Asenkron motoru istenilen dönme açısında durdurmak

servo motor kesin bir çözümdür haklısınız fakat fiyatları gerekse sürücüleri ve kontrolü biraz maliyetli olucaktır.en iyisi mekanik kilitlemeli bir sistem tasarlamak sanırım.herkese teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
hız kontrol ve reduktoru kullanarak motoru ıstedıgın gıbı kontrol edebılırsın
 
arkadasım ben boyle bi uygulamaya dc motorda yapmıstım ben dede bi doner tabla wardı doner tablada 180 derece aralıklarla oyuklar wardı bu oyuklara parca sokuyodum.ve elimdeki dc motor otomobillerdeki silecek motoruydu ve bazı dislileri kırıldıgından ve ezildiginden dolayı kacırıyodu cozum olarak cok basit bi yontem bulduk..bobinn.. even yanlıs duymadınız bir bobin... doner tabloya yuva sonlarına bida caktım. bi bobin bulduk bobinin icinde nuvesi wardı enerjiyi verince nuveyi geriye cekiyordu enerjiyi kesince nuve yaydan dolayı dısarı cıkıyordu bu nuvenin ucunada saglam bi metal sistem otutturdum doner tablo donerler bobin enerjisizdi vidaya gelince kendi frenleme yapıyordudoner tablom durunca bobini enerjilendiriyordum nuveyi iceri cektiriyorum bi anlamda freni kaldırıyordum.
 
Bir alman firmasının AC Asenkron motorlar için bu tür bir kontrol ünitesi vardı. Bu firma gezer vinçlerin ayaklarındaki hareket farklılıklarını kompanze eden ve uçan makas gibi uygulamalar içinde çok küçük ama çok marifetli üniteler üretiyordu. Türkiye temsilcisi de olması lazım.Seneler önce otomasyon furaında görmüştüm. AC Asenkron motoru sanki servoymuş gibi kontrol etmişlerdi. Konum bilgisi için enkoder kullanıyorlardı.

Ama bu bir döner tabla ise tamamen hidrolik veya pnömatikde çözüm üretmek mümkün. Daha önce yapmıştım. Yaklaşık 2m çapında 750 kg ağırlığında bir döner tablayı 60 derecelik adımlarla döndürmüştüm. Sistem çok basit ve güvenilir. Yaklaşık 16 senedir çalışıyor . Stroku belli bir hidrolik silindir tablanın altında bulunan çelik pimlere (6 adet ) kitleniyor bir pnomatik piston sayesinde ve strok sonuna geldiğinde tabla dışarıda bulunan pimle kitleniyor ( İstasyonlarda uygulanan kuvvetlerden dolayı sağlam bir kilitleme sistemi yapmak durumunda kalmıştık.) Sonra pnomatik piston Hidrolik pistonu pimden ayırıyor ( Hidrolik pistonun rodunun ucunda döndürme pimine geçen ay şeklinde bir parça var ) Hidrolik piston eski pozisyonuna dönünce tekrar döndürme pimine pnömatik piston aracılığı ile kitleniyor .
 
30 derece ve diğer açılı işlemler için oransal çalışan bir çok motor var fakat asekron motor kullanmam gerekli diyorsan öncelikle kullaqnım yerini tam belirtmen gerekir motor redüktör dişlisi verilecek açıya uygunmu.

Eğer koşullar uygun ise motoru bir konvertör yardımıyla yavaş yol vererek proximity witch kullanabilirsin.
Ama 1mm kadar hassasiyet isteyen bir iş için benim sana önereceğim kesinlikle oransal çalışabilecek bir motor olur.bir enkoder yardımıyla açınıda belirtebilirsin
 
uygulamana özel step motor kullanmalısın daha kolay olsun diyosan servomotor kullanmalısın istediğin değere kayderek encoderle kontrol edeceğinden deiğin gibi 1 mm bile kayma olmaz ama asenkron motorun adı üstünde a-senkron yani hiçbizaman senkronize değil uyumsuz bi kalkışı bi kalkışını bi duruşu bi duruşunu tutmaz
 
Merhaba,

AC asenkron motorun miline direkt akuple edeceğiniz bir incremental encoder'ın pulse bilgisini FOC+PG (Field Oriented Control) kontrol teknolojine sahip (VFD-VE gibi) bir sürücüye girip gerekli ayarları (close-loop, auto-tuning, Jm-tuning) yaptıktan sonra AC motor'a pozisyon kontrol yaptırabilirsiniz.

Burada pozisyon kontrolü dairesel olacaktır. Yani 1024ppr bir encoder için 0~360 derece motor mil pozisyonu 0~4096 pulse aralığında dahili pozisyon kontrolü yaptırabilirsiniz.

İyi çalışmalar,
 
AC asenkron motorla hassas kontrol yapılabilir ancak yapacağın eklemelerle, AC asenkron motor bir servo motora dünüşmüş olur. Bunla uğraşana kadar AC servo motor alman mantıklı. Fuarda görmüştüm bir sürücü ile istedikleri açı derecesinde AC motoru kontrol ediyorlardı ama firma ismini hatırlayamıyorum çok zaman oldu kusura bakma, ancak araştırıp bulabilirsin ..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,213
Mesajlar
915,862
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst