Alexanderson Alternatörü (Radyo Vericisi)

Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
25
Merhaba.

Sorum radyo frekansları üzerine.

Alexanderson alternatörü bilindiği üzere çok yüksek hızlarda dönmek suretiyle, yüksek frekanslı alternatif akım üretiyor. ( 17,2 kHz)

Daha sonra bu akım antene direkt olarak uygulanarak, modüle edilebilecek bir radyo frekansı elde edilmiş oluyor.

İngilizce kaynaklarda bunun aslında normal bir alternatörden pek bir farkının olmadığı ve tek farkın rotordaki kutup sayısının yüksek frekanslı bir alternatif akım elde edilebilmesi amacıyla 600'e kadar çıktığı anlatılıyor.

Faz çıkışının antene, nötr çıkışının ise toprağa bağlandığını okumuştum.

Sorularım bu konuyu derinlemesine bilen biri için basit ya da saçma görünebilir. Gerçekten böyle görünüp görünmediğini anlayacak kadar bilgili değilim.

Eğer yüksek frekanslı alternatif akım radyo dalgaları oluşturmak için yeterliyse, bunun mutlaka mekanik bir alternatör ile karşılanması gerekip gerekmediğini öğrenmek istiyorum.

Bir bataryadan aldığı enerjiyi, bu kadar yüksek frekanslarda alternatif akıma çeviren devreler bulunuyor mu?

Gerçekten böyle yüksek frekanslı bir akım ile radyo dalgaları elde edebilir miyiz?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
17 Khz yuksek sayilabilecek bir frekans fakat radyo sistemlerinde kullanilamayacak kadar dusuk bir frekans. Bahsettigin duzenek elektronigin henuz gelismedigi donemlerde yuksek frekans uretimi icin yapilmistir,

Ilkel tekniklerle radyo dalgalari uretmek icin Tesla bobini daha uygun. Rumkorf coil diye arayabilirsin.

Yuksek frekans uretmek icin artik hic mekanik aksami olmayan osilator devrelerinden yararlaniliyor.
 
Son düzenleme:
17 Khz yuksek sayilabilecek bir frekans fakat radyo sistemlerinde kullanilamayacak kadar dusuk bir frekans. Bahsettigin duzenek elektronigin henuz gelismedigi donemlerde yuksek frekans uretimi icin yapilmistir,

Ilkel tekniklerle radyo dalgalari uretmek icin Tesla bobini daha uygun. Rumkorf coil diye arayabilirsin.

Yuksek frekans uretmek icin artik hic mekanik aksami olmayan osilator devrelerinden yararlaniliyor.
Kıvılcım aralığı vericisinden bahsediyorsunuz sanırım. Kıvılcım aralığı vericisi sönümlü radyo dalgaları üretiyor ve bu radyo iletişimi için hiç uygun değil.

Hem bütün A.M bandını işgal ediyor, hem de hemen sönümlendiği için uzun mesafeleri aşamıyor.

Kendim de bu vericiden bir adet inşa ettim. Gerçekten de hiç iyi sonuçlar vermiyor.

Mekanik makinelerin daha sağlam olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sönümsüz dalga üretebilen mekanik makinelerle ilgileniyorum.

Yine de yanıtınız için teşekkür ederim.
 
Rumkorf bobinli vericiler de elektronigin henuz ortada olmadigi yillarda yapilmis ve radyo dalgalari ile deney yapmak mumkun olmus. Bu duzenekler Mors kodlu haberlesme yapmak icin yeterli. O tarihlerde radyo alicisi ve yayini olmadigi icin uzayi genis bandli yayinla doldurmak sorun olmuyordu.

Duzenegi topraklanmis metal bir kutuya koyarsaniz anten baglantisini da dogrudan degil de akortlu duzenekler uzerinden baglarsaniz yayilacak sinyalleri suzup digerlerini bastirip dar bandli yayim yapabilirsiniz.

Fakat bunlara hic gerek yok. bir kac transistorle verici yapmak mumkun.

https://www.google.com/search?q=am+...HYCaBRYQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1920&bih=937&dpr=1

Alternator tabanli mekanik yontemlerle uretecebileceginiz frekans limitli. Diyelimki RF bandinda frekans urettiniz. Fakat bu saf tasiyici sinyaldir ve module edilmedigi surece alicida sadece sessizlik olusturur. Tek yapabileceginiz On-Off kontrol/mors kodu haberlesmesi.

Gerci alternatorunuzun uyartim sargisi olursa bu sargiya verceginiz DC uyartim ustune sesi module edip sonucta yuksek frekansli geriliminizi sesle module edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
17.2 kHz dönen makineler için her ne kadar yüksek bir frekans gibi görünse de vericiler için yüksek bir frekans değil. Ses frekans bandı 20 Herz ile 20 Khz arasında kabul edildiğinde bu sinyalin üzerine bir ses ses ya da görüntü sinyali bindirip modülasyon işlemi yapılması anten boyu da dikkate alındığında ekonomik ve verimli olmaz. Hatta o boyda anten imal etmek imkansız gibi bir şey. Günümüzde radyo dalgaları ile iletişim orta ve uzun dalga frekanslarında 150kHz ile 3 MHz frekansları arasında yapılan radyo dalgalarını göz ardı edersek megaherzler ve gigaherzler mertebesinde yapılmaktadır.
 
Anten üzerinde karbon mikrofon aracılığı ile empedans değişimi sağlanarak modülasyon yapılabildiğini görmüştüm.

Ayrıca dediğiniz gibi modülasyon için daha farklı yöntemler de var.

Kıvılcım aralığı vericisini tank devresiyle birleştirmek ve doğru bir topraklama yapmak mesafeyi artırıyor, bunu biliyorum.

Ancak istediğim şey yine de bu değil.

Aslında vakum tüpü ve tank devresiyle çok basit bir biçimde radyo vericisi yapılabiliyor. Kapsama alanı da antenin ne kadar doğru yapıldığına ve vakum tüpünün gücüne göre çok astronomik olabiliyor.

Buradaki tek sorun vakum tüpü fiyatlarının da çok astronomik olması. :)

Transistörle radyo vericisi yapabilirim ama gücü vakum tüplü vericiler kadar yüksek olmayacak.

Eğer transistörlü vericinin gücünü basit bir biçimde çok yüksek olarak artırabilseydim, bu plan üzerinden ilerlemek benim için de çok kolay olurdu.

Mantığım beni doğru yere mi götürüyor bilmiyorum ama, eğer doğru akım kaynağından alınan elektriği (akü, pil) bir anten üzerine (devre aracılığıyla vs.) frekansını değiştirerek verirsek bir verici elde edebileceğimiz yönünde.

Böyle bir devre yapılabilir mi? Çünkü bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olduğumu söyleyemeyeceğim.
 
Osilator devreleri dedigin isi yapiyor zaten. Pille beslersin dogrudan sana istedigin kadar yuksek frekansda sinyal uretir onu da anten ile uzaya yayarsin.

Guc konusunu dert et ama teknik anlamda degil. Yasalar zaten istedigin frekansda ve/veya gucte yayin yapmana izin vermez.

Ornek pille calisan osilator devresi semasi asagida. Bu sinyali yuzlerce wat guc verecek sekilde transistorlerle yukseltebilirsin. Tabiki siradan transistorlerle degil.

elec_srvc_l3_2e_35-1.jpg


https://www.industrial-electronics.com/elec-srvc-level-3_35.html
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst