Akım Trafoları Çalışma Prensibleri Hk.

Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar;

Akım trafoları hakkında merak ettiğim bir konu var;

birincisi mesela 50/5, 75/5 gibi sekonder tarafı sınırlandırılmış ve sabittir deniliyor tanımında. sekonder akımı hep 5 amper yani. bu sınırlandırma transformatör prensibine göre nasıl ve ne ile sınırlandrırılabiliryor. çünkü primer veya sekonder sargı çapı, spir sayısı belli sonuçta nasıl olurda sekonder çıkışı primer giriş değişken durumuna göre hep 5 amper kalır.

ikincisi ise, sekonder tarafı hep 5 amper ise ölçüm nasıl yapılıyor burada. yani ölçüm dediğimiz şey artan veya azalan birşeyin durumunu gözlemlemektir. çıkış hep 5 amper ise neye göre ölçü yapmış oluyoruz biz.

aydınlatırsanız sevinirim.
herkese saygılar, sevgiler..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
50/5 denmesi; bu akım trafosunun çevirme/dönüştürmaoranının 10 olduğu demektir. Mesela prımerden 35 amper geçiyorsa, sekonder dende 10 da biri oranında 3.5 amper geçecek demekdir.
Buna bağlı olarak da, akım trafosu çevırme oranı kaç ise, sayaç endeks farkıda 0 oranla çarpılır. 100/5 ise 20 ile, 200/ 5 ise 40 ile olması gibi.
Sekonder hep 5 amper ölçmüyor, oransal olarak prımerden gecen akım oranında maksımum 5 amper gösteriyor.
 
Tanımlar biraz kafamı karıştırmıştı fakat şimdi mesele oturdu kafamda sayın hocam, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst