Akıllı Ev nedir/ Nelere dikkat ederek marka seçimi yaparım

...Özet olarak Evdeki cihazların (aydınlatma,perde,tv,klima,fırın,ütü....vb) farklı durumlara farklı tepkiler vermesi , sensör ve dedektörlerin durumuna göre çalışabilmesi , Zamanlanabilmesi ve tetkilenebilmesi gerekmektedir.

Söyledikleriniz büyük ölçüde doğru. Burada konsept içerisinde kullanılan cihazların uyumu da önemli. Fırın, ütü vb örnekler vermişsiniz;
ülkemiz şartlarında(akıllı fırın vb ürünler alım gücünün bir hayli üzerinde) fırın ve ütü gibi cihazlar için on/off kontrolü haricinde neler yapılabilir/yapabiliyorsunuz?

Kumanda edilebilen cihazları sisteme entegre ediyor ve senaryolar dahilinde kontrol edebiliyoruz, fakat salt elektrikli cihazları(kontrol birimi olmayan) ne yazık ki projelerimizde bu şekilde (on/off) kontrol edebiliyoruz.
Her ne kadar rakip firmalar olsak da, bu konuda istişare de bulunmak isterim mahsuru yok ise...

Veli BÜYÜKKARA
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ben marka secerken GLOBALITE , KALITE , ve BEDELI ne bakarım , ben özel bus ları kullanan firmaların ürünlerini tercih etmiyorum
dünyada en çok kullanılan bus sistemleri ( bina otomasyonu için ) BACnet , Knx , DALI, LONWORKS, ....
 
Kablolu sistemlerden başlayalım.
Kablolu sistemler, maliyet olarak kablosuzlardan çok daha ucuzdur. Anahtar seçimi konusunda da size sınırsız sayılabilecek kadar çok olanak sunarlar. Fakat bir panoya ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda kablo maliyetini azaltmak adına BUS hattı seri olarak döşenir. Bu da demektir ki, BUS hattı üzerinde oluşabilecek arıza evin geri kalanında karanlıkta kalmanıza yada diğer eşyalarınızı kullanamamanıza neden olacaktır. Ayrıca ev içinde kocaman bir panoya yer açmakta herzaman mümkün değildir. E peki eviniz eskiyse ve kablo döşemek için duvarı kırmak zorundaysanız napacaksınız?
Bizim burada duyduğumuz şikayetlerden biri de, panonun yerinin seçiminden ve röle seçiminden kaynaklanan gürültü problemi. Bu tarz bir pano kurarken seçtiğiniz ürünlerde en önemli özellik sessizliktir. Unutmayın burası bir fabrika yada işletme değil. Burası müşterinizin akşam kafasını dinlemeye geldiği evi.
İşin birde elektromanyetik kirlilik kısmı var. Eğer radyo dalgalarına takıntılı bir müşteriniz mevcutsa, kablodan başka çareniz yok.
Son olarak kablolu sistemlerle ilgili, müşteri senaryo yada çalışma farklılıkları isterse (genelde) fiziki bir müdahale söz konusu olur. Bu da müşterinın evinin (yani özel alanının) ihlali ve sizin içinde ekstra servis vermek demek, unutmayın.

Kablolu sistemlerle ilgili bu yazıda çokca yanlış bilgi mevcut.Söylediğinin tam aksine KNX gibi kablolu bir sistem şuan piyasadaki her kablosuz sistemden daha pahalıdır.Çünkü şuan dünyadaki en büyük standarttır diyebiliriz.İnstabus gibi sistemlerde yıldız bağlantı vardır.Kaldıki bus hattında bir sorun çıkması neredeyse imkansız gibi birşeydir.Çünkü bus hattı 2x2x0.8 Basit yangın kablosuda diyebileceğimiz yangın kablolarıyla döşenir.Ve bu kabloya 30 V dc gerilimin zarar vermesi neredeyse imkansızdır.Kaldıki zarar verdi diyelim.Bus hattının döşenmesi sırasında bu kablo 4 damar olduğu için 2 damar yedek bırakılır.Sistem kablosuz bir sistemdeki arızalardan çok daha kolay çalışır hale getirlir eskisi gibi.

Ses konusuda kesinlikle yanlış.Bunlar plc ürünleri değil.Elbet bu şekilde yapan firmalar vardır.Fakat şuan en büyük standart olan Knx için bir nevi akıllı röleler diyebilceğiniz cihazların sesi çok azdır.Ve bu pano içinde kalınca neredeyse hiç gürültü kalmaz.Ben çalıştığım süre boyunca bugüne kadar hiç böyle bir şikayet almadım doğrusu.

Senaryo konusundada yeniliklerden haberin olmayabilir.Şuan uzaktan müşteri ekranında ne değişikliği olduğunu anlamadan ona yüzlerce senaryo tanımlayabilirim.Sadece senaryoda değil.Gerekli ip kameralar ip telefonlar bağlandıysa evin kapısını bile çalmadan uzaktan bütün sistemin entegrasyonunu sağlayabiliriz.

Zigbee ve Z-wave protokolleri hala sorunları olan protokoller.Bu nedendirki hiçbir büyük rezidans yada büyük konut işlerinde KNX e rakip olarak bu işlerle çalışan şirketleri göremezsiniz.Ben knx satan bir firmanın kablosuz bir sisteme tercih edildiği hiçbir büyük proje görmedim.Tam aksine bunları tercih edenler daha çok butik çözümler ve bundada zaten knx e oranla çok daha ucuz olmalarının avantajı yatıyor.

Ben bu sektörde çalışan biri olarak.Önce kablolu bir sistem,kablolu sistemler içinde ise kesinlikle KNX diorum
 

merhabalar. peki PLC ile ZigBee modülünü nasıl haberşleştirebiliriz? bilgi verebilir misiniz...
 
bu konuyla ilgili teknolojik gelişmeler, yapılan yenilikler nelerdir?
 
Öncelikle yazdıklarınız için çok teşekkürler emeğinize sağlık.Sizden bi ricam var yalnız,sizin gibi fedekar bilgi kahramanın geri çevirmeyeceğini umuyorum.kontrol kalemi ana sayfasına makale olarak yayınlatabilirsiniz.Bu şekilde çoğu kişi istifade edecektir.Site yetkilileri ile görüşebilir yada yazar ol bağlantısıyla yazıları yayınlatabilirsiniz.Tekrar teşekkürler.
 
Arkadaşlar bir proje geldi yeni bina altyapıyı kablolu sisteme göre yapmak mı daha mantıklı sizce ayrıca knx tabanlı bir uygulamayı inceledim ellerinde bilgisayarlarla dolaşan teknik elemanlar bile bir noktada tıkanabiliyor kablosuzda cihaz arızasında servisi ara benim evimde ne oluyor de vs. Yeni çıkan bir sistemde adamlar sviç şifreleme ile işi çözmüş gibi görünüyor.sadece hangisi daha az baş ağrıtır benim iyice kafam karıştı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,738
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst