Akıllı Ev nedir/ Nelere dikkat ederek marka seçimi yaparım

spec

Üye
Katılım
1 Nis 2012
Mesajlar
16
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba,
Forum’un yeni üyelerinden biriyim. Birkaç yıldır bir akıllı ev firmanın bayiliğini yapmaktayım. Süreç içinde birçok firmanın uygulamalarını gördüm. Ayrıca dünya üzerindeki trendleri de sürekli takip etmekteyim. Bu yazıda birçoğunuzun işine yarayacağına inandığım ev otomasyonu ve akıllı ev teknolojisi ile ilgili birçok şey paylaşmak istedim. Forumda ki ilk mesajım faydalı bişeyler olsun bari.
Reklam gibi algılanmaması için marka ismi vermeyeceğim. Bunu şimdiden belirtmekte fayda görüyorum.
Akıllı ev ile ilgili konuşmaya başlamak için iki şeyi birbirinden kesin bir şekilde ayırmak gerekiyor.
Akıllı ev ile ev otomasyonu aynı şey değildir. Dünya üzerinde ev otomasyonu yapan firmaların büyük bir çoğunluğu “Smart Home” yada “Akıllı Ev” ismini kullanamazlar. Bunun sebebi, aslında yaptıkları iş ev otomasyonudur. Bu yasalarla korunmaktadır. Tabi Türkiye’de böyle bir yasa olmadığı için, herkes yaptığı şeye akıllı ev diyebiliyor.
Peki akıllı ev ile ev otomasyonunu ayıran en önemli özellik nedir. Forumda da göreceğiniz gibi, ev otomasyonunu yapan firmaların birçoğu bir PLC yada türevi bir alet ile bir pano ve röleler ordusu ile küçültülmüş bir fabrika yapmaya çalışmaktadırlar. Bu akıllı ev değildir. Akıllı ev ,kumanda ile çalışan ev demekte değildir. Ozaman adına akıllı ev değil kumandalı ev derdik. Akıllı ev’in özelliği kumanda edilebilir olmasından ve aynı zamanda programlanabilir olmasından gelir. Bunun üzerine siz evinize seçimler yapabilme şansı vermelisiniz. Sizin ihtiyaçlarınızı anlayabilmeli, size geri bildirimde bulunabilmelidir. Çok ütopik gibi gözükmekle birlikte bu işi, bu şekilde yapabilen Türkiye’de ve dünyada 3-4 firma olduğunu görebilirsiniz.
İkinci adımda KABLOLU ve KABLOSUZ seçimi gelir.
Bu önemli bir seçimdir. İkisininde kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır.
Kablolu sistemlerden başlayalım.
Kablolu sistemler, maliyet olarak kablosuzlardan çok daha ucuzdur. Anahtar seçimi konusunda da size sınırsız sayılabilecek kadar çok olanak sunarlar. Fakat bir panoya ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda kablo maliyetini azaltmak adına BUS hattı seri olarak döşenir. Bu da demektir ki, BUS hattı üzerinde oluşabilecek arıza evin geri kalanında karanlıkta kalmanıza yada diğer eşyalarınızı kullanamamanıza neden olacaktır. Ayrıca ev içinde kocaman bir panoya yer açmakta herzaman mümkün değildir. E peki eviniz eskiyse ve kablo döşemek için duvarı kırmak zorundaysanız napacaksınız?
Bizim burada duyduğumuz şikayetlerden biri de, panonun yerinin seçiminden ve röle seçiminden kaynaklanan gürültü problemi. Bu tarz bir pano kurarken seçtiğiniz ürünlerde en önemli özellik sessizliktir. Unutmayın burası bir fabrika yada işletme değil. Burası müşterinizin akşam kafasını dinlemeye geldiği evi.
İşin birde elektromanyetik kirlilik kısmı var. Eğer radyo dalgalarına takıntılı bir müşteriniz mevcutsa, kablodan başka çareniz yok.
Son olarak kablolu sistemlerle ilgili, müşteri senaryo yada çalışma farklılıkları isterse (genelde) fiziki bir müdahale söz konusu olur. Bu da müşterinın evinin (yani özel alanının) ihlali ve sizin içinde ekstra servis vermek demek, unutmayın.
Gelelim Kablosuz Sistemlere,
Kablosuz sistemlerin kullandığı protokol çok önemlidir. Hem insan sağlığı açısından, hemde ilerde ek ürünler bulabilmesi açısından. IEEE bu konuda geçtiğimiz yıllarda bir protokol açıkladı. Zigbee Pro. Zigbee aletler, hem alıcı hem verici olarak kullanılır. Bu yüzden evin içinde bir wi-fi repeater’a yada başka bir güç arttırıcıya ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca sadece kullanıldıkları anda sinyal yaydıklarından dolayı, insan sağlığına zararı yok denecek kadar azdır.
Eğer kablosuz otomasyon yapmak istiyorsanız, Zigbee Pro ürünleri seçmenizde fayda vardır. Bazı firmalar, Zigbee kullanarak, kendi ürünleri içinde haberleşmeyi sağlarlar. Zigbee, daha Türkiye’ye tam olarak gelemeden kaybolmaya yüz tutmuş protokollerden birisidir. Pro ile arasında farklar mevcuttur. Ayrıca dünya çapında baktığınızda birçok beyaz eşya markası bile, ev otomasyonunda yer almak için Zigbee Pro ile ilgili araştırmalarını çoktan başlatmıştır. Seri üretimde olan ürünler bile bulunabilmektedir.
Bu tarz, profesyönel bir sistem kullandığınızda, adreslemelerde (IP) de sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Çünkü ürünler fabrika çıkışlı olarak kendi MAC adresleriyle gelirler.
Artık sistemin insan sağlığına zararı olmadığını biliyorsunuz, ayrıca uzaktan çekmeme, IP karışması sorunları da olmayacak. Geriye kalan nedir. Uygulama kolaylığı. Müşteriniz zaman içinde projesini büyütebilir. Hemen bütün kabloların döşenmesi, bütün panonun yapılması gibi bir zorunluluk yok. Ayrıca bozulan bir ürün, münferit olarak bozulduğundan, sistemin geri kalanını etkilemez.

Bu kadar açıklamdan sonra gelelim AKILLI EV’in evde neleri kapsadığına.
Her yerde bulabileceğiniz 5 ana başlık var. Nedir bunlar;
1) Aydınlatma
2) Güvenlik
3) İklimlendirme
4) Konfor Ürünleri (Perde/Panjur gibi)
5) Multimedya

Buradan sonrası’nı size bir sonraki mesajımda anlatayım. Zaten şimdiden çok uzun oldu.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İkinci mesajıma başlarken hemen bir düzeltme yapayım. 5 ana başlığın üzreine 6ncıyı da eklemek lazım. O da uzaktan kontrol.
1)Aydınlatma:
Bizim yaşadığımız bölgede insanlar evlerinin güzelliğini evdeki avizelerin, led lambaların, spotların, gizli ışıkların çokluğu ve birlikta kullanılması ile ölçüyorlar malesef. Yani bir odada 8-12 arasında linye görebiliyorsunuz. Bu rakam daha da artabiliyor. Tabi ki bunların otomasyonu da aslında evin içinde kendini ençok gösteren şeylerden biri oluyor.
Aydınlatma otomasyonu deyince akla ilk olarak sensörlü armatürler geliyor. Yada kumandalı dimmerlar. Tabi bukadar basit değil. İçerde insan olup olmamasına, günün saatine ve içerde çalışan multimedya ürüne göre farklı aydınlatmalar seçebilmek ve bunları dim edebilmek belkide aydınlatma otomasyonunu en kapsamlı şekilde anlatabilir.
Aydınlatma otomasyonu belkide evinizde enerji tasarrufu yapabilmek adına en çok verim alabileceğiniz otomasyondur. Dimmer kullanarak %5’ler civarında bir tasarruf mümkündür. Verimli bir kullanım ve hareket sensörleri ile desteklenmesi sayesinde bu oran %20’lere kadar çıkabilir. Ayrıca yukarda belirttiğim gibi üstüne senaryolar yazarak evinizin içinde çok göz alıcı işler yapabilirsiniz.
2)Güvenlik:
Günümüz Türkiye’sinde güvenlik sistemlerinin nekadar önem taşıdığını söylemeye gerek bile yoktur aslında. Güvenlik sistemi ile senkron olarak çalışabilen bir ev otomasyon markası seçmenizi tavsiye edebilirim. Burda söylemeye çalıştığım, sensörlerini ve panelini üreten bir akıllı ev firmasındansa DSC, Paradox, Crow gibi markalar ile bir arayüz aracılığı ile çalışan bir sistem seçmek. Herkesin kendi işini yapmasından yana olanlardanım. Paradox’un, DSC’nin sağladığı güvenliği bir X anahtar üreticisi firmanın ürettiği alarm sisteminin sağlaması pek mümkün görünmüyor ( en azından benim gözümde).
Güvenlik sisteminin içerde bulunması,sizin gece rahat uyumanızı sağlarken, yapacağınız senaryolarada birçok seçenek tanır.
Hareket sensörlerini aydınlatma otomasyonunda kullanabilir, manyetik kontakları pencere/panjur otomasyonunda kullanabilirsiniz. Gaz sensörü ile bir kaçak anında gazı kapatabilir, aynısını su baskınında da uygulayabilirsiniz.
 
3)İklimlendirme:
Aşşağı yukarı hepimiz, her kış, ödediğimiz doğal gaz faturalarından, akaryakıt paralarından söyleniriz. Aynı şekilde yazın klimaların çektiği elektrikten dili yanmayanımız var mıdır?
İklimlendirme işi otomasyon için çok önemli ve zor bir parçadır. Genel itibarı ile firmalar sigorta üzerinden klima kontrolü yaparlar. Bu en büyük hatadır. Fazladan binlerce TL para verip aldığınız A++ klimaları C sınıfı gibi çalıştıran bir sistemdir bu. ON/OFF kontrol klimalarda yapılmamalıdır. Sistem seçerken bu çok çok önemlidir. Ayrıca sistemin içinde bir termostat olması bunun ON/OFF olmadığı anlamına da gelmez!
Bu işin en güzel yapıldığı yöntem VRV sistemler ile 0 uyumlu çalışan sistemleri kullanmaktır. Bu sayede sistem için her odaya bir termostat almak zorunluluğundan kurtulursunuz. Eğer komple bir bina için otomasyon yapıyorsanız da (bizim bu güne kadar gördüğümüz) en verimlisi VRV sistemlerdir. Ama tek bir apartman dairesinde bu biraz maliyetli olabilir.
İşin ısıtma kısmı geldiği zaman, selenoid vanaların kontrolü en basit ve en ucuz yöntemdir. Burada gözden kaçırmamanız gereken ise mutlaka bir adet radyatörü vanasız yapmanızdır. Bu sayede pompa sorunsuz olarak çalışmaya devam edecektir. ( Banyo havlupanı en uygun seçenek gibi duruyor. ) Şuanda Türkiye’de satılan kombiler ve kat kaloriferlerinde (aslında Avrupa’da da) uygun feedbacki alabileceğiniz bir marka yok gibi. Bu yüzden iş ısıtmaya geldiğinde kontrolün tamamen elinizde olması durumu na mevcuttur. Otel/hastane gibi yerlerde hem ısıtmayı hemde soğutmayı VRV üzerinden yaparsanız 0 kontrolü elinizde bulundurabilirsiniz.
Unutmayın iyi bir iklimlendirme otomasyonu hem ödenen faturalarda sizi çok rahatlatacaktır, hem sisteminizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Kafanız rahat bir şekilde evinizde yaşamanın lüksünü de unutmayın.
4)Konfor Ürünleri:
Konfor ürünleri dediğinizde bu işin sonsuzluğa gittiğini farkediyorsunuzdur herhalde. Pencere,panjur, otomatik sulama sistemi, kapı anahtarları, hidrolik ve mekanik sistemler, mutfak ürünleri vb.
Burada ilk satırı mutfak ürünlerine ayırayım. Bir otomasyon sistemi üzerinden 0 kontrol edebileceğiniz bir ocak yoktur. Fırın ve buzdolapları mevcut yalnız onlarda prototip ve fiyatları ( Amerika’da) 150.000 USD civarlarında. Burada yapabileceğiniz en fazla iş, elektriği, gazı açıp kapamaktır. Bu nerede işimize yarar,uzun süreli evde bulunmayacak insanlar için yada küçük çocuğunu evde tek bırakmak zorunda kalan çalışan anneler için güvenlik amaçlı olur.
Ben fırına sabahtan tavuğu koyayım, telefon ettiğimde de programı turbo fanlı seçsin, pişme süresini 30 dk yapsın, ondan sonra da masaya servis etsin diyebileceğiniz bir sistem Türkiye’de yok. Zaten 3 ay sonra sıcaklıklar 40’ları bulunca, muhtemelen fırına koyduğunuz yemek akşam olmadan bozulacaktır J
Pencere/Panjur otomasyonunda ilk mesajımda söylediğim ses faktörü büyük önem taşımaktadır. Röle seçimi büyük önem taşır. Aç/Kapa/Dur sistemlerin seçimi de güzel olur. Uygulama için bir tavsiyem de, kumanda devresine paralel bir mekanik tuş atmanız iyi olur. Kumanda devreniz bozulsa bile, motoru mekanik tuş ile sürebilirsiniz. Bu sistemi bir yağmur veya rüzgar sensörü ile süsleyebilirsiniz.
Anahtar sistemi, güvenliğin ön plana çıktığı bir sistem olduğundan, seçimi de ona göre yapmanızda fayda var. Anahtar ile otomasyon sisteminizin karşılıklı haberleşmesi çok önemli. Bu haberleşme işinin arasına alarm sistemini katabilen bir sistem de seçebilirseniz çok iyi olur.
Bu işin sonu malesef gelmez. Sizin aklınıza bir soru takılırsa, bende cevaplamaya çalışırım.
 
... Aynı zamanda kablo maliyetini azaltmak adına BUS hattı seri olarak döşenir. Bu da demektir ki, BUS hattı üzerinde oluşabilecek arıza evin geri kalanında karanlıkta kalmanıza yada diğer eşyalarınızı kullanamamanıza neden olacaktır...

Bu bütün BUS lar için geçerli değildir. Instabus ve CanBus için yıldız topoloji desteği vardır ve BUS üzerinde ki bir node arıza yaparsa sistem tarafından BUS tan ayrılır ve sistemin geri kalan kısmı çalışmaya devam eder.

...Son olarak kablolu sistemlerle ilgili, müşteri senaryo yada çalışma farklılıkları isterse (genelde) fiziki bir müdahale söz konusu olur. Bu da müşterinın evinin (yani özel alanının) ihlali ve sizin içinde ekstra servis vermek demek, unutmayın...

Bu kısımda tam doğru değil. Sisteme ilaveler gelmedikten sonra donanımsal değişikliğe genelde gerek yoktur ve senaryolar içinde; kullanıcı tanımlı olabilir veya sistem altyapısı müsaitse uzaktan gerekli değişiklikler yapılabilir. Kablolu veya kablosuz sistemde neredeyse farklılık yoktur.

...Zigbee aletler, hem alıcı hem verici olarak kullanılır. Bu yüzden evin içinde bir wi-fi repeater’a yada başka bir güç arttırıcıya ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca sadece kullanıldıkları anda sinyal yaydıklarından dolayı, insan sağlığına zararı yok denecek kadar azdır...

Zigbee modüller mesh yapıda kullanılmak durumunda kalır ve bu durumda, sadece kullanım anında değil belirli periyotlarla haberleşmek zorundadır. Sağlığa zaraları konusu halen tartışmaya açıktır. Zararlı olduğu kesin ama oranları tartışma konusudur. SAR sınırları içerisindedirler.

...Eğer kablosuz otomasyon yapmak istiyorsanız, Zigbee Pro ürünleri seçmenizde fayda vardır. Bazı firmalar, Zigbee kullanarak, kendi ürünleri içinde haberleşmeyi sağlarlar. Zigbee, daha Türkiye’ye tam olarak gelemeden kaybolmaya yüz tutmuş protokollerden birisidir. Pro ile arasında farklar mevcuttur. Ayrıca dünya çapında baktığınızda birçok beyaz eşya markası bile, ev otomasyonunda yer almak için Zigbee Pro ile ilgili araştırmalarını çoktan başlatmıştır. Seri üretimde olan ürünler bile bulunabilmektedir...

Akıllı yaşam alanları için kullanılan ana sistem Zigbee değil Zwave(Z-Wave.com - ZwaveStart) dir. Standart olma yolunda ilerlemektedir ve üreticiler bu desteği ciddi anlamda sunmaya başlamıştır. Sistemin geliştirilme amacı akıllı yaşam alanlarıdır.

Önermiş olduğunuz sistem nedir? Marka ve altyapı olarak...
Karşılaştırdığınız sistemleri de belirtirseniz ilgili kişiler için çok daha açıklayıcı olur ve istişareler daha sağlam bir zeminde yürür.
 
5)Multimedya:
Multimedya otomasyonu ile kasıt akıllı bir kumanda ile TV aç, DVD kapat yapmak değildir. Dünyanın parasını verip otomasyon yaptıracak adama 100TL (max) bir kumanda vermek biraz ayıptır.
Multimedya otomasyonu derken kastımız nedir ozaman?
Bir flash diske kayıt ettiğiniz MP3 leri 8 farklı yerden dinlemek istermisiniz? Hemde sekizinde de farklı şarkılar çalarak! Peki içerde oğlunuz sesi açtığında oturma odasından kısmak ister misiniz? Peki bir tuşa bastığınızda, DVD Playerınız , Amfiniz, Tv’niz açılsa. HD çıkışlar seçilse, sesi seçtiğiniz filme göre ayarlansa. Işıklarınız ve perdeleriniz de buna göre davransa.
Yada network playerınızdaki filmlerinizin kapaklarına televizyonunuzdan bakarak seçseniz.Yada Ipad’inizdeki filmi full HD olarak projeksiyonunuzdan izleseniz? Örnekler arttırılabilir. İnternettede bunlarla ilgili birçok şey bulabilirsiniz. Multimedya otomasyonu, gerçekte Akıllı Ev Sistemlerinin çıkış noktası, ve en güvendiği kalesidir.
6)Uzaktan Erişim:
Uzaktan erişim birçok farklı GSM modulle, IP getaway ile yada SMS Box ile yapılabilmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken şey nedir?
Evinizde güvenlik sisteminizi, gazınızı, suyunuzu bağladığınız ve hatta kameralarınızı üstüne eklediğiniz bir sistemi internette bir IP girip bir şifre yazılıp girecek şekilde ortama açık burakmak ister misiniz? Yada bir delinin sizin telefonunuzdan evi arayıp, 4 tuşa basarak evinizde bişeyleri değiştirmesi?
İnternetin ve GSM in bukadar geliştiği bir dönemde bir yere dışardan ulaşmak, sahibi için nekadar kolaysa, kötü niyetli insanlar içinde okadar kolaydır. Bu yüzden bu tarz hizmet aldığınız firmanın https ile belirtilen, secure serverlarının olması şarttır. Yani sizin bilgilerinizin bir secure serverda saklanması, sizin kafanızın rahat olması için önemlidir. Yoksa bir mesaj atıp evde bişeyleri çalıştırmak için otomasyon şirketi olmaya gerek yoktur. Azıcık elektronikten anlamak bile bunu yapmaya yeterlidir.

Baya uzun bir yazı oldu. Umarım yazdıklarım biraz olsun işinize yarar.
 
Sayın Katana, marka söylemek istemiyorum, ne sattığım nede piyasada gördüğüm aletler için. Konu hakkında bilgiye sahipsiniz belli. Sizin de takdir edeceğiniz gibi, burada kullanılan marka ne olursa olsun uygulayıcı firmada biter iş. Firma adı verirsem işini doğru yapan bayilere haksızlık etmiş olurum. Sizin yazdıklarınıza gelince;

BUS ile ilgili gördüğüm tek uygulama malesef anlattığım gibi olan. Diğer uygulamaları yapan bir firma ile karşılaşmadım. Ondan dolayı eksik olmuştur.

2nci yazdığınız da doğrudur. Ama biz hep eve gidip bakan insanlarla karşı karşıya geldik.

3ncü yazdığınız doğrudur. Mesh olarak çalışır. Sar değerleri istenen sınırların altında olduğu için sağlığa zararsız olur demek diye düşünmüştüm. Bir de evet arada uyanır ve sinyal gönderir. Ama bu cycle süreleri fazlasıyla uzundur. Dakikada 10 defa falan gibi değil.

Sonuncu yazdığınız için. Zigbee ve Z-wave'in alliance listelerinin linklerini koyacağım. Hangisinin büyük olduğuna kimse karar verememiş. Biz burada bunu tartışmayalım. Ben orada şunu anlatmaya çalıştım. Dünya üzerinde (özellikle Çin'de) Zigbee protokolü ile üretilen sistemler vardır. Bunlar sadece kendi içinde haberleşir. Çok ucuza (90USD gibi fiyatlara) otomasyon sistemini kablosuz olarak mal edebilirsiniz. Onun yerine dünyada öncü olan ve Zigbee Pro ile çalışan markaları seçmelerini gene öneririm.

Ben tekrar yazayım. Kendi adıma hem kablolu hem kablosuz sistemler satıyorum. Ben seçim yaparken nelere dikkat ediyorum onu yazdım. Hiçbir markayı karalamak yada farklı bir markaya yönlendirmek için yazmadım.

Z-WaveAlliance.org - Members - Z-Wave Alliance
Our Members - Zigbee Alliance
 
Ben 20 msj'ı doldurmadığım için özel mesaj atamıyorum, özür dilerim.

Marka konusunda haklısınız, bunun dışında farklı 3 firmanın işlerini incele şansım oldu. Hatta birine Knx üzerinden ortak bir çalışma yaptık.

Hangi marka, hangi model olduğundan çok aslında burada projeyi uygulayan firmanın nekadar başarılı olduğu çok önemli diye düşünüyorum. Umarım bu konuda hemfikirizdir.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst