AC akımda röle işlevi görecek diyot kullanımı

Katılım
2 Mar 2023
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
47
Merhaba arkadaşlar,

Evdeki aspiratörle eş zamanlı çalışacak şekilde, mutfağın ikinci havalandırma bacasına bir fan takmak istiyorum.

Aspiratör, 3er fazlı motorun çevirdiği iki fandan oluşuyor, 3 konumlu iki anahtarla her hız için bir fazdan devre tamamlanıyor.

Her faza birer paralel diyot bağlayarak havalandırma fanını aspiratör fanlarıyla aynı anda çalıştırabileceğimi düşündüm. DC akımda sorun olmayacağına eminim de çift yönlü çalışan AC akımda bu sistemin çalışıp çalışamayacağını bilemedim. Denemeden önce sizlere danışmak istedim. Devre, kabaca resimdeki gibi olacak.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    9.4 KB · Görüntüleme: 17
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
"Her faza birer paralel diyot bağlayarak havalandırma fanını aspiratör fanlarıyla aynı anda çalıştırabileceğimi düşündüm. DC akımda sorun olmayacağına eminim de çift yönlü çalışan AC akımda bu sistemin çalışıp çalışamayacağını bilemedim. Denemeden önce sizlere danışmak istedim. Devre, kabaca resimdeki gibi olacak."

Yeni takacağın fan motoru da resimdeki gibi kademeli olursa problem yok , diyot bağlarsan normal çalışamaz, ısrar edersen yanar.
 
Uygun güçte ac220v röle ile fanı eş zamanlı çalıştırabilirsiniz.
3 ayrı 220 volt röle kullanmam gerekecek. Neredeyse aspiratör fiyatına denk geliyor. Bir diğer seçenek, 3 ayrı fan kullanmam ya da 3 fazlı fan kullanmam. O da ekonomik sayılmaz. Astarı kendinden pahalıya gelecek bu iki yöntemde.

  • Kullanacağım fan, 12 VDC ile çalıştığından, aklıma gelen bir başka fikir, adaptördeki köprü diyotu iptal edip, her 3 faza birer adet köprü diyot ekleyip adaptöre bağlamak.
  • Bir diğer yöntem, ki en basiti bu; aspiratörün kendi switchinden aydınlatmayı zaten ayırmıştım, 12 volt adaptörü doğrudan switche bağlamam. Burdaki tek dezavantaj, aspiratör kapağı açıldığında havalandırma fanı ve iki baca deliğinin birleştiği dış baca deliğine monte edeceğim elektrik motorlu çekvalfin (5VDC motor, 5 volt adaptör, 12v 8 pin röle ve iki adet 3er pin switch ile çalışan) aspiratör fanları kapalı olsa bile açılacak olması, ki fiili olarak anlamı olan bir dezavantaj değil. kapağın açılması zaten aspiratörün düğmesi kapalı olsa bile açmanın düşünüleceği anlamına geliyor.
  • Üçüncü yöntem, biri üç konumlu, 1-0-2, biri iki konumlu, sadece on-off olan 3er pinli iki anahtar yerine, bunların 6 pinli versiyonlarını kullanmak. Bunları bulmak ve daha da önemlisi mevcut yerine sığacak şekilde dar versiyonlarını bulmak, çok zor olabilir, hatta 3 konumlusunun var olup olmadığını bile bilmiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • dort-bacakli-kopru-diyot.jpg
    dort-bacakli-kopru-diyot.jpg
    101.9 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
3 ayrı 220 volt röle kullanmam gerekecek. Neredeyse aspiratör fiyatına denk geliyor. Bir diğer seçenek, 3 ayrı fan kullanmam ya da 3 fazlı fan kullanmam. O da ekonomik sayılmaz. Astarı kendinden pahalıya gelecek bu iki yöntemde.

Kullanacağım fan, 12 VDC ile çalıştığından, aklıma gelen bir başka fikir, adaptördeki köprü diyotu iptal edip, her 3 faza birer adet köprü diyot ekleyip adaptöre bağlamak.
Son seçeneğiniz en uygun gibi .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,732
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst