75 KW mot.yıldız da 380V üçgende 220V Bunu nasıl yıldız üçgen çalıştırabilirim

Arkadaşlar motoru yıldız üçgen bağlama durumu bazıları tarafından karıştırılabiliyor

Bir motorun çalışma şekli üçgen ise ancak ona yıldız/üçgen yol verilebilir
Bir motorun çalışma şekli yıldız ise ona yıldız/üçgen yol verilemez ancak diğer yol verme usulleri uygulanır

Diyelimki motor etiketinde yıldız 380 volt yazılı bu motor yıldız çalışır
Diyelimki motor etiketinde üçgen 380 volt yazılı bu motor üçgen çalışır
bu ikisinde problem yok

Motor etiketinde 220/380 V ibaresi varsa her zaman büyük olan gerilim yıldız bağlantıya aittir. Burada bir durumu daha göze almamız gerekiyor, bizim fazlar arası gerilimimiz 380 volt yukarıdaki örnekte 380>220 o zaman motor yıldız çalışır
Motor etiketinde 380/660V ibaresi varsa 380<660 olduğundan, küçük gerilim üçgen büyük gerilim yıldız bağlantıdaki gerilimlerdir. Fazlar arası 380 olduğundan bu küçük gerilime uyuyor ve motor etiketindeki küçük gerilimde üçgen olduğundan bu etikete sahip motor üçgen çalışır
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşım motor etiketi üçgen 380 yazılı ise bizim şebekede bunu yıldız üçgen yol verebilirsin ama etikete 380/660 üçgen / yıldız demiş ise bizim şebekede sadece bu motoro üçgen bağlarsın isintek bakmıyorsun ama bu gerekir
 
bu motoru 380V şebekede 87 Hz de üçgen bağlı çalıştırabilirsin, aynı akımı çeker üstelik 130 kW motorun olur. Ancak 50 Hz olarak 380V üçgen bağlama sakın.
 
220 v ta paralel yıldız,
380v ta seri üçgen
 

Ekli dosyalar

  • 380 V seri üçgen.jpg
    380 V seri üçgen.jpg
    55.6 KB · Görüntüleme: 96
Son düzenleme:
yıldız üçgen devresi ile nasıl çalıştıra bileceğiz etiket değeri yıldızda 380V üçgende 220V ancak tek kontaktör ile çalıştırmak mümkün ama bu demeraja ne şartel dayanıyor nede gerilim hattı acaba motorun iç bağlantısını değiştirsem olurmu NOT: bu motor avrupa .


İç Bağlantısını değiştirirseniz iç sarım sipir sekonder tutacağını zannetmiyorum

o yuzden tavsiye etmiyorum..
 
Ben 1998 yılında kastamonu küre yer altıda çalıştım.başıma gelen bir olayı sizinle paylaşmak istedim.s.t.f.a. Firmasından havalandırma için kullanılmış jet fan geldi.motorun etiketi yoktu.motor gücünü 90 kw olarak değerlendirdik.motor klemens bağlantısı bakır baralarla yıldız bağlıymış.biz tabiki bağlantıyı söküp tıldız üçgen yol verdik.10 dakika sonra besleme kablosu aşırı akımdan dolayı ısınıp patldı.tekrar klemens bağtısını değiştirip yıldız bağladık,motor hiç durmaksızın 3 yıl çalıştı bir şey olmadı.aynı jet fanın bir benzeri s.t.f.a. Istanbul şantiyesinde varmış,onlarda bizim düştüğümüz hataya düşmüşler,bizden bilgi aldılar.yani demek isterimki yüksek kw lı motorlarında yıldız bağlantı olanıda oluyormuş.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
motorun iç bağlatısı ikili paralel bunu seri bağlantıya çevirsem yıldızda 660V üçgende 380V ile çalışmazmı. yardımcı olursanız sevinirim.

merhaba
etiket değerleriniz doğruysa motoru yıldız bağlayıp soft starter la yolverip çalıştırabilirsiniz maliyet yaklaşık yıldız üçgen maliyetinin biraz üstünde olur ama yıldız üçgene göre daha avantajlıdır.
 
evet mustafa haklısın eğer motor yanmış olsaydı şimdi farklı şeyler konuşuyor olcaktınız mesala bu motoru nerde sardırabilirim diye neyseki arkadaşın işi hallolmuş.
 
evet mustafa haklısın eğer motor yanmış olsaydı şimdi farklı şeyler konuşuyor olcaktınız mesala bu motoru nerde sardırabilirim diye neyseki arkadaşın işi hallolmuş.
 
en uygun yöntem soft starter...
zaten sof starter'inde amacı gerilim ayarlama yöntemiyle yol vermektir. önceden kademeli direnç yöntemi vardı, bu onun gibi bir şey... içerisinde güç tristörleri var. yapılan yan bir programla tristörler belirli aralıklarla tetiklenerek çıkış gerilimi ayarlanır ve bu yöntem oldukça yaygın kullanıma sahip. şiddetle öneririm..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst