72v luk hup motoru, 220v enerji üretmek için yapılan modifiye

melihgenç

Üye
Katılım
13 Eyl 2014
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
60
merhabalar, elimde mevcut bulunan orjinali 700d/d, 72v, 1200w değerinde bir adet hup motoru var. bu hup motorunu 700d/d, bir tahrik motoru ile çevirdiğimde 72v / 15a güçte elektrik üretmekte. resimde görüldüğü gibi konnektörde 51 kutur var. kampana içerisinde de 46 adet sabit mıknatıs var. orijinal sarım şekli trifaze olup yanyana her 3 kutur da (1.2. ve 3. kutur) bir farz sarımı yapılmış ve 6 kutur atlayarak farz sarımı devam etmiş. 2. farz sarımı yapılan 3 kuturdan sonraki gelen sarımdan başlayarak yanyana (4.5. ve 6. kutur) 3 kutur daha sarılmış. 3.farz ise 1 ve 2. farz sarımlarından sonra gelen 7.8.ve 9. kuturlara sarılmış ve bu şekilde sarım tamamlanmış. sargılar her kutura 16 ad. 0,50 tel den 16 adet bakır teli kuturlara 3 tur olarak sarılmış.
ben sargıları söktüm. sargı oyuklarını genişlettim. amacım sarım tur sayısını 3 misli artırarak yani her bir kutura 3 tur sarım yerine 9 tur sararak, orijinal 72v u 220v a yükseltmektir. deneme amaçlı 1 adet 0.50 bakır teli sardım ve 700d/d da 220v alarak 75w lık ampulü yaktım. daha sonra tel sayısını 12 adete çıkartarak sarımı tamamladım. ancak sonraki yaptığım sarım şeklinde hataya düştüm ve daha sonraki denemelerimde de bir daha 220v u alamadım. bir çıkmazın içerisindeyim. resmini ve ayrıntılarını yazdığım hup motorun sarımını yapabilmem için kuturlara sargıların hangi yönde sarmam gerektiği konusunda yardımlarınızı bekliyorum. saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • 2014-11-17_02-32-30_65.jpg
    2014-11-17_02-32-30_65.jpg
    283.7 KB · Görüntüleme: 63
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yazınızdaki kelime hatalarını düzelterek başlayalım:
Kutur değil, oyuk, farz değil faz olacak.

Sargı oyuklarını genişlettim diyorsunuz, bunu nasıl yaptınız bilmiyorum ama nüveyi kısa devre yapmış olma ihtimaliniz oldukça yüksek, bu bir. İkincisi nüve kesitini azalttınız, bu durumda manyetik akı doyuma gider, istediğiniz manyetik alan oluşamaz. İlk 220 V aldığınızda (anladığım kadarıyla) tek faz sarım yaptınız, diğer 2 faz sarımı olmadığı için nüve doyuma gitmeden istediğinizi size verdi ama 3 faz sarım yaptığınızda sargının meydana getirdiği manyetik alan nüve doyuma gittiği için boşa gidiyor.

Sonuç, makinanın sınırlarını çok zorlamışsınız, daha önce yaptığınız gibi 1 faz 220 volt alın ve kullanın.
 
Ben tek faz sardim demedim. Paralel 16 ad. Telin sadece birini kullanarak, yani tek tel sardim ve uc faz sarimi yaptim. 3 ayri 220v aldim. Ancak gelisi guzel sardim oldu. Simdi deniyorum ama 85 v u gecemedim. Sarim yonlerinde bir hata yapiyorum. Tek faz sarimi nasil olacak bilmiyorum. Sardim ama elektrik alamadim. bu arada çukurlara oyuk,çıkıntılarına teknik dilde kutur dendiğini sanıyorum. nüvelerin zayıflatılması konusuna gelince, hiç nüve kullanılmadan sırf sargı ve mıknanıslar la da elektrik üretilebileceğini taa ilk okuldayken görmüştük. buna dair videolar youtube de çok. amaç yazıda veya anlatımda hata aramaksa yardımlarınız için teşekkürler. bazen klavyenin azimetine uğrayıp eksik yada hatalı kelimeler içinde özür dilerim.
 
Son düzenleme:
Size yardımcı olmak istemiştim ama anlıyorum ki yardımcı olamadığım gibi bir de üstüne sizi incitmişim.
Sizi incittiğim için ben özür dilerim.
 
Gerilimi yükseltmek için sargı sayısı arttırılır ama kesitte küçültülür. Nüve oyuklarını büyütmeniz gereksizdi. Her oyuğa aynı yönde sarım yapın söktüğünüz gibi sarın olacaktır.
 
Gerilimi yükseltmek için sargı sayısı arttırılır ama kesitte küçültülür. Nüve oyuklarını büyütmeniz gereksizdi. Her oyuğa aynı yönde sarım yapın söktüğünüz gibi sarın olacaktır.

amper gücünü sabit tutup, voltajı artırmak için eski sarımların 3 misli uzunluğunda sarım yapmam gerekliydi. bunun için oyukları genişletmeden fazladan iki kat sargıyı sarmam mümkün değildi. eski sarım şeklini hatırlayamıyorum. hangi oyuğa hangi yönde sarım sarmam gerektiğini bilmiyorum. ilk denememde tek tel sararak bunu başarmıştım. söküp tel sayısını artırdığımda sarımda hata yaptım 85v u geçemedim. bu sarım şekli konusunda yardım bekliyorum. amper gücünü düşürmeden 3 faz değilde tek faz sarım şekli daha iyi olur. önemli olan 220v, 15 a güç almak yani. orjinali 72v, 15 a idi. hangi oyuğa sağdan sola veya soldan sağa sarım yapmalıyım. oyukları genişletmeden nasıl bir bağlantı veya sarım yapmadan voltajı yükseltebileceğim konusunda daha açıklayıcı bilgi yazarsanız sevinirim.saygılar.
 
220 voltta 15 amper almanız mümkün değil. 72x15=1080 vat. 220 voltta alacağınız akım 1080/220=4,9 amperdir fazlası olmaz. Daha fazla akım almak istiyorsanız daha büyük güçte motor almalısınız. 3 faz motor sarım şemalarından yararlanabilirsiniz. Yapanlar vardır muhakkak onlarda okursalar yardımcı olurlar. Oyukları değiştirmeden voltajı sarım sayısı ve kesiti orantılı olarak değiştirerek arttırıyorsunuz. Kısaca amper-sarım değerini eşit tutuyorsunuz. Gerilimi 3 kat arttırıyorsanız kesiti 3 kat eksilteceksiniz. Böylece aynı hacimde gerilimi arttırarak aynı gücü sağlamış oluyorsunuz. Aynı oluk sayısında tek fazlı olarakta sarılabilir ama hesaplar değişir biraz uğraşırsınız.
 
arkadaşlar yoruma değilde bilgiye ihtiyacım var. oyuklara hep aynı yöndemi yani sağdan sola veya soldan sağa doğru mu sarmam gerekli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,127
Mesajlar
915,257
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst