6kV motor kontaktörü patlaması

klhan

Üye
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
83
Puanları
1
Yaş
49
Bunda 8-9 sene evvel Gece vakti evde oturup güzel bir film seyrederken pat elektrikler gitti. Tabi en heyecenlı yerinde gidince bir küfür 10 dk sonra elektrikler geldi of be derken 10 dk sonra tekrar gitti. Bu sefer okkalı bir küfür 15-20 dk sonra elektrikler gene geldi. Tam koltuğa kuruldum cips elime aldım bu sefer fabrikadan arıyorlar arıza var gel. ben hepten terelelli. neyse fabrikaya vardım Banbury mixer lerden birinin çalışmadığını söylediler. Makinanın çalışması için tüm şartları yerine getirdik start verdim küt elektrikler gitti. Tek i aradık bir arızanın olduğunu ve bulamadıklarını söylediler. Ben de içimden beceriksizler nasıl bulamassınız diye sayıklıyorum derken tekrar elektrikler geldi ben yine hazırladım makinayı start verdim yine elektrik kesildi. ben kıllandım hep benim start vermemimi buluyor. makina kumanda odasına bakıyorum camda içersi karanlık bişey gözükmüyor ama bir koku var. odadan içeriye girmem le çıkmam bir oldu içerden siyah bir duman ama göz gözü görmüyor lambalar açık oluğu halde karanlık. Sonradan gördük 6kV luk kontaktör buf . Meğer elektriklerin kesilmesi bizden kaynaklıymış şehrin yarısını karanlığa gömüp duruyorduk

biraz uzun oldu ama olayın hepsini sizin yaşadığınızı düşünsenize ;D
 
Meğer elektriklerin kesilmesi bizden kaynaklıymış şehrin yarısını karanlığa gömüp duruyorduk
sayın klhan

Sadece şehrin yarısı karanlığa gömülse iyi.Elektrik santralinde çalışan biri olarak ve de tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Bu esnada size en yakın elektrik santralindeki generatörlerin de anası ağlıyor.
Sizin yukarıda bahsettiğiniz gibi fabrikada arıza varken her enerji verişinizde ve ani olarak enerji kesilişinde generatörlere darbe olarak yansıyor.O esnada genaratörden uğuldama şeklinde sesler geliyor.Hatta generatörün beslediği fider dediğimiz hatta aşırı voltaj dalgalanması meydana geldiğinden genertör kendini korumaya alıp devreden çıkabiliyor.Yani siz fabrikada terlerken bizde santralde belki de sizden daha fazla terliyoruz.Çünkü generatör kendini korumaya alıp birden devre dışı kalırsa ;Bağlı bulunduğu türbinin de güvenli bir şekilde stop ettirilmesi gerekiyor.Bizde bunu sağalayabilmek için göbeğimizi çatlıyoruz.
 
Maalesef bizden kaynaklı olduğunu bilmeden yapıyorduk o işlemleri. Bilsem hiç yaparmıyım sayın arkadaşım sizleri yorarmıyım.

Ama o sorunun jeneratöre kadar uzayacağını sanmıyorum bizdeki kısa devre kesicilerin ayarsızlığından elektrik dağıtım santralindeki kesiciler açıyordu. Bu da saniyelik bir olay.Enerji sanrali bilgimin yetersizliğinden soruyorum bu kadar kısa zaman içersinde olan olay jeneratörde dediğin kadar problem çıkarıyormu?
 
Evet özellikle 6kv ve üzeri gerilimle çalışan alıcılardaki arızalar generatörleri daha fazla olumsuz etkiliyor.Düşük gerilimle çalışan alıcılardaki arızalar generatörlerde fazla sorun yaratmıyor.
 
Sanırım ortada yanlış birşeyler var.Bence bahsettiğin kontaktör değil 6,3 kv kesici.Eğer kontaktör ise de merak ettim nasıl bir kontaktör bu.

Sistemde dolaşan yük o kadar vahşidir ki her an bir jeneratörü yemek için zaman kollar.Zayıf bir jeneratör gördüğü zaman hemen onu senin kesicini getirdiği hale getirmeyi başarır.Bu yüzdendir ki jeneratörlerin koruma çeşitleri çok fazla ve çok hassadır. Kesiciler genelde kendisine gelen komuta 100 milisaniye civarında tepki verirler.
Arkadaşın fabrikasındaki kontaktör yanmış.Demek ki faz faz kısadevre veya faz toprak kısadevresi oluşmuş.Sonuçta ani olarak çok yüksek akımlar oluşan bir arıza meydana gelmiş.
Sorun bence sizin fabrikadaki kesicilerde.Yeterince koruma yapamıyorlar demek.Koruma röleleri de arıza yapmış ve kesicileri açtırmamış olabilir.Eğer açtırmış olsaydı şehir karanlığa boğulmazdı.
 
Projessör arkadaşım Banbury mixer leri çalıştıran 6kV. senkron motorlara ait KONTAKTÖR faz faz arası fiberlerden atlayarak kısa devre yapmıştı. Bu tip kontaktörler sıklıkla temizlenmeli özellikle carbon tozu olan mekanlarda yoksa benim başıma gelenler yaşanır.

Bu arada dediğim gibi bizdeki kesicilerin şalterlerin ayarsızlığından olan olaydı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,224
Mesajlar
915,923
Kullanıcılar
450,014
Son üye
aydinlioglu.volkan

Yeni konular

Geri
Üst