4-20 mA haberleşme

Ali_Rıza

Katılımcı Üye
Katılım
4 Ara 2009
Mesajlar
1,260
Puanları
58
Yaş
40
Arkadaşlar ben bu konuyla yeni ilgilenmeye başladım. Şu konu kafama takıldı;
4-20mA arası akım göndererek PLC ile haberleşen cihazlar var. Ben bu akım gönderme olayına takıldım. Benim bildiğim 2 nokta arasında potansiyel fark oluşturulabilir, akım gönderilemez. :D "akım gönderme" olayını bana bir arkadaş açıklayabilirse çok memnun olurum....
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
4-20 mA çıkış veren sensörler iki kablosundan birisi + ucu PLC analog inputun + kısmına bağlanır. Buradan bu sensör beslenir. sensörün - ucu ise PLC analog inputun - ucuna bağlanır ve bir akım oluşması sağlanır. PLC analog input ampermetre mantığı ile çalışıp kapalı çevrimdeki akımı ölçer. Burada 4-20 mA sensör ise direnç değişimi ilede akım üreteci olur.
 
Pek birşey anladığım söylenemez, demek istediğim şu, mesela bu kontrol yöntemiyle ,1000 metre uzaktaki bir yakıt tankının içerisindeki yakıtı +- 1 cm duyarlılıkta ölçüp görebiliyoruz. bu uzaklıkta kablonun direnci bu akımı nasıl etkilemiyor?

"Burada 4-20 mA sensör ise direnç değişimi ilede akım üreteci olur." ne demek?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akım kaynağı ve gerilim kaynağı diye iki türlü kaynak vardır okulda bunları görmüş olman lazım. Ben bile hatırlıyorum halen :rolleyes:
 
haberleşme sağlayan cihazların bu akımı montajdan sonra kalibre edebildiğini varsayıp konuyu kapatıyorum o zaman :D bütün yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim
 
Ohm kanununu muhakkak biliyorsunuzdur.
Voltaji sabit tutarak direnci degistirirsek ne olur?
Direnci sabit tutarak voltaji degistirirsek ne olur?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst