3x150+70 çekiliyor da 3(1x150)+70 çekilmiyor

SeCReT

Üye
Katılım
2 Nis 2009
Mesajlar
20
Puanları
1
Arkadaşlar bu konu hakkında forumdaki diğer açılan konulara da baktım fakat tatmin edici bir cevap bulamadım...
Şimdi herhangi bir yerde kablo çekilirken misal olarak neden 3x150+70 çekiliyor da 3(1x150)+70 çekilmiyor...
Bu dediğim uygulamanın da istenilirse sakıncası olmadan uygulanabildiğini biliyorum fakat genel olarak bakıldığında uygulamalarda hep 3x150+70 kullanılıyor...
Halbuki tek tek çekmenin çok faydası var ısınmayı kısmen de olsa önlüyor,aynı zamanda kablonun akım taşıma kapasitesi daha fazla oluyor ve de işçiliği yapılırken taşınması ve köşelerden dönüşü kıvrılması falan daha kolay oluyor...Maliyet olarak ise kataloglara bakıldığında tek tek taşımak cüzi bir rakam olsa da daha ucuz oluyor...
Tek gördüğüm dezavantaj bir kablo taşınmıyor da tek tek taşınması gerektiği e bu da zaten diğer avantajlara göre göze alınabilecek birşey değil mi???
Bildiğiniz başka biligiler varsa paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bence gereksiz bir konu ha tek taşimissin ha 3 u bir arada .. kafa yoracak bir konu deil sanirim.. 3 ayri kablon varsa yeni kablo almak istemiyorson o sekilde yaparsin ama kablon varsada bunun damarlarina ayirmaya da ugrasmaya gerek yok sanirim...

foruma yeni katildim hersey paylasim icin.. tesekkurler
 
kabloları tek tek taşımanın avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda vardır.tek tek taşıma durumunda kablo uzunluklarının aynı olması direnç azalmayı önler fakat her kablonun boyu farklı olursa uzun kablonun kısa kablodan daha fazla direnç kaybı olur.bunlara dikkat etmek gerekir.........maliyet düşük olabilir ama adam iş saat yönünden kayıplar yaşana bilir.kablo bir kerede çekmek varken dört defa aynı güzergaha kablo çekmek zaman kaybına yol açar..........saygılarımla....
 
Sn real real arkadaşım elimdeki 3x150+70 lik kabloyu damarlarına ayırarak çekmiyorum merak etme böyle birşey söz konusu değil :) Zaten kablo siparişinde bunu hangisi yapmam gerektiği söz konusu...
Sn Hasan aynı yere kablo çektiğimizden dolayı heralde kablo uzunlukları aynı olacak...Ayrıca benim de merak ettiğim iş saatinden başka bir kayıbı veya sakıncası var mı?
Aynı zamanda bir arıza durumunda 3'lük çekilen kablodan dolayı tüm enerji kesiliyor tek tek yapıldığında ise böyle bir durum söz konusu olmuyor bildiğim kadarıyla...Bu kadar artıya rağmen neden 3'lük kablo kullanılıyor???
 
secret arkadaşım.4* kabloda 1* kabloda arıza yapması durumunda güvenli bi şekilde arızayı gidermek için enerji tamamen kesilir.malum dönüş falan yapar.allah korusun..................tek sakıncası adam iş saati ve kablo direnci.......onun dışında pek bi sakıncası yok.bildiğim kadarıyla.......ama cidden çok zaman kayıp ettiriyor.......
 
olaya bırde su gozle bakılmasındada yarar vardır; (cok setlı cekılen kablolara ornek verıyorum)

9x1x150 + 3x1x150 kabloların cekım esanasında gruplar arasında faz ve notur kablosu dıger grupların kablolarıyla karıstıgı esnada kablo ısınması meydana gelecektır, hatta yanacaktır.

Antalyada yapmış oldugumuz devlet hastanesı santıyesıne calısan arkadasımın basına gelmıs ve hastane acıldıktan 3 ay sonra kablolar yanarak yenısı ıle degıstırılmıstır.
 
aynı konuyu az once marmaray projesı esnasında elektrık sorveyorlerıyle tartısmısımdır. ve yapılacak projede hıcbır sekılde tumlesık yanı 3x120/70 gıbı kabloların kullanılmaması aksıne tek tek kablo cekılmesının gereklı oldugunu savunmusumdur.

Sn ToLiveIsToDie yukardaki yazı size ait peki böyle bir savunma yapmanızın nedeni nedir o zaman?
 
aynı konuyu az once marmaray projesı esnasında elektrık sorveyorlerıyle tartısmısımdır. ve yapılacak projede hıcbır sekılde tumlesık yanı 3x120/70 gıbı kabloların kullanılmaması aksıne tek tek kablo cekılmesının gereklı oldugunu savunmusumdur.

Sn ToLiveIsToDie yukardaki yazı size ait peki böyle bir savunma yapmanızın nedeni nedir o zaman?

Sn secret
Bu konu Sn meslektaşım ToLiveIsToDie ile yeterince gerginlik yaşamamıza neden oldu o yüzden yarayı deşmemenizi öneririm. Teknik anlamda herkes görüşlerini sundu bunların değerlendirilmesi şahsi fikirlere kalmıştır. Seviyeli Teknik tartışma ile birbirine çamur atıp birşeyler ispatlamaya kalkmak arasındaki farkı çok iyi bilen insanlarız bu bağlamda yarayı kaşıma faydadan çok zarar verecektir.
aşağıdaki mesajınızla ilgili; Soruyu ilgili konu altına değilde buraya açınca bir an art niyetli düşündüğünüzü sandım. Sorun yok tamam.
 
Son düzenleme:
Sn Teknikadam tamamen yanlış anlaşıldım sanırım hiçbir yarayı deşmek veya tartışma ortamı yaratmak değil maksadım sadece merak ettiğim bir şeyi öğrenmek için açtım konuyu sonra sizin gönderdiğiniz link ile konuya daha çok muttalip oldum fakat o linkteki Sn ToLveisToDie arkadaşımızın yukardaki şekilde fikir beyan etmesi benim de düşüncelerimle örtüştüğü için soruyorum...Biraz da dikkatimi çekti açıkçası hem arkadaşının böyle bir şekilde zarar gördüğünü söyleyip hem de marmaray projesinde tek tek çekmenin gerekli olduğunu söyleyince duruma göre değişkenlik gösteren bir durum olduğu kanaatine vardım... Böyle tercih edilmesinin kişilere göre değişen fikirleri ve bilgileri vardır mutlaka bunları öğrenip bilmediğim birşey var ise öğrenmek istediğimden soruyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst