3 faz toprak ve nötr problemi hk?

(Şehir dışında olduğum için konuyu yeni gördüm.)

Mkocak_86 ' Alıntı:
...topraklama nötr gibi kullanılan panoda aynı 3 faz arası 380 volt gösteriyor ...

Mkocak_86 ' Alıntı:
..galiba O.G. hattında dün bi sorun vardı fazın biri yoktu ... O.G. sigortaları ölçtüm sağlamdı... galiba motorlar dün 2 fazla çalıştı ... büyük bi ihtimalde dün t fazında toprakla temas vardı bugün kesildi...

1.) Üç faz arası 380V gösterirken motorlar iki fazla çalışamaz mantık olarak.
2.) Pano kablo giriş çıkışlarını iyi kontrol et. Kablo, pano deliklerinden panoya basarak izolesi kesilip toprağa kaçak yapıyordur. Bir şekilde kaçak giderilmiş nötr hattı çekilirken.

Mkocak_86 ' Alıntı:
...toprak faz aralarında kontrolkaleminin göstermediği faz toprak arası 54volt diğerleri toprak faz arası 340 volt ...

3.) Kontaktörler bu durumda ya 54V ile ya da 340V ile çalışmış. Kontaktör markası ve modeli ne?

4.) Sonuç olarak blacktooth'un da dediği gibi Nötrsüz panoda yıldız noktası kaymış.
 
Sn.genç arkadaş ustam tespitiniz doğru ve yerinde ama diğer 2 panodada aynı sorunun olduğu söyleniyor.
sadece nötr yerine toprak bağlanan pano değil

Saygılarımla (Sorun bir şekilde çözülmüş ama üzerinde fikir yürütmek daha net sonuçlar bulmak daha güzel)
 
Mkocak_86 ' Alıntı:
...bu nötr çekilen panolarda r-s fazları kontrol kalemiyle görünüyor t fazında görünmüyor ama ölçü aletleriyle ölçünce normal 380 volt bütün fazlar arası görüyorum faz nötr aralarıda normal 3 faz da nötr arası 220 volt...

Diğer panolardaki sorun sadece kontrol kaleminin yanmaması. O da faz-toprak (dirençli olarak) kısa devresinden dolayı.

Daha önce benimde başıma buna benzer bir durum geldi.
Devlet hastanesinden aradılar. Patoloji laboratuarının olduğu bölümde güç kaynağndan beslenen UPS prizlerden fazın biri bazen yok oluyor, nötrde de faz oluşuyor dediler! (Hastane teknisyenleri) Gittim dedikleri doğru. Faz resmen yok. kontrol kalemi yanmıyor. (ölçü aleti yanımda değildi, ölçememiştim.) Sigorta da atmıyor bir türlü. Akşam mesai bitiminden sonra bütün buatları, prizleri kotrol ederken prizin birisinin içinden çatlak olduğunu farkettim. İnce ince cızırdıyordu. Prizi çıkarttım. Durum düzeldi. Prizler de Legrand'ın kanala takılan üçlü UPS (çıkık topraklı) prizi.
 
gençarkadaş
tespitlerinize aynen katılıyorum.60 km lik yeraltı şebekesinin kurulu olduğu yeraltı işletmesinde bu durumla sık sık karşılaşıyoruz.
saygılar
iyi çalışmalar
 
kontrol kaleminin yanmamasının sebebi çok açık.bastığın yerdeki toprakta aynı faz var.arkadaşların tespiti doğru toprağa kaçak var .
 
merhaba arkadaslar
benim cozumum
oncelikle dagitim panosundaki 3 faz ciksiinin olculerek kontrol edilmesi ,yani sorunlu kuyuya giden 3 fazin sigorta cikislarindan olculmesi ,ihtimal sigortalardan T fazinin atik olmasi. eger tum sigortalar yerinde ise ve 3 fazda kendi aralarindan 380 V olculuyorsa , kuyuya gelen 3 fazin ayni sekilde olculmesi , eger kuyuya gelen fazlardan T fazi sorunlu ise kablonun iki ucundanda sokulerek meger ilen kontrol edilmesi bizi arizanin sebebini bulmamiza yardimci olacak diye dusunuyorum. kontrol kaleminin yaniltabilecegini dusunuyorum. yukarida arkadslarimin tavsiye ettigi gibi fazlarin dagilimini olcmek,faz koruyucu rele kullanmak,topraklanmanin iyi yailmasi uyarilarina katiliyorum.
iyi calismalar.
 
Bu tür olaylar genelde yetersiz topraklamalardan kaynaklanıyor. ölçtürmekte fayda var.
 
kısa bir cvp:trafonun yıldız ucu kaymış senin suçun yok kardeş.....trafo darbe yemiş yada darbelidir..nötr'e bak kontrol kalemiyle yanar.görünürlüğünü değiştirmiş
 
T Fazının muhakkak bır yerlerde topraga teması oldugunu dusunuyorum...
 
sn m.koçak eksik tespit ettiginiz bir şeyler var bence motorların çalışması için nötr gerekmez ama siz kontrolleri birde seri lambalarla kontrol ederseniz nötr ün nereleri gelip gelmedigini tam görürsünüz ölçü aleti yanıltabilir.mümkünse seri lambalarla motor girişlerine bir bakın sonrada panodaki nötrleri bakıp motor un kaç faz ve hangi gerilimlerde çalıştıgını söylerseniz daha güzel olabilir soru..hayırlı çalışmalar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst