220v buzdolapları ?

twer

Üye
Katılım
19 May 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
41
Malumunuz üzere markette buzdolapları ve aydınlatma ağır yük olup kompanzasyon gerektirmektedir.

Markette cos degerini ayarlamalayamıyoruz. Kapasitife giriyor;

Yük dağılımı 220v aydınlatma ve buzdolapları üzerine olan markette fazlararasında akım +/- 2 amper değişiyor.

Olay;
ORTALAMA BİR DAKİKA İÇİNDE; reaktif güç kontrol rölesi cos değerini +80(reaktif) olarak görüyor. Yaklaşık 8,5 Kvar kondansatörü devreye alıyor. Cos değerini 1'e yaklaştırıyor. Sonra buzdolabı motorları devreden çıktığında reaktif güç kontrol rölesi cos değerini -40(kapasitif) olarak görüyor. Adımlama olarak 1 kademeden başlayarak kondansatörleri devreden çıkarıyor. Bu cos değerini 8-10 sn kadar sonra cos değerini 1' e yaklaştırıyor. Tabi ki bu 8 sn, günlük değere %22 kapasitif olarak yansıyor.

Bu süreyi, kontak devreden çıkma sürelerini kısarak ( 2 sn) ve 5 Kvar kondansatörü 1.adıma alarak 6 sn düşürdüm.Buda günlük değere %14 kapasitif olarak yasıttı. Bilindiği gibi aylık kapsitif sınır değeri %15

Bu günlük değeri daha nasıl aşağı çekebilirim

Tamam reaktif kontrol rölesini daha dijital olarak yapabiliriz ama buda maliyet bu sistemle yapılabilir mi? yada en az maliyetle nasıl yapılabilir?

devrede
Entes RG3-8T reaktif güç kontrol rölesi
1 - 1,5 - 1,5 - 5 - 5 Kvar olmak üzere 5 adet kondansatör var.

ARKADAŞLAR YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM
TEŞEKKÜRLER
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
3 fazlı 3 akım tarafolu monofaze kondasatör bağlanabilen röle kullanmanız gerekmektedir
 
sizin bu marketteki yükler gün içerisinde değişme gösteriyormu ve kompanzasyon sistemlerinde kondansatör dizilimi nasıl bu tür yerlerde düşük kvarlı kondansatürleri bağlamalısın çünkü genelde marketlerdeki yükler değişkende olabilir onada dikkat et ama ilk kademelri düşük kvar lı kondansatör kullanmalısın
 
sizin bu marketteki yükler gün içerisinde değişme gösteriyormu ve kompanzasyon sistemlerinde kondansatör dizilimi nasıl bu tür yerlerde düşük kvarlı kondansatürleri bağlamalısın çünkü genelde marketlerdeki yükler değişkende olabilir onada dikkat et ama ilk kademelri düşük kvar lı kondansatör kullanmalısın

Gün içerisinde değil dakikada değişiyor. Ayrıca KONDANSATÖR dizimi 1 - 1,5 - 1,5 - 2,5 - 5 - 5 kvar kapsitif değeri %22'lerdeydi. 1. adıma 5 kvar alınarak değer %14 düşürüldü.
 
entesin rg3 12cs kullan bunlara monofaze kondansator takabilirsin kesin cozum
 
Kullanacağın Rölenin markası ne olursa olsun sisteminizde mutlaka üç faz kontröllü bir cihaz olmalı ve monofaze kondansatörünüz olmalı hatta diyebilirim ki çoğunluk monofaze olmalı. Market gibi yüksek güç çeken ve değişken yüklerin olduğu yerlerde (benzin istasyonları, kaynak atölyeleri vb..) mutlaka monofaze kondansatörlü sistemler tercih edilmeli.
Entes
Kael
KRK
Tense
ve daha bir çok şu an aklıma gelmeyen marka var .Çoğunda sisteme hızlı cevap veren ve sizin ihtiyacınızı karşılayacak cihazlar bulabilirsiniz.
Ama öncelikle bu işlerden anlayan profesyonel birilerinden yardım alın..
 
sn. twer

monofaze gruplarla falan hiç uğraşmanıza gerek yok bence.daha öncede forumda bu konu üzerine konuşuldu. hızlı ve dengesiz yerler için kesin çözüm olacağını düşünüyorum.aşağıdaki linki incelemenizi tavsiye ederim.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/18205-alcak-gerilim-abonelerine-yeni-cozum.html

Bu sistemin maliyetinden haberiniz var mı? İlgili marketin kompanzasyonu Kael Varkombi veya Entes 12CS ile gayet rahat halledilebilir.
Ben yaklaşık 15-20 marketin Kompanzanyon sistemini Kael Varkombi kullanarak ve maksimum 850-900 YTL masraf ile mevcut Panolarının üzerinde hallettim...

Usta müşteriye en iyi çözümü en az masrafla sunandır bence...

Yoksa "sistemin tamamını değiştir , senin işin öyle olur "demek usta işi değil .
 
Son düzenleme:
sn.mesutelb,

Usta müşteriye en iyi çözümü en az masrafla sunandır bence...

Yoksa "sistemin tamamını değiştir , senin işin öyle olur "demek usta işi değil .

sizinle aynı düşünceyle ben arkadaşa öneride bulunmuştum. önerdiğim ürünün üreticisinin forumda yazdığı aşağıdaki alıntıyı okuduğumda bunun tek bir ürün olduğu bir sistem olmadığı hatta sizin kullandığınız rölelerlede çalıştığını anladım,üstelik mevcut panoda hiçbir değişiklik yapılmadığını iddia ediyorlar.sanırım siz monofaze gruplar oluşturmak zorunda kaldınız :p
Fiyat bilgilerini açık olarak yazmam forum kurallarına aykırı değilse memnuniyetle yazarım, açıkçası "Alron çok pahalı" yargısından kurtulmak isterim.Şu kadarını söyleyebilirim; liste fiyatları 1000 TL'nin altından başlıyor.Ayrıca ilgilenen arkadaşlara e-mail veya fax. aracılığıyla hemen iletebiliriz.

Karşılaştırmak için;
bir tarafa klasik, 6...9 kademe monofaze grup için kontaktör, sigorta, kondansatör, (deşarj bobini?), kablo gibi malzemeler ve işçilik maliyetini koyalım,

diğer tarafa ise tek bir RED, 4 enerji kablosu, 2 iletişim kablosu ve işçiliği
veya bir adet AkıllıRED, 4 enerji kablosu ve 3 akım trafosu(6 kablo) bağlantısı ve işçiliğini koyalım.

Klasik yaklaşımda her faz için sınırlı sayıda farklı kapasitif değer şansınız var ve kesin çözüm garantisi yok,

RED'li yaklaşımlarda ise her faz için 10000 farklı kapasitif veya endüktif değer şansınız var ve kesin çözüm elde ediyorsunuz.

Ayrıca mevcut kontaktörlü gruplarınızın devreye girip-çıkma sayıları 5-10 kat azaldığı için arıza ve yıpranma maliyetleride azalıyor.
 
Onu biliyorum ... Ama ben ödediğim paraya bakarım... 1000 TL denilen tek bir modül değil mi? Ve bu tek modülü takıldığında sistemin düzeleceğinin garantisi yok...
Benim için önemli olan FİYAT/İş Görme performansı
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,333
Mesajlar
916,778
Kullanıcılar
450,176
Son üye
electrical_engineer

Yeni konular

Geri
Üst