200V 3 faz 50 Hz'i 60 Hz'e çevirmek

thecarb

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba

Bir cihaz üzerinden çalışan bir motor var. Buna gelen 3 faz 200 Volt ve Şebeke frekansı 50 Hz olduğu için 50 Hz. Şimdi benim bu 3 fazı alıp 50 HZ'den 60 Hz'e çevirmem gerekiyor. Süreceğim motor 0.4 Amper akım çekmekte. Bunu aşağıdaki linkteki ürün ile yapabilir miyim? Ya da çıkış frekansı sabit olacağı için daha uygun fiyatlı ve stabil bir çözüm var mıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

https://www.otomasyoncu.net/urun/0-75-kw-vdf-el-ac-surucu-inverter
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bir fa< girişili, çıkış, 3 x 220 volt invertör cihaz işinizi görür. Aynı işi gören bir çok marka bulunmaktadir.
Devir çok önemli değilse, dogrudan 50 hx de de calıştırsan olmuyormu. Devir ayarı vs yapmıyacaksan, 3x380 volt giriş, 3x 200 bvolt çıkışlı trafo sardırsan daha az sorunla karşılaşırsın..
 
Bir fa< girişili, çıkış, 3 x 220 volt invertör cihaz işinizi görür. Aynı işi gören bir çok marka bulunmaktadir.
Devir çok önemli değilse, dogrudan 50 hx de de calıştırsan olmuyormu. Devir ayarı vs yapmıyacaksan, 3x380 volt giriş, 3x 200 bvolt çıkışlı trafo sardırsan daha az sorunla karşılaşırsın..
Sn. zeybek, cevap için teşekkürler. Devri yükseltmemiz şart bu yüzden frekansı değiştireceğiz mecburen. Fakat devir sabit olarak 60 Hz'de tutulacak, daha sonra ayarlama yapılmayacak.

Bir de cihazın bağlantı şemasında şu şekilde bir bağlantıdan söz etmiş, Yıldız bağlantı şeklidir değil mi bu? Anladığım kadarıyla motor 3 faz. Yukarıdaki inverter cihaza bu motora gelen 3 fazı da girmem mi gerekir yoksa herhangi birini girip, inverter'in çıkışından alacağım 3 fazı buraya sırasıyla girsem olur mu? Yani 3 giriş 3 çıkış olarak mı, 1 giriş 3 çıkış olarak mı kullanmalıyım inverter'i?

baglanti.png
 
motor gücünüz , 2.2 kw. dan aşağıda ise, 1 faz giriş, 3 faz x 220 volt çıkışlı ıncertör kulanabilirsin. motordan, baglantı konnektörüne gelen 3 kabloyu sürücünün çıkışına bağlıyacaksınız. Benim aklımda olan, 220 volt 50 hz. çalışması gerilim olur. motorun etiket bilgilerini okudunuzmu.
 
İnverteri 3 faz giriş 3 faz çıkış olarak vaya 1 faz giriş 3 faz çıkış olarakta kullanabilirsiniz.Maliyetten dolayı 1 faz giriş 3 faz çıkış size uygundur. Anlaşılan motorunuz yıldız bağlı.İnverter çıkışlarını 3 faz olarak motora bağlamanız gerekli Bu cihazı alırsanız size parametre seçenekleri sunacağı için hızlanma yavaslama çalışma komut kaynağı gibi kontrolleriniz olacak. Mptor etiketi ve klemensin fotografını atabilirmisiniz
 
Son düzenleme:
Sn. zeybek, motorun çektiği akım 0.4 Amper olarak belirtilmiş. Yani oldukça düşük güçte bir motor. Motor etiket bilgilerini maalesef göremiyoruz çünkü kapalı ve açamayacağımız bir hazne içerisinde.

Sn. yavuzalgin, cevap için teşekkürler. Belirttiğim gibi maalesef motor etiketini ve klemensini görme şansımız yok. Yukarıda eklediğim şemada bulunan 4 pinli konnektörde araya girip inverteri bağlamak plan. Motorun çalışma ve durması kısa sürede oluyor, hızlanma ve yavaşlama için 1-2 sn gibi kısa bir süre ayarlamamız gerekir o halde?

Motora gelen elektrik ise özel bir kontrolcüden geliyor. Bu yüzden gelen üç ayrı fazı bağlayıp, inverterden çıkan 3 fazı bu sokete iletmek daha mı iyi olur sizce?

Bir de biraz daha ucuz olan şu modeli buldum, bu da kullanılabilir değil mi?
https://www.otomasyoncu.net/urun/0-75-kw-vdf-l-ac-surucu-inverter
 
Özel kontrolcüden kastınız nedir?
Sürücü kullanacaksanız şebeke veya ups gibi kaynaklardan çekmeniz gerekli, sürücü girişinin 380VAC olması için.
Sürücü bağladıktan sonra çıkış voltaını 200VAC olarak ayarlarsınız. Hızlanma ve yavaşlama süreleri mevcut sistemde 1-2 saniye ise hızlanma eğrisini 1-2 saniye, duruşu serbest duruş veya yine kısa zamanlı ayarlayabilirisiniz. Duruş süresinde arıza oluşursa süreyi uzatmanız gerekebilir. Sürücü startını ise özel kontrolcünün tetiklemesini kullanabilirsiniz. Bunun için sürücü parametrelerinden harici terminal aktif etmeniz gerekli veya sürücü keypad üzerinden start stop işlemlerini yapabilirisiniz. Konnektördeki bağlantılarda araya girme yaptığınızda pek sağlıklı olmayacaktır. Sonuçta iki kontrol ünitesi sistemde aktif olacaktır.
 
Son düzenleme:
Aslında özel kontrolcü diyince biraz komplike geldi sanırım ama basit bir röle gibi düşünebiliriz, iki ayrı sürücü var gibi anlaşılmasın. Yani motorun çalışması gerektiği zaman buraya gerilim uygulanıyor. Bu gerilim uygulandığında inverterin çıkışı aktifleştirip 60 Hz'de çalıştırmasını istiyorum. Sizin öneriniz, cihazdan geleni değil de ayrı bir fazı invertera girip cihazdan da bir tetik ile inverterin çalışmasını sağlamak sanırım. Ben de kontrolcüden çıkan fazı ya da fazları invertera girip, çıkışı motorun bu 4 pinli konnektörüne bağlamayı düşünüyordum. Bir nevi motor ve cihazın basit kontrolcüsü arasına inverter seri bağlanmış olacaktı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst