1ms Hızında Açılıp Kapanabilen Hızlı Actuator Gerekli

Hocam benzer uygulamalar bizde kullanılıyor. Hızlandırmak için 24V.luk actuator önce 70V.luk bir pik gerilimi ile sürülüp daha sonra 24V.a düşürülüyor. Bu iş için özel bir SSR tasarlanmış. 70V.luk pik süresi dip switchlerle ayarlanabiliyor. Benzer bir tasarım yapabilirsiniz.
 
Sevgili bio 2. sayfadan sonrasını okumadım fakat yukarıda bazı arkadaşların belirtmiş olduğu gibi kullanacağın actuatörün dinamikleri olmazsa soruna cevap alamazsın yani işini görecek olan actüatorun geri planındaki aktuatore iş yaptıracak actuator baglantı ve parcalarının tamamını sısteme dahıl etmen gerekır ayrıca anladıgım kadarıyla yapmaya calıştıgın sıstemde çok yuksek dınamıkler var buda mekanık, elektromekanık, yada fızıksel temaslı malzemeler için buytuk problemler teşkil eder, önerim elektrokimyasal ve magnetic levitatif actuatörler kullanman, kısacası temazsız yada surtunmesı cokdusuk actuatorler. ayrıca 1 ms oldukca hassas bı tepkı suresı tabı sen tepkımı yoksa strokemu ıstıyosun anlayamadım ama bu surelerde iş yaptırmak için elektronik yerıne bıraz daha eskı mekanık teknıgı ıle yenı kompozıt malzemelerı harmanlamanı tavsıye ederım 1 ms surelerde iş yaptırmak elektronıge nazaran mekanıkle daha rahat olur çeşitli matematıksel karmaşık zaman dıyagramları için mekanıkte bırcok ornek var ayrıca sana bugun satın alabılecegın butun bu hızdakı actuatorlerın omurlerının mılyon mertebesınde sınırlı oldugunu solemek ısterım yanı daha mılyar mertebesıne cıkılmadıgını bılıyorum buda sıstemınınomrunu belırler.
 
Main_loop;
Einstein'ın izafiyet teorisini anlamak için belli bir bilgi ve formasyon gerekir.Ama senin yapmak istediğini anlamak sadece senin sır olan projenden lutfettiğin sorucuk kırıntılarıyla sınırlı.Eğer açıkca sorarsan ;sorunu yalnızca fizik mühendisi cevaplayabilir.
Seni üzmek istemem ama nedense aklıma birkaç yıl önce günlerboyu ERKE diye millete yalan ve hayal pompalayan(sanırım bu adamlar ne mühendis ne bilim adamıydı, emekli generallerdi).Türkiyeyi marsa uçuracak elginkan holdingin piezo eleman baloncukları geliverdi.
Sen projenden eminsen ve dediğin gibi çok büyükse demek ki tek başına altından kalkamıyorsun paylaşsanda eksilmeyecek, o zaman proje bazında tescil ettir ve grubunu kur profesyonelce gerçekleştir sonra da mihneti de nimeti de paylaş. ve senin gibi gencimizle ülkemiz gurur duysun.
not:Aktuator konusuna gelinceye kadar olan önermelerinin doğruluğu şüpheli geldi bana.bu iş salt elektrik ve makina konusu değil bence Bir fizikçiyle tartışın gözden geçirin.büyük işler büyük hayallerle başlar ama küçük adımlarla ulaşılır.


yorumunuz için teşekkür ederim.
evet fizik kurallarını iyi bilmek gerekiyor yada bir fizik mühendisinden yardım almak gerekiyor. gerekli mekanik donanım güvenilir olmalıki sonrasında bunu elektronikle kontrol etmeli
 
Ben olaya oldukça fransızım fakat fikrimi söylemek isterim. Böyle bir actuator yok ise siz neden yapmıyorsunuz. Hdd lerin içindeki neodium mıknatıslara elde edilen hızlardan esinlenerek bu hızlarda çalışan act. ler yapılabilir. sadece aç kapa değil ara ölçülerde mümkün. Bence tabi :)
 
bence yok diyip kestirip atmamakta fayda var.20 sene evvel japonyadan calıstıgım fabrıkaya gelen makinada bu mantık kullanılıyordu.uluslar arası özel izinle makina japonyadan geldi.makinanın yaptıgı is bildiginiz torna makinasını düsünün.iki punta arasında silindirik malzemeyi kalem öyle hareket ediyorki viski şişesi üretiyorsunuz.2000 3000 devirde dönen bir makinada bu demektirki dakikada en az 8 ile 12 bin kez kalem ileri geri gidecek ve her noktasındada lineer olacak,yani ac kapa degil her noktada istendigi sekilde gidecek.bu makinanın varlıgını biliyorum fakat hala mantıgım bu makinanın nasıl yapılabilecegine ermiyor.işlem elektronik olarak mümkün fakat mekanik olarak bu hızlarda mekanizmayı nasıl hareket etirdiklerine hala vakıf degilim.viski şişesini örnek olsun konu anlasılabilsin diye örenek verdim ,asıl ürettigimiz araba pistonları idi.burdan cıkacak sonuc aktüatör belki bir sekilde bulunur fakat bu isten enerji artımı saglanamaz.merkezkac kuvvetinden faydalanmak isteniyor.merkezden kacırılan agırlıgın merkeze cekilmesi için gerekecek kuvvetle aynıdır.o yüzden bu makina icin biraz ümtsizim.
 
dostum TORK la gorus derim actuatorde baya guveniyorlar kendilerine ozan oZTurk ulas sana yardimci olucaktir
 
Selamun Aleyküm

Makina mühendisi arkadaşınızı tanırmıyız bilmiyorum. Çok önceden eylemsizlik ile hareket konusunda bazı düşüncelerim olup, yanılmıyorsam konuştuğum kişiler belki de forumlar olmuştu. Sizin gibi düşünceleri daha farklıları ile ele almıştım.
Yalnız olayı sadece eylemsizliğe kurulu düşünüyorsanız; eylemsizliğin ters etkisini de analiz ettiğinizde sadece eylemsizlik ile sonuç almanın olağan olmadığını görürsünüz. Burada sonuca gidilmesi; eylemsizliğin ters etkisinin başka etkenlerle azaltılması ile mümkündür. Bu tip analizlerinizi paylaşırsanız fikirleriniz geliştirilebilir.

Sayın ErmanA nın mekanizma adında bahsettiği gibi mekanik çözümler aramanız size uygun olabilir. Yanılmıyorsam bir firma araçların emme,egsoz valflerini solenoid olarak yapılmasındaki ölçülerini çıkarmıştı. Saniyede 50..100 devir atan aracın(subaplar yarı hızda döner) gereksinimleri size de uygun olabilir ancak valf boyutu çok büyük görünüyordu ve de işi yaptığı açıkça ifade edilmiş olarak kalmamıştı aklımda.

Mekaniğin elektronikten bir farkı sistemlerin mukavemetine göre bağlanması ile yer değitirme eşitliği sağlanabilmesidir. Bu bağlantıda birbirine sabit parçalardan biri yer değiştirmişse diğeri de değiştirmiş demektir. Yani bir tanesi ne hızda hareket ettirirseniz diğeri de aynı hızda hareket eder. Buna uygun mekanizmayı bahsettiğiniz diske hareket olarak sabitlerseniz, disk pozisyonlanmasına göre aktüatörde elde etmek istediğiniz hareketi elde edebilirsiniz. Ağırlığınız vida ile disk merkezine bağlı olsa ve bu vida uygun dişli mekanizmaları ile disk merkezinde sabitlense merkezdeki uca disk dönmesinin etkisi ile dönme hareketi verildiğinde sonuç alabilirsiniz. Yine diskte hareketi istediğiniz pozisyonlanmaya göre link bağlantıları ile sağlayabilir ve sonuç elde edebilirsiniz. Eksantrik kaçıklığı olan bir milin eksantriğinin/eksantrikliklerinin uygun pozisyona yerleştirilmesi ile uygun açılarda hareket elde edebilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi yer değiştirme sabitliği bir anlamda mekanik kilit gibidir. Krankın dönmesine göre mekanik bağlantılı pistonun hareketi gibi.
Yalnız bu mekanizmayı bağımsız olarak yapmak isterseniz; sizin komut verdiğinizde çalışan bir devreden ziyade, zaten çalışan bir motora vb komut verdiğinizde sonuç almayı düşünmeniz beklenir. Bu durumda çalışan motoru devreye almak için uygun mekanizmalar gerekir. Belirli geliştirilmiş ratchet sistemleri ile tekil, teklemeli hareket ettiren mekanizmalar ile kontrolü sağlayabilirsiniz. Birçok mekanizma sizin gereksinimlerinize göre geliştirilebilir. uygun örnekler verilebilir, eksantrik eski model preslerde pedala bastığınızda sadece bir devir atıp duran ve devir hızının bağlandığı motor hızı ile değiştirilebildiği(mümkün olan) bir sistem vardır. Bunlarda pedala basılı durulduğu durumda da dönme devam eder. Basıldığında sadece bir devir atan modeli yapılabilir ve daha çok farklı özellikler eklenebilir de.

Diğer taraftan çok yüksek basınçlı bir hidrolik akışkanında kumanda edilmesi düşünülebilir. 1000bar hidrolikte kullanılmakta ki siz uygun ölçüler ile sistemi kurduğunuzda daha üstüne çıkmak mesele olmaz. İki sabit pozisyon arasında bu sistem uygulanabilir. Bu sistem hem mekanik kısımlara çarparak durdurulabilirken hem de hidrolik mantık ile durudurulması düşünülebilir. Tabi hidrolik sadece silindirde değil, hidromotorda da kullanılır. Tabi pnömatikte pozisyon sabitlemek pek akla gelmediğinden bahsetmedim.

Hidrolik sistem enerji depolama yine akışkan olmadan yayda depolanan enerjinin uygun harekete dönüştürme mekanizması ile sürülmesi ile değiştirilebilir.(yay yerine malzeme esnekliği de düşünülebilir)

İlk bilgisayarın makina olduğunu hatırlatır;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-yardimlasma/41834-makina-muhendisleri/sayfa3.html
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-tartisma-alani/66851-turk-enteljansiyasi.html
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/66576-mekanik-zeka/sayfa5.html
konularına davet ederim.

Mesela sizin fikriniz döndükçe disk üzerindeki kanalda uygun pozisyonda dışa savrulan bir link bağlantısı ile ağırlığın dışa açılıp tekrar içe döndürülmesi ile uygulanır gibi gelebilir. Ve ağırlık açılma anında savrulma olur. Ve hız ayarı ile bu savrulma ayarlanabilir. Yalnız devamlılık için o ağırlığı tekrar içe döndürmenin eylemsizlik etkisi sistemi ilk haline getirecektir. Bu durumdaki hareket sağlanan yerler ise eylemsizliğin ters etkisinin azaldığı yerlerdir.
Siz temel eylemsizlik düşüncelerinizi geliştirip sistemi analiz etmye başlarsanız; buradan nasıl üzerine gidilmesi gerektiği de anlaşılır.

Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst