15 volt acyi 5 volt ac ye nasıl çeviririm?

Extremee

Paylaşımcı üye
Katılım
27 Tem 2012
Mesajlar
106
Puanları
101
Arkadaşlar bu resimde opamp entegresine gidecek ucun 5 volt acye çevrilmesi gerekiyor.
ikinci bir trafo kullanmak istemiyorum . Kolay yoldan nasıl çevirebilirim.

jhw0v.jpg
 
Trafo koyman bence daha kolay olur. Aksi taktirde invertör devresi yapman lazım dc-ac çevrimi için o daha çok uğraştırır.
 
yada tam tersini de yapabilirim tek trafo kullanarak.Hangisi kolay olursa tarifinizi bekliyorum arkadaşlar

1.15 volt acyi 5 volt acye nasıl çevirebilirim.?

2.5 volt dcyi 15 volt dcye nasıl çevirebilirim.?
 
Esas amaç nedir bunu söyleseniz daha kolay çözümü varsa onu söyleyebiliriz. DC çevirme için, DC-DC converter, boost -converter kullanabilirsiniz, AC çevirmek için trafo kullanabilirsiniz yada sarabilirsiniz, ama sadece biryerden size 2.5 V DC geldi ve bunu başka biryerde 15 V DC olarak görmek istiyorsanız gelen 2.5 V ile halihazırda bulunan bir 15 V u anahtarlayabilirsiniz, dediğim gibi amaç ne nerede kullanılacak?
 
ya farklı bir trafo kullan kullan 220/15{5 çıkışlı trafo kullan hiç yapamadın trafonun üstüne bobinaj teli sarıver 5 volta kadar düşürmek için
 
Esas amaç nedir bunu söyleseniz daha kolay çözümü varsa onu söyleyebiliriz. DC çevirme için, DC-DC converter, boost -converter kullanabilirsiniz, AC çevirmek için trafo kullanabilirsiniz yada sarabilirsiniz, ama sadece biryerden size 2.5 V DC geldi ve bunu başka biryerde 15 V DC olarak görmek istiyorsanız gelen 2.5 V ile halihazırda bulunan bir 15 V u anahtarlayabilirsiniz, dediğim gibi amaç ne nerede kullanılacak?

Hocam amaç şu elimizde lcd, entegre ve pic var .

entegre için +15 -15 simetrik besleme gerekiyor.

lcd ve pic için 5 volt dc besleme gerekiyor.

yine entegre için 5 volt ac gerilim gerekiyor.

yani bana

simetrik 15 volt
5 volt dc
5 volt ac
gerekiyor.


bunu en kolay en basit yöntemle yapmak istiyorum ve tercihen daha önce yapıldığı şekilde 220/5 trafoyla yapmak istiyorum.
(2.bir şey piyasadada 220/5 yok gibi ama gittiğimde gezicem elektronikçileri)

http://www.emo.org.tr/ekler/bc3635407664634_ek.pdf
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/6-e3-i̇lhan-pdf.38611/

not:istediğim konu direct bitirme projemle ile ilgilidir.

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • 6-e3-İlhan.pdf
    363.4 KB · Görüntüleme: 0
En basit çözüm hazır yukarıda zaten çizmişsiniz bu çizime ek olarak kullanmak istemediğiniz ek bir trafo daha kullanmak, 3:1 oranında bir trafo şekildeki trafonun toprak-15 V kısmına bağlansa 0-5 V AC alınmış olur, (aslında bu trafolarla -+15 DC regülatörler vasıtasıyla alındığından sıkıntı yok ama Şebeke gerilimi her zaman 220 V olmayacağından 0-5 V AC de sıkıntı olur). Başka çözüm ne olabilir; +-15V kullanmak zorunda kalmayabilirsiniz simetrik besleme istemeyen bir opamp kullanırsınız (yanlış hatırlamıyorsam lm358 olur araştırmak lazım) bu sayede ilk trafo yerine daha basit bir trafo kullanılabilir, ama 5 V AC kısmı için değişen birşey yok yinede bir trafo ile 5V AC yi direk elde etmek kolay gözüküyor. Bu 5V AC neye lazım belki onun için başka birşey kullanılabilir, entegre 5V AC yi ne yapacak cosfi falan mı ölçeceksiniz? Belki birde şöyle birşey yapılabilir yine çok sağlıklı değil ama ilk mesajdaki şema aynen kullanılır, 0-15 V çıkışından 1+2 xohm direnç ile gerilim bölücü yapılıp 1 xohm direnç üzerinden 0-5 V AC alınır burada eğer trafo çıkışı 15 V u geçerse referans direnç üzerindeki gerilimde 5 V u geçer işte bu yüzden bu 5 V AC nerede kullanılacak ne kadar hassas olması lazım bunu bilmek lazım. "direct bitirme projemle ilgili " kısmındaki direct ne demek?
 
En basit çözüm hazır yukarıda zaten çizmişsiniz bu çizime ek olarak kullanmak istemediğiniz ek bir trafo daha kullanmak, 3:1 oranında bir trafo şekildeki trafonun toprak-15 V kısmına bağlansa 0-5 V AC alınmış olur, (aslında bu trafolarla -+15 DC regülatörler vasıtasıyla alındığından sıkıntı yok ama şebeke gerilimi her zaman 220 V olmayacağından 0-5 V AC de sıkıntı olur). Başka çözüm ne olabilir; +-15V kullanmak zorunda kalmayabilirsiniz simetrik besleme istemeyen bir opamp kullanırsınız (yanlış hatırlamıyorsam lm358 olur araştırmak lazım) bu sayede ilk trafo yerine daha basit bir trafo kullanılabilir, ama 5 V AC kısmı için değişen birşey yok yinede bir trafo ile 5V AC yi direk elde etmek kolay gözüküyor. Bu 5V AC neye lazım belki onun için başka birşey kullanılabilir, entegre 5V AC yi ne yapacak cosfi falan mı ölçeceksiniz? Belki birde şöyle birşey yapılabilir yine çok sağlıklı değil ama ilk mesajdaki şema aynen kullanılır, 0-15 V çıkışından 1+2 xohm direnç ile gerilim bölücü yapılıp 1 xohm direnç üzerinden 0-5 V AC alınır burada eğer trafo çıkışı 15 V u geçerse referans direnç üzerindeki gerilimde 5 V u geçer işte bu yüzden bu 5 V AC nerede kullanılacak ne kadar hassas olması lazım bunu bilmek lazım. "direct bitirme projemle ilgili " kısmındaki direct ne demek?

sanırım en güvenlisi ve en hasssası kapalı bir ikinci trafo kullanmak olucak .

İlginize ve yardımınıza teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,870
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst