12V 7Ah Akü Şarj Nasıl Şarj Edilir?

z1rqdym

Üye
Katılım
27 Haz 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Öncelikle forumda ve internette var olan bu konuyla alakalı tonlarca bilgi olmasına rağmen burada bu başlığı açtığım için özürdilerim...

Fakat benim bilmek istediğim sanırım biraz daha spesifik bir bilgi.
12V Bakımsız Akülerin Şarj geriliminin 14.40V olduğunu, akünün asla 10.50V altına inmemesi gerektiğini ve sabit bir şarj akımı ( 7A akü 70mA, %10'u kadar) ile şarj edilmesi gerektiğini biliyorum.

LM317T ve 21V Güneş altında gerilim verebilen 10W Güneş paneli ile başlıkta bahsettiğim aküyü şarj etmem gerekiyor.

Merak ettiğim Şarj gerilimini yani 14.4V'u aküyü devreye takmadan mı ayarlamam gerekiyor?
Yoksa Aküyü devreye bağladıktan sonra mı 14.40V'a ayarlamam gerekiyor LM317T 'yi?

Sürekli güneş ile çalışamadığım için ayarlanabilir güç kaynağım ile Güneş panlei yerine kullanarak testler yapıyorum. Ben 14.4V'u akü bağlı değilken ayarladım ve o şekilde şarj testleri yapıyorum ve avometre ile sürekli gözlemliyorum. Akünün gerilimi boşta 12.80V civarında. aküyü 12.32V a kadar düşürdüm ve dediğim şekilde şarj devresine bağladım. doğrusal olmamakla beraber ortalama 15-10dk da bir avometrede 0.01V artış gözlemliyorum. avometrede 12.80V görünce şarjı devresinden aküyü çıkarıyorum ve 10dk sonra ölçtüğümde 12.50V civarında bir ölçüm elde ediyorum. Benim gözlemime göre Akü azda olsa şarj olmuş.

Fakat sabit akımda şarj olup olmadığını bilmiyorum ve açıkcası benim korktuğum şey eğer şarj olurkenki gerilim 15V civarına yükselirken akünün yanması ısınması ve benzeri zarara yol açacak bir şeyin oluğ olmaması.

Beni bu anlatıklarıma göre aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bu konu hakkında binbaşı üyemizin yazılarını okumanı tavsiye edeceğim doyurucu bilgiler içerir aklında soru işareti kalmaz ...bu konu bayağı işlendi siteyi gezersen bulabilirsin kolay gelsin
 
mesajınızı görür görmez bahsettiğiniz kişinin tüm yorumlarını ve başlıklarını, bu konu ile alakalı, okudum, az önce bitti. ama maalesef sorduğum sorunun yanıtına cevap olabilecek bir şey bulamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst