12 dc voltajı 220 volt ac enbasit şekilde dönüştürme devresi

Katılım
12 Eki 2013
Mesajlar
23
Puanları
1
12volt akü voltajinı 220 volt ac dönüştürme. 2n3055 güç transistorlerini kesinlikle birer soğutucuya tutturulması gerekir . benim denemde 2x12..220 ...100 watlık bir trafo kullandım.yapacak arkadaşlara başarılar dilerim...Gördüğünüz gibi devre çok basit bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için bir fırsat


EVZNMg.gif




j4opDD.jpg
 
Merhaba.Evet,çok basit ve kolay monostable multivibratör ile oluşturulmuş dc-ac ;12-220 ; bir inverter devresidir. 2*12 volt ac sarımı yerine 2 adet kırmızı ve yeşil led (http://de.f-alpha.net/elektronik/gr...toren/los-gehts/experiment-5-monostabiler-mv/ ) olsaydı eğer bu devrede kullanılan direnç/elektrolitik kond.lerin sığa değerlerinin değişmesiyle direk ilişkili (Direnç değerlerindeki sapmalarla bu yanıp sönme frekansının değişebilmesi gibi) bunların flashing (yanıp sönme) kalarak yanıp-sönme hızı da çok değişken olurdu.

Bu yüzden direnç/sıcaklık parametresi üzerinden size şunu çok merak ederek müsadenizle (her haliyle de test ettiyseniz eğer) sormak istiyorum;

Devrede kullanılan 5 watt.lık dirençlerin veya 8 amperi direk üzerinden geçiren 2N3055 darlington güç transistörleri ile (Aslına bakarsanız datasheetine hiç de bakılmadan en fazla 5 ampere kadar sıcaklıkla kararlılıkları çok fazla da değişmez,voltaj regülatörlerinde de 5 amper üzerinden en fazla akım alınması bu yüzden gözetilir,çok dikkatli de davranılarak) çalışma başında ve ilerlemiş zamanlarda 220 vac'nin çıkış frekansında (frekansmetre ile ölçmek de gereklidir) bir artma veya azalma olmadan da bu devre ayni kararlılıkla bu 50 hz. ve 220 vac'yi başarıyla da sabit olarak veriyor mu? Akünün aşırı şarjlı ve 1/4'ü dolu iken yani az şarjlı durumundayken de çıkıştaki 220 vac tam olarak sabit kalıyor mu? Bu yönüyle hiç gözlemlediniz mi? Düşük,normal ve aşırı yüklere tam maruz kaldığında çıkıştaki bu 50 hz. ve 220 vac yine de stabil kalıyor mu? Bu yönüyle de bütün dengeler (12 volt dc.den çekilen amper oranı duruma göre adapte olup girerek,(Frekans,voltaj çıkışı) bu devre her haliyle iyi bir inverter devresidir diyebilir miyiz?

Not: Kusura bakmayın,ama sadece küçük güçte ups inverter devrelerini şimdiye kadar da hep çalıştırmış olduğum için ve yabancı sitelerde de çok yaygın olarak bu uygulamalarını sıklıkla da gördüğüm bu inverteri hiç deneme şansım olmadı şimdiye kadar.Eğer her koşulda da en iyi sonuçları aldıysanız ben de bir deneme yapmak isterim,çalışmasındaki bu kararlılığı hakkındaki merakım alınan (denenmiş olan) olumlu sonuçları üzerinden iyi bir referans olacaktır,benim için aslına bakarsanız.Bu denemelerle aldığınız olumlu sonuçlar eğer varsa ve bizimle bunları paylaşabilirseniz çok sevinirim.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
bir allahin kulu da dememis ki 12 volt 6 am
er 72 watt ediyor, trafo bile giristen daha fazla watt uretemiyor sen nasil becerdin:)
 
2 3055 e para vereceginize 555 li sinyal uretecini tek bir bd243 ile yukseltebilirdiniz cok daha ucuza gelir, ayrica herkes simetrik giris trafo bulamaz.220 to 12 volt bir trafoyu da trs tak tamamdir:) ki adamlar bu sayede tesla sarmali bile yapiyor,
 
yolgezer74 Hocam benim haddime değil ama genelde her konuya yazı yazıyorsunuz o yüzden hep denk geliyorum,söylemeden geçemeyeceğim.Yazarken biraz daha anlaşılır ve Türkçe karakter kullansanız daha iyi değil mi ? İyice yabancılaşıp gideceksiniz.Kağıda yazı yazsanız eminim ki " ı " harfi yerine " i " harfini kullanacaksınız.Ben biraz bu konuda takıntılıyım da tekrar kusura bakmayın,dediğim gibi haddime değil.
 
birincisi her konuda degil sadece biodigimde yaziyorum. misal programlama ya da pano isine asenkron motorlara vs girmiyorunm.
ikincisi cogu zaman tabletteyim. tr klavye yok maalesef. akilli klavyenin millete neler yaptigini goruyorum. getiriver yaziyor adam gelsene diye cikiyor:)
ucuncusu hassasiyet icin tesekkur ama ben de sizin kadar hassas olsam da zaten normalde bile yanlis yapip duran dokunmatik ekranda yazi yazmak zahmetli.cogu zaman duzgun yazmaya - ki tr karakter olmadan dusunun bir de:) -o kadar yogunlasiyorum ki ne yazacagimi unutup yarida kesiyorum. dikkat ederseniz hep iki uc mesaj arka arkaya atiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,881
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst