İnternet Üzerinden PIC Programlama (NetPICPrg)

PICMAN

Üye
Katılım
13 Ocak 2009
Mesajlar
23
Puanları
1
Merhabalar;

Bu sefer sizlere bilgisayar aracılığı ile internet üzerinden devrenizdeki pice hex dosya gönderme programı yazdım.

Bu sistem için ilk önce On-Board programcı destekleyen devreniz yada eğitim setiniz olması gerekiyor. Çünkü Sunucu bilgisayarındaki program PIC Programını açarak yükleme işlemini gerçekleştirecektir.
Bunu 3 şekilde yapabilirsiniz.

1) Herhangi bir programcı ile ICSP desteği sağlayarak kullandığınız devreye onboard programlayıcı yapabilrsiniz. (PC Programı Parametre desteği olması gerekiyor. Örn:WinPIC800)

2) MikroElektronka nın OnBoard desteği olan ve bağlantısı da çok kolay olan PICFLASH ı kullanıbilirsiniz.


Şekildeki gibi kendi devrenize yada eğitim setinize bağladığınızda hiç bir müdahale yapmadan PICFLASH Programı ile PIC in içersine hex dosyasını yükleyebilirsiniz.

3) MikroElektronika nın Eğitim setini kullanabilirsiniz. Bu eğitim setlerinde zaten PICFLASH programlayıcı kendi içinde mevcuttur.

Bu sistem çalışması için 2 program yazdım;

NetPICPrg - Kontrol (Hex Dosyasının gönderileceği uzak PC)
NetPICPrg - Sunucu (Programcı devresinin bulunduğu PC)


NetPICPrg - Kontrol:

Hex dosyasının yüklenecek uzak pc kontrol programıdır. Sunucu PC nin IP adresi girilerek dosya seçilir ve gönderme işlemi yapılır.


2 programı da aynı PC üzerinde test edecek ise local ip olan 127.0.0.1 adresini kullanabilirsiniz.


NetPICPrg - Sunucu:


Programcı devresinin bağlı olduğu bilgisayarda bulunacak programdır. Bu program kontrol programı ile bağlantı kurar. Hex dosyasını alır ve belirtilen program yolu ve parametre ile program açtırılır pice yükleme yapılır. Program olarak mutlaka parametre destekleyen bir pic programı kullanmalısınız. Çünkü burada yazdığım program parametre özelliğini kullanarak pic programını açmaktadır. Ben EasyPIC5 kullandığım için size PICFLASH birde WinPIC800 programları için parametre örneği veriyorum.

Parametre oluşturma:
- İlk önce programın yükle, işlem bittiğinde çık komutları belirtilir.
-Sonra, devrede bulunun pic modeline göre komut yazılır.
-Son olarak, hex dosya yolu komutuna göre [HexDosya] yazılır.

PICFLASH : -w -pPIC16F877 -Q -f"[HexDosya]"
WinPIC800 : -p -s -dPIC16F877 [HexDosya]
Buradaki komutların ne anlama geldiğini öğrenmek için Winpic800 ve picflash programların yardım menülerinden parametre komutlarına bakabilirsiniz...

Bunların dışında başka bir Parametre destekleyen pic programı kullanacaksanız mutlaka parametre komutlarına göre yazmalısınız.

Sistemin Çalışması:

Devrenizi yada eğitim setinizi Sunucu bilgisayara bağlayıp, programın ayarlarını yaptıktan sonra programı açılır ve bağlantı beklenir. Program simge durumda küçültüldüğünde Systray da çalışmaya devam etmektedir. İkona tıklayarak normal çalışma penceresini görebilirsiniz. Bağlantı kurmak için Sunucu bilgisayarın IP adresini öğrenmelisiniz. iç ağdan bağlanılacaksa 192... IP adresi gereklidir. Dış ağdan bağlantı yapılacaksa mutlaka modemin iç ağ IP adresine port yönlendirmesi yapılması gerekiyor.
(WAN IP adresini öğrenmek için tıklayın)
Kontrol yapılacak bilgisayardan ise, Kontrol programı çalıştırılır ve IP adresi girilerek bağlantı gerçekleştirilir. İstenilen hex dosya seçilir ve gönderme yapılır. (Sunucuda PIC modeline göre derlenmiş hex göndermelisiniz) Gönderme süresi hex in boyutuna ve bağlantıya göre değişmektedir. Gönderme işlemi bittiğinde Sunucu programı, ayarlardaki seçilen program ve parametrelere göre PIC programı çalıştırır ve pic programlama işlemini gerçekleştirir.


Bu yöntem sayesinde bilgisayar aracılığı ile internet üzerinden sunucu bilgisayarındaki devrenize hex dosyası gönderebilirsiniz.
İstenilirse web kamerası takılıp, CamServer programları ile devrenin çalışması izlenebilir.

İlerde, bilgisayar olmadan modeme bağlı bir devre tasarımda görüşmek üzere...

Programı

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraflar, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
güzel bir olay ama herşey el altında olması daha güzel paylaşım için teşekkürler
 
Selam
Umut bey yine müthiş şeyler yapışsınız. Allah kolaylık versin. Kolay gelsin.
 
Teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,153
Kullanıcılar
450,264
Son üye
mustafaanl

Yeni konular

Geri
Üst