Üzerimden 2000 A geçti

düşük gerilim çarpmaz diyen lere ufak bir deney bir basit adaptörün uçlarından birini diline diğerini her hangi bir yerdeki açık yaraya deydir ve gör 220 den beter çaprtığını
 
Bu bölümü okuyunca biran terddüte düştüm, elektriğin ne olduğunu bilip bilmeyen insanlar var sanırım. Ayrıca kitaplarda yazan şeyler efsane değildir ki gerçekle bağdaşmasın. Okullarda roman okutuluyor havasına girmeyin lütfen. Bilim mutlaktır, gerçekle teori herzaman bağdaşır. Aradaki fark ise teorilerde ideal şartlar kabul edilirken gerçekte bu şartlarda çalışırken bu parametreleri yakalayamamaktır. Ama o formülleri bu parametrelerle ve tüm detayları ile hesaplarsanız gerçek değerleri herzaman bulursunuz. Başka insanlar uzaya çıkıyor aya gidiyorken akım gerilim kavramlarını saptırmaya çalışmayalım. Elektrik akımı potansiyel farktan dolayı(gerilim) elektronların hareketidir. Bu elektronların geçişi malzemenin direncine göre farklı miktardadır. Bu yüzden bahsettiğiniz 2000 A malzemenin cinsine bağlı olarak 5 ila 15 Volt gibi çok ufak sayılabilecek bir potansiyel farktan doğar. Püf noktası bakırın direnci nano ohm değerlerindeyken insan vücudunun direncinin Mohm değerlerinde olmasıdır. Lütfen Kirchoff un kemiklerini sızlatmayın. Tekrar belirtiyorum kitaplar ve teori efsane değildir.
 
cali79 kardeşim gerçekten tebrik ediyorum en güzel açıklama buydu
 
Arkadaşlar konuyu açarken bukadar dallanacağını bilmiyordum ama iyiki açmışım ve birçok bilgi alışverişi yapmış olduk. Ben neden çarpılmadığımı punta kaynak makinalarının özelliklerine bakarak anladım. punta kaynak makinalarının üzerinde İZOLE TRAFO varmış. Ne kirşof ne de başka bişey izole trafo imiş sebebi.
 
fluke ye katılıyorum bence mantık olarak düşünürsek doğru ayrıca teorideki herşey pratik olarak aynı olmaz
 
sayın darma.punta makinalarında izole trafo olmasa ne olacak
topu topu 5-10 volt gerilim var
bu gerilim de insan vücudunu delip akım akıtmaya yetmez.
2 gündür zaten punta makinasıyla uğraşıyorum :)
ayrıca benim gördüklerimde izole trafo yok.Bildiğimiz trafo vardı.Tabii bu sizin makinanızda olmadığı anlamına elbetteki gelmez.
 
Ben benim gördüklerim için konuşuyorum hepsinde de izole trafo vardı. Peki 15 volt 2000 A çarpmaz diyorsanız neden izole trafo konulmuştur? Yani o zaman normal trafo konurdu.
 
arkadaşım üzerinden geçecek akım senin direncin ve gerilimle alakalıdır ve 50v tun altındaki gerilimlerde vücüt çarpıldığını hissetmez neden anlamıyorsun bunu.
 
darma ' Alıntı:
Ben benim gördüklerim için konuşuyorum hepsinde de izole trafo vardı. Peki 15 volt 2000 A çarpmaz diyorsanız neden izole trafo konulmuştur? Yani o zaman normal trafo konurdu.
bir arkadaşım uyardı beni. Ben de düzelteyim.Benim gördüklerimde harici bir izole trafo yoktu evet.Ama zaten kaynak trafosu da bir nevi izole trafo oluyor.Yani çıkışında nötr kısmı topraklanmammış( gerçi şu da var ki punta makinalarında torçlardaki gerilim dc dir. yani nötr demek ne kadar doğru olur bilmiyorum.Tabii yapılacak kaynağa göre bu dc gerilim dalgalandırılabiliyor.Yani pildeki gibi,dümdüz bir dc gerilim değil.Sonuçta evet torçtaki gerilimi izole trafodan çıkmış gibi düşünebiliriz.Fakat torchun iki ucunu tutarsak izole trafo gibi olmaz,ama yine de düşük bir gerilim olduğundan, hissedeceğiniz seviyede akımı üzerinizden geçirecek kadar yükseklikte bir gerilime sahip olmadığından size bir şey olmaz.Mesela aküler de dünya kadar akım verebiliyor.Ama tek 12 voltluk bir akünün 2 ucuna dokunduğunuzda bir şey olmasa da yine de ıslak elle dokunmayın .
 
darma ' Alıntı:
Arkadaşlar konuyu açarken bukadar dallanacağını bilmiyordum ama iyiki açmışım ve birçok bilgi alışverişi yapmış olduk. Ben neden çarpılmadığımı punta kaynak makinalarının özelliklerine bakarak anladım. punta kaynak makinalarının üzerinde İZOLE TRAFO varmış. Ne kirşof ne de başka bişey izole trafo imiş sebebi.

İzole trafo çarpmaz diye birşey yok izole trafoda voltajı 220 bile olsa tek ucuna tutunca çarpmaz ancak iki ucuna tutunca çarpar. Punta kaynak makinanızın iki ucunun çarpmaması geriliminin düşük olmasındandır.
Çarpılma olayı geçen akımla olur ellerimiz 12 volt için zararsızdır ama dilimiz öyle değil 220 voltta nasırlı eller ancak hisseder ama 15.000 volt nasırda dinlemez gücü yeterli ise bir insanı kömürleştirebilir. Gücü yetersizse gerilim x akım = güç bağlantısından kaynağın gerilimi düşer böylece öldürücü olmaz. Birde punta kaynak makinası bir insandan söylendiği kadar amper geçirseydi insanda o saç levhalar gibi erirdi.
Orta ve yüksek gerilimde çarpılıp kömürleşenleri okumuşunuzdur. Birde elektrik çekti itti gibi açıklamalarda yetersiz eğer enerji taşıyan iletkene parmağınızın ucuyla dokunursanız refleks olarak elinizi hızla çekersiniz elekrik sizi itmez. Faz nötr veya faz faz iletkenlerini ellerinizle tutarsanız enerji kesilene kadar bırakamazsınız çünkü beynimizin ellerimize gönderdiği bırak sinyalinin gücü hattın gücünün yanında hiç kalır. Yardım gelmezse yüksek akıma maruz kalarak hayat sona erer. (Elekriğin ısı ve kimyasal etkileriyle) Kazasız günler dilerim.
Selamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,808
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst