Üzerimden 2000 A geçti

arkadaslar meraba bence vucut dırencının yuksek olmasından dolayı carpılmıyor eger elıyle degılde dıl koltuk altı gıbı direnci az olan yerlerıne deyırse carpılır.örnegın 9 voltluk bir pilın + ve - ucuna parmagımızlan dokundugumuzda carpılmayız ama dilimize deydirirsek carptıgını görürüz bence kaynak makınasıda boyle bırsey
 
darma ' Alıntı:
Volverine kitaplardaki herşey gerçek olmuyor bunu sende biliyosundur. 70 kw lık motor mesela kaç amper akım çeker? 3 faz motor.
50 A akım çekiyor ama kitaplar 130 A e yakın çeker yazıyor. Kitaptan gitmeyelim. Zaten mesleki deneyim bölümündeyiz
bu ne ya bole olduguna emınmısın bı acıklama ltf.
 
Kusura bakmayın ama ben bu tür olayları başka forumlarda da okudum ve ürktüm.İnsan için 30mA lik akım VEYA 50 volt luk gerilim TEHLİKELİDİR!!!!!! V=I*R formülüne dayanarak hayatınızı tehlikeye atmayınız. Akım, gerilim ve direnç arasındaki bağıntı formüllerle açıklanabilecek basitlikte DEĞİLDİR!!!
Lütfen söylediklerimden alınmayınız, gücenmeyiniz. Amacım çok bilmişlik taslamak veya ders vermek değildir.Bu konuda affınıza sığınırım. Yapılan bazı yorumlar çok cahilce geldi bu yüzden yazdım.
 
darma ' Alıntı:
Arkadaşlar 4 sene önce bi staj yapmıştım otomotiv yan sanayii firmasında.Punta kaynakların 2000 A akım vererek iki ucu arasında kalan malzemeyi kaynattığını anlattılar tüm stajım boyunca.Makina bozulunca gayet rahat kaynağın ucunu tuta tuta tamir ediyorduk, butona basarken dahi elimizle ucunu tutuyorduk.Bu nasıl oluyorda insanı çarpmıyor.Bi bilgilendirirseniz çok sevinicem.İçime dert oldu
2000 A. yapılan kaynakta saçlar kesinlikle kaynamaz. ilk asılmada kopar.genellıkle kullanılan saçın kalınlıgına göre ayarlansada 9000 A. 15000 A. değerlerine ulaşır.ayrıca elektrotlar açık vaziyette iki elektrotları tutarsan çarpılıp çarpılmayacagını göre bilirsin.
 
merhaba arkadaşlar bu konunun üzerine baya geç kalmış bir şekilde bir yorumda ben yapmak istiyorum

dikkat ettimde yapılan yorumların bazıları bizim sanayi ve oto elektrikçilerinde karşılaştığımız yorumlarla çok benzeşiyor. bir insanın çarpılması için elektriğin temas ettiği yerin, o andaki voltajın,ve voltajın frekansının aynı zamanda da ıslak veya kuru oluşunun etkisi vardır . litaratürde 32 ma ölüm sınırı 8 ma tehlike sınırı olarak kabul edilir.yani bu değerlerdeki akımı geçirebilecek hertürlü voltaj insan hayatı için tehlikelidir.

birde punta makinasındaki 2000 A meselesi var bu miktarda ki akım insan vücudundan geçmez ( en azından punta makinası yapamaz) sonuçta hemen hemen herkes bir ölçü aleti ile merak edip kendi direncini ölçmüştür. bu direnç herkeste farklıdır.mesela ben 48 voltta çarpılırken yan komşum 220 voltu çıplak elle bağlayabiliyor. ( adamın elinde maaşallah 1 santim nasır var) haliyle vücut direncinden dolayı punta makinasının üretmiş olduğu voltaj insan vücdunda tehlike arz edecek bir akım geçiremez.2000 a i geçirecek voltajda zaten buhar oluruz.

2000 a akım verebilen bir kaynak bu akımı herşekilde sisteme gönderemez zaten dirence bağlı olarak azalır veya çoğalır tabi birde kendi max. sınırınıda aşmamak şartıyla yani düşününki 4 şeritli bir yolunuz var burada şeritlerinizin sayısı sizin direnciniz olsun ( tabi ters orantılı)hızınızda voltaj olsun tek şeritten geçebilecek araç sayısı aynı hızda sabittir.ordan geçmeyi bekleyen araçlarda watt olarak ta gücünüz olsun şimdi

1- tek şeriti açtık ( direncimiz yüksek) araçları belli hızda(voltaj) geçiriyoruz .hız arttıkça araba sayımız artıyor .

2- şerit sayısını artırdıkça (direnci düşürüyoruz) araç sayımız artıyor .

3-şimdi burada güç etkeni devreye giriyor.4 şeridin hepsi açık ama elimizde araba yok hızı(voltajı) artırsak bile arabamız olmadığı için geçirebileceğimiz araba sayısıda hiçbir zaman tehlike sınırını aşamayacaktır.
4- elimizde araba varsa 4 şeridin hepside açık olsa hızlanma artıkça kaza ( çarpılma ve ölüm)riskide artacak bellibir sınırdan sonra bizim yollar duman olacaktır.

umarım faydam dokunur. becerebildiğim kadarı ile anlatmaya çalıştım
 
Fluke ' Alıntı:
................ yardımıyla gerilimin DC ye çevrilip 1000-1500 Hz ile akım trafosunun çalıştırılmasıdır. DC kaynak makinelerinde akım çok daha yüksek olmalıdır. Gerilim yine 24VDC 1000Hz civarında dır.
Ben de sizin geç kalmış mesajınızı görünce konunun başını okuyayım dedim ve çok geç kalmış olarak yukarıdaki yazı gözüme takıldı.24VDC ve 1000Hz nasıl oluyor onu anlamadım.DC gerilimin frekansı 0 diye biliyordum ben???
 
Elektrikte (can ve mal güvenliği açısından)en önemli kriter gerilimdir,herhangi bir elektrikli cihazın kullanılması söz konusu olduğunda önce çalışma gerilimine bakarız, cihazın direnci uygulanan gerilime dayanmalıdır dikkat ediniz;UYGULANAN dedim,gerilim,uygulanan bir büyüklüktür ve cihaz üzerinde bir akım geçirir.. Yani bir cihaz (ya da herhangi bir madde) bir gerilime maruz kaldığında I=U/R nisbetinde bir akım çeker,direnci sabit kabul edip bu bağıntıda U'yu yani gerilimi arttırdığımızda akım da artacak ve o maddeyi zorlayacaktır şöyle düşününüz;alçak gerilimde kullandığımız pek çok malzemenin üzerinde 1000v. yazar bunun anlamı şudur: o malzeme 1000 volta kadar gerilime dayanır ve yalıtkanlığını korur,
1000 voltun üzerindeki gerilimlerde yalıtkanlığı azalır mesela elinizdeki bir TTR kabloyu nasıl olsa izoleli diye düşünerek bir O.G. hattının üzerinden aşırtmaya çalışırsanız,kablo O.G. hattına değdiği anda en iyi ihtimalle sakat kalırsınız ( Birkaç sene önce İstanbul'da bir markete alarm tesisatı yapmak isteyen elektrikçiler market sahibinin evi ile market arasında bulunan havai hattın üzerinden kablo çekmek istediler ve maalesef bu son istekleri oldu) Bunu şöyle de açıklayabiliriz:çalışma basıncı 100 bar olan bir boruya 200 bar'lık basınç uyguladığınızda o boru patlar 24 voltluk bir lambaya 220 volt verdiğimizde patladığı gibi.. Bu uzun girişten sonra gelelim karıştırılan meseleye;bütün bu bahsettiklerim GERİLİM UYGULAYAN GÜCÜN GERİLİME MARUZ KALAN GÜÇTEN BÜYÜK OLMASI DURUMUNDA geçerlidir,yani immortal arkadaşımızın hayatını kurtaran şey neon lamba besleme trafosunun gücünün düşük olmasıdır dolayısıyla volverin,edremit ve paralelinde düşünenler %100 haklıdırlar bence..
 
woa
Fluke ' Alıntı:
darma ' Alıntı:
Arkadaşlar 4 sene önce bi staj yapmıştım otomotiv yan sanayii firmasında.Punta kaynakların 2000 A akım vererek iki ucu arasında kalan malzemeyi kaynattığını anlattılar tüm stajım boyunca.Makina bozulunca gayet rahat kaynağın ucunu tuta tuta tamir ediyorduk, butona basarken dahi elimizle ucunu tutuyorduk.Bu nasıl oluyorda insanı çarpmıyor.Bi bilgilendirirseniz çok sevinicem.İçime dert oldu

Sayın Darma:
Yanlış bilgilendirilmişsiniz;
Punta kaynakları 2000 A de çalışmaz. Çünkü yapılan kaynak bu parametreyle tutmaz. Kaynağın 0,5 mm den iki sacı yani toplamda 1 mm sacı birbirine kaynatabilmesi için yaklaşık olarak en az 9000 A akım, 15 Cycle kaynak süresi gerekir. 1 Cycle= 1/50 sn.

Sizi çarpmamasına gelince, elektrikte şöyle bir teorem vardır. Yüksek gerilim çok az akım, alçak gerilim yüksek akım çarpmaz. Çünkü elektrik çarpması diye adlandırdığımız şey elektriğin vücut üzerinden toprağa akmasıdır. Vücudun bazı şartlara bağlı bir özdirenci vardır (Kuru bir ciltte yaklaşık olarak 8Mohm) Eğer gerilim yüksek akım çok az olursa elektrik bu vücut direncini yenemez ve toprağa akamaz. Aynı şey Punta kaynak makineleri ve elektrot, gazaltı gibi kaynak makineleri içinde geçerli. Ki kendimde bunu denemiştim, 15000V DC (TV tüpü anot gerilimi) gerilimin parmağıma atlamasını hayranlıkla seyretmiştim. Sadece arktan dolayı parmağınız bir müddet sonra yanıyor. Ama çarpılmıyorsunuz. Siz yine de evde sakın denemeyin. Maceraya gerek yok.

Punta kaynak gerilimi AC kaynak makinelerinde yaklaşık olarak 26V, akım trafosunun gücüne göre 1500-25000 A arasında değişir.
Ama açıklandığı üzere gerilim 26V civarında yani düşük olduğu için sizi çarpmaz. Ama hal böyleyken bile vücutta açık yara, hassas bölgeler dirsek ve eklem yerleri ve dil gibi uzuvlar şiddetli çarpılmalara sebebiyet verebilir. Ama genel bölgeler el, kol, ayak gibi bölgelerde herhangi bir tehlike teşkil etmez.

DC Punta kaynak makinelerinde de teori olarak aynı şey sözkonusu. Tek değişen şey inverterler yardımıyla gerilimin DC ye çevrilip 1000-1500 Hz ile akım trafosunun çalıştırılmasıdır. DC kaynak makinelerinde akım çok daha yüksek olmalıdır. Gerilim yine 24VDC 1000Hz civarında dır.
WOAA BUNU HEMEN DENEMEM LAZIM ;D ;D ;D
 
sayın ibrahim_89
Ölmeden söylenen son sözler isimli bir kitap hazırlıyorum.
WOAA BUNU HEMEN DENEMEM LAZIM söznüzü kitabımda kullanmamın sakıncası var mıydı acaba? :D
 
m-usta-fa ' Alıntı:
sayın ibrahim_89
Ölmeden söylenen son sözler isimli bir kitap hazırlıyorum.
WOAA BUNU HEMEN DENEMEM LAZIM söznüzü kitabımda kullanmamın sakıncası var mıydı acaba? :D
ne demek tabiiki altına da ismimi yazmayı unutmayın (( ehü ehü ünlü olucammm)) ;D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,824
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst