Çocuk felci aşısı

veysel28

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ara 2010
Mesajlar
1,601
Puanları
381
Arkadaşlar belki bu foruma uygun konu olmasa da çoğumucun çocuğu yeğeni vs. vardır.
Beni bugün sağlık ocağından aradılar çocuk felci aşısı için fakat ben şuan için Türkiye deki aşılara güvenemiyorum.Çocuğa faydalımı zararlımı kararsızım ve aşı yaptırmayacağım.Örnek olarak antibiyotikler önceden sanki yüzyılın buluşuymuş gibi çok önemli bir ilaç olarak görülüyordu şimdi ise zararları ortaya çıkıyor yavaş yavaş.O yüzden sizlerin fikirlerini almak istedim.Birde burada bazı bilgiler verilmiş aşılar için.

Aşı Felaketi | Aşı zararlımı | Aşının yantesirleri
 
bir aile gectigimiz yillarda tvde habere cikmisti adamin yarim metre sakali vardi
(yobaz diye tabir edilen turden ancak her halinden konusmasindan vs bu konularda cok bilgili oldugu belliydi adamin).

cocugunun asisi gelmis hastane ariyor uyariyor adam yaptirmayacam diyor. hastane adamin sorumlu olacagini cocugun canini tehlikeye attigini vs baya bir sucmus gibi adama tehditvari konusuyorlar.

adamin iddiasi ise bu tur ilaclarin cok buyuk bolumunun yabanci sirketler tarafindan uretildigi yapilmasi gereken asinin icinde bilmem ne maddesi oldugu bu maddenin dunyada sadece domuzlarda bulundugu bir musluman olarak cocuguna bu asiyi yaptiramayacagini soyluyordu.

ilac sirketlerinin etik degerleri oldugu sanmiyorum ticari sirketler oldugunu unutmamak gerekir.
 
Bildiğim kadarı ile çocuk felci tehlikeli bir hastalık, adı üstünde " felç"..
hastalığa yakalanırsa ömür boyu sakat kalır.
 
Merhaba,
Güvendiğiniz bir çocuk doktoruna danışarak,yaptırmanızda fayda var.
 
Merhaba,
Güvendiğiniz bir çocuk doktoruna danışarak,yaptırmanızda fayda var.
Hocam sizin tıp sektöründe olduğunuzu hatırlıyorum.Aşının içeriği ile ilgili detay verebilir misiniz? Sağlam kaynaktan. :)
Ayrıca yukarıda linkte verdiğim kaynaktaki yazılar ne kadar doğru ne kadar yanlış?
 
Son düzenleme:
Yazının sonunda 14. madde dikkatimi çekti.

14) 2 Kasım 2000 de Amerikalı Doktorlar ve Cerrahlar Birliği (AAPS) St Louis deki 57. toplantılarında oy birliği ile çocuk aşılarının zorunlu olmasının kaldırılması için karar aldı. Bu karara bir tane bile hayır diyen çıkmadı. (Report by Mıchael Devıtt)
 
Merhaba,
Linkten alıntı olarak yazdım.Daha geniş bilgiye ulaşabilisiniz.Sağlıcakla kalın.
Canlı Zayıflatılmış Aşılar

Hastalık etkeni olan vahşi tip bakteri veya virüsün laboratuarda tekrarlanan kültürleri sonucunda virülansının hastalık yapıcı etkisinin zayıflatılması sonucu elde edilir. Örneğin kızamık aşısı, kızamık virüsünün yıllar süren seri kültürleri sonucunda virüsün hastalık etkisinin kaybolması sonucu elde edilmiştir. Canlı virüs veya bakteri aşısının bağışıklık yanıtı oluşturabilmesi için mikroorganizmanın vücutta çoğalması gerekir. Aşıyla çok az sayıda vücuda verilen bakteri veya virüs yeterince büyük bir sayıya ulaştığında bağışıklık yanıtını uyandırır. Aşı şişesi içindeki canlı virüse zarar veren ısı ve ışık gibi dış etkenler ile vücutta virüsün çoğalmasını engelleyen “dolaşan antikorlar” gibi iç etkenler aşının etkisiz olmasına neden olabilir. Canlı zayıflatılmış aşılar vücutta çoğalmakla birlikte, genellikle vahşi virüs gibi infeksiyona neden olmazlar. Hastalığa yol açsalar bile doğal infeksiyondan çok daha hafif belirtilere yol açarlar. Bu durum aşının istenmeyen etkisi olarak adlandırılır.
Canlı aşılara karşı verilen bağışıklık yanıtı, doğal infeksiyona karşı oluşan yanıtla hemen hemen aynıdır. Bağışıklık sistemi zayıflatılmış virüse bağlı infeksiyonla vahşi virüsün neden olduğu infeksiyonu ayırt edemez. Canlı zayıflatılmış aşılar, oral yoldan uygulananlar hariç tek dozda etkilidirler. Buna karşılık bu aşılar aşı virüsünün kontrolsüz çoğalması sonucu ağır veya ölümcül komplikasyonlara neden olabilirler. Bu komplikasyonlar sadece kanser, kemoterapi uygulaması veya AIDS gibi bağışıklık yetmezliği olan hastalarda görülür. Canlı zayıflatılmış aşı virüsü teorik olarak orijinal patojenik (hastalığa neden olan) şekline dönüşebilir. Bunun sadece canlı çocuk felci aşısı ile olduğu bilinmektedir.
Kan dolaşımında aşı virüsüne karşı antikor varsa canlı aşı virüsü ile antikor etkileşimi (interferens) nedeniyle aktif bağışıklık gelişmeyebilir. Özellikle anne karnında veya kan verilmesi yoluyla alınmış olan antikorlar aşı virüsünün çoğalmasını engelleyerek aşıya yanıtsızlık (aşı başarısızlığı) durumuna yol açar. Kızamık aşısı dolaşımdaki antikorlara en duyarlı olanıdır. En az etkilenenler ise çocuk felci ve rotavirüs aşılarıdır. Canlı zayıflatılmış aşılar ısı veya ışığa maruz kaldıklarında kolayca bozulurlar. Bu nedenle kullanım ve depolama sırasında dikkatli olunmalıdır.
Kaynak:
Prof.Dr.Mustafa Bakır / Aşı Çeşitleri ve Yan Etkileri
 

Forum istatistikleri

Konular
128,371
Mesajlar
917,084
Kullanıcılar
450,246
Son üye
faruk can

Yeni konular

Geri
Üst