Çift primerli gerilim trafomuz yandı. Yerine tek primerli takılabilir mi?

cg5t

Üye
Katılım
1 Ocak 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
43
merhaba 57\100 volt sayaçımıza 3 adet çift primerli(boynuzlu) gerilim trafomuz var bunlardan bir tanesi yandı. yeni gelen gerilim trafosu tek primer girişli.BUNLARI BERABER SİSTEME BAĞLAYABİLİRMİYİZ.YOKSA SİSTEM DEĞİŞECEKMİ.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çift primerli dediğiniz faz-faz bağlantılı gerilim trafosu değil mi?

Sayacınız için bundan üç adet mi kullanılıyordu daha önceden iki adet mi?
 
Karde bu gerilim trafosu faz faz ararsı.
V tıpı gerilim trafosu birisi yandımı sayaclar olcüm yapamaz larbunların sekonder sargılarıda birer uçları topraklanır ve birlestırılır.ve her iki gerilim trafosundan 100 volt cıkıs elde edilir buda sayacları calıstırmak için gerekli.
2.yanmaktan kasıt ne onada bakmak lazım.??
Bazı v tıpı traolarda sekonder de iki sargı vardır birincısı ölcü için kullanılır.
Ikinciside trafo binası aydınlatma veya kesıcilerin akü sarj beslemesi veya kesıcı kurma motorlarına enerji vermek için 220 volt vermek için kullanılır.
Bunlar yetrlidir sanırım
 
resimde gerilim trafosu doğru ancak ölçümdeki üç adet var ve bir tanesi(primer) kısımları kendi arasında kısa devre edilmiş. ORTADAKİ GREİLİM TRAFOSU PATLAMIŞ. BU NEDENLE GÖREVİNİ YAPMIYOR.FAZ-FAZ ARASINDA 24V VAR. YAPTIĞIMIZ SİPARİŞ TE BİZE FAZ NÖRT GERİLİM TRAFOSU(TEK PRİMERLİ) GERİLİM TRAFOSU GELDİ.ŞİMDİ BUNU DİYER İKİ GERİLİM TRAFOSUYLA BERABER BAĞLAYA BİLİRMİYİZ.
 
Normalde faz-faz bağlı gerilim trafolarıyla v bağlantı yapılarak da sayaç ölçümü yapılabilir. Ama bu tedaş tarafından uygun görülmediği için kullanılmamakta yeni tesislerde. Ancak eski tesislerde halen devam eden uygulamalar var.

Sizin bağsettiğiniz durumda kullanılan gerilim trafolarının üçü de faz-faz bağlı sanırım (R-S, R-T, S-T)
Eski gerilim trafolarınızı faz faz bağladığınızda; sekonderlerin birer taraflarını şöntleyip,topraklayıp sayaca götürdüğünüzde faz-faz arası 100V, faz toprak arası da 57-58V alırsınız.
Yeni gerilim trafonuzu faz-toprak arasına bağladığınızda ise sekonderinden 57-58V alırsınız. Yani normal şartlarda bağlantı gerçekleştirilemez.

Ama eski gerilim trafolarınızı faz-faz arasına değil de faz-toprak arasına bağladığınızda sekonder gerilimi otomatikman 1,73 oranında düşecek ve 100/1,73=57V olacaktır. Yani eski gerilim trafolarınızı da faz-toprak arasına bağlayıp kullanırsanız sayaca faz-toprak arası 57-58V, faz-faz arası 100V uşaltırabilirsiniz.

Ama bunu sizin bağlı bulunduğunuz tedaş kurumu kabul eder mi bilemem. Ya eski iki gerilim trafolarını da faz-toprak bağlantılı ister ya da yeni gerilim trafosunu gönderip faz-faz bağlantılı gerilim trafosu istersiniz.

___

Ama mesajınızda bir tanesinin primer tarafının kısadevre edildiğinden bahsetmişsiniz. Eğer ki bu gerilim trafosu sağlam ve de kullanılmıyorsa, bu gerilim trafosunu, yanan gerilim trafosunun yerine kullanabilirsiniz.

Mevcut bağlantı şeklinin bir fotoğrafını ekleme imkanı bulabilirseniz eğer, daha fazla yardımcı olacağımıza inanıyorum...
 
resimde gerilim trafosu doğru ancak ölçümdeki üç adet var ve bir tanesi(primer) kısımları kendi arasında kısa devre edilmiş. ORTADAKİ GREİLİM TRAFOSU PATLAMIŞ. BU NEDENLE GÖREVİNİ YAPMIYOR.FAZ-FAZ ARASINDA 24V VAR. YAPTIĞIMIZ SİPARİŞ TE BİZE FAZ NÖRT GERİLİM TRAFOSU(TEK PRİMERLİ) GERİLİM TRAFOSU GELDİ.ŞİMDİ BUNU DİYER İKİ GERİLİM TRAFOSUYLA BERABER BAĞLAYA BİLİRMİYİZ.

sn:cg5t eger idareye kayıtlı ölçü hüçresi varsa zaten içeri giremessin hüçrede sayaçta mühür altındadır ve ölçüye ait gerilim trafosu biri patlarsa idare olaya el koyar firmaya tutanak tutulur ve bu tutanakta yeni alıncak gerilim trafosunun teknik degeri yazar ilave olarakta artık eski mekanik sayaçlar ister V baglantı 2akım 2gerilim yada 3akım 2gerilim trafolu ölçü hüçreleri idare tarafından kabul görmüyor......
 
sedaş çift trafolu ölçümleri kabul etmiyor her faza ayrı gerilim trafosu gerekli hepsini degiştir
 
arkadaşlar bahse konu gerilim trafosu primeri çift buşing olup 3 tane gerilim trafosu faz toprak şeklinde bağlı.yani çift olan buşinglerin birer ucuna fazlar girilmiş diğer ucuda kendi aralarında kısa devre edilmiş.yani v bağlı değil ilginç olanda bu.v bağlantı yapılmayan ölçmede neden primeri çift buşing trafo kullanılmış biz de şaştık.ama böyle.ayrıca sekonderden sayac harici bir beslemede söz konusu değil yani sayacı besliyor.
 
Şu şekilde bir uygulama olmuş olabilir:
Eskiden iki gerilim trafosu vardır faz-faz arası v bağlı. Bir uygulama esnasında, bir adet daha faz-faz bağlantılı gerilim trafosu getirtilip (diğer iki gerilim trafosu ziyan edilmereyek) bu üç gerilim trafosu faz-toprak bağlanmıştır (Yani dediğiniz gibi primerlerinin birer tarafı yıldız bağlanmıştır ve topraklanmıştır.). İşlevsel olarak çalışır.
Bu şekilde de sayaca hem faz-faz arası 100V, ham da faz-toprak arası 57-58V gitmiş olur.

Sizin yapnamız gereken, bağlı bulunduğunuz tedaşa sormaktır durumu. Yeni gelen akım trafosunu da faz-toprak bağladığınzıda değişen bir durum olmayacaktır. (Faz-faz arası 100V, faz-toprak arası 57-58V alacaksınız gene çünkü.)

Bu arada: Sayaç elektronik olduğu için, gerilim trafosunun arızalanma anından itibaren faz eksikliği kaydı başlamıştır. O andan itibaren, yeni gerilim trafosunun takılmasına kadar geçen sürede, sayacın eksik yazdığı kadar yeni faturaya ekleme yapılacaktır (O arıza tarihi ve saatini, sayaca bilgisayarla manyetik porttan bağlanıp göreceklerdir tedaş ekibi.)
 
V tipi tr ise 2 den fazla baglanması mümkün degildir.?
Resimdeki gibi ike tane baglanır .
Bunların baglandıgı og ucları prımerdir ---- sayac olcu kısmı ise sekonderdir sekonder sargılar ciftli de olabilir tekli de olabilir.
Tekli olan sekonder sargılar sadece olcme de kullanılır.
Cift sekonder sargılarda ise ikinci sargı olcu sargısına göere özeldir ve ckısı 220 voltur bunlardan istenirse trafo merkezının iç aydınlatmasına bir dgerinde kin den de kesıcı lerın kurma motorlarına veya akü sarj redresorlerının sarj edilmesinde kullanılır.??

Insallah anlasılmıstır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,875
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst