sayın hiiic ve turgayatik fabrikanızda elde etmek itediğiniz değerler tam kesin net değerlerse ozaman sayaç veya enerji analizörü kullanmak zorundasınız ve bu cihazları koyduğunuz noktalarda önemli tesisat dolayısı ile canınızın her istediği yere koyamayacaksınız bu yöntem hem maliyetli olacaktır hemde ölçüm yapmak istediğiniz her kısımda tesisat anlamında biraz değişiklik yapmak zorunda kalacaksınız. çok büyük üretim yapan tesislerde bile bu uygulama sizin teorik olarak düşündüğünüz gibi ayrıntılı değil. her cihazı ayrı ayrı değil de bölüm olarak ayrılmış daha cok arıza ve verim tespiti için bilgiamaçlı kullanılan (bakımcılar kullanır) yöntemdir... bakımcılar bu değerleri okur ve o anki duruma göre değerlendirirler örneğin aşırı yükteki veya ömrünü tamamlamak üzere olan bir motor gereğinden fazla akım çekecektir (gereğinden fazla enerji harcayacaktır)...

eğer seri üretim yapan bir tesis iseniz ve cihazlarınız vardiya boyunca sürekli çalışıyorlarsa sizin için bu değerleri yakın değerler olarak teknisyen ve teknikerleriniz çok rahat hesaplıyacaklardır. ayrıca bir cok panonun üstünde akım ve gerilim göstergeleri bulunur. bu değerler vasıtası ile de anlık güç tüketimleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz... en olmadı teknisyenlerden biri alır eline multimetre ve pens ampermetreyi her cihaz için güç bilgisini ölçer hesaplar. sayaç ve analizör dediğim gibi daha çok hangi bölümde ne kadar harcama yapılıyor ürünün hangi bölüm maliyeti ne kadar artıyor gibi hesaplamalarda kullanılırlar.

monofaz, difaz, trifaz gibi teknik konuları yüzeysel olarak açıklamak gerekirse cihazların güç tüketimlerine ve çalışma prensiplerine göre farklı gerilim ve farklı çalışma şekillerine olanak sağlayan fabrikanızın güç kaynağıdır. kabaca fabrikanıza üç faz gelir duruma göre birini ikisini veya üçünü biren kullanırsınız... bu cihazlarınızın özellikleri ile alakalı ve teknisyenlerinizi ilgilendirir.

son olarak lpg için bir sayaç tan bahsedilmiş, eğer doğalgaz hattı türü bir kaynaktan gaz alıyorsanız sayaç düzgün çalışır. fakat lpg yi bir tankta depoluyor ve oradan kullanıyorsanız. basınç tank tam dolu iken maximum değerde boş ikende minumum değerde olacaktır ve kullanım süresince ortam sıcaklığı sabit ise sürekli düşecektir. tanktaki gaz basıncı sıcaklık ile artacak soğudukca azalacaktır. dolayısı ile sayaçlar sabit basınç altında çalışmak üzere dizayn edilmiştir (biraz toleransları vardır) tanktan gaz kullanıyorsanız tüketim değerlerini doğru ölçmeyecektir. tankın doluluk durumuda genelde basınç göstergeleri ile yaklaşık olarak gözlemlenir.

sonuçta bu hesaplamaları bizden değil sirketiniz bünyesindeki veya anlaşmalı teknik elemanlardan istemelisiniz burdaki kimse sistemi tam olarak bilmediği ve görmediği için bu durumda size yardımcı olmayacaktır. ancak fikir alabilirsiniz.

sayın turgay atik umarım sizde bu belirttiklerim doğrultusunda tavrınızı değiştirirsiniz...

şimdiden ikinizede kolay gelsin başarılar ve hayırlı ramazanlar....
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar,bende şöyle bir soruya cevap bekliyorum;günlük genel sayaç değerleri alıyorum.buna göre ortalama günlük sarfiyatım 15 kw.çarpanı 1380 olduğu için sonuç 20700 = yaklaşık 21 kw yapıyor. 100 amper akım çeken küçük bir sistemin 1 saatlik enerji sarfiyatı kaç kw olur?
 
turgayatik ' Alıntı:
sorunun tam cevabını kımse verememıs benım de suanda basımda bole bı dert var.fabrıka da kı makınaların her bının ayrı ayrı harcadıkları elektırık enerjı fıyatını ortaya cıkarmma lazım.bunu tam anlamıyla anlata bılen bı arkadasım varsa tecrubelerınden yararlanmak ısterım.saygıda duyarım
sorunun cevabı tam olarak yazılmıştır.Ben tekrarlayayım.makinalarınıza elektrik sayacı takacaksınız.Tek tek takacaksınız.Ayrıca mümkünse punatlı sayaçlar takarsanız,hangi zman diliminde ne kadar harcıyorsunuz bunu bulmanız daha kolay olur.
her makinaya sayaç takmanın maliyeti ağır geliyorsa, ve makinalarınızın çektiği güçler o an yapılan işe göre değişkenlik göstermiyorsa,o zaman bir sayacı makinaya bağlarsınız,ertesi gün başka makinaya.Öyle gezdirirsiniz.
 
turgatatik bey.. ben kendim buldum sonucu, makinenin motorları var oralarda KW değerleri yazıyor,
o değerleri kaydet ve makinenin çalışma saati kadar çarp, sonra tedaş dan fiyat iste daha doğrusu şirket muhasebesinden onlar daha iyi biliyor, bazen kesinti felan yapıyorlar, sonra bu fyatlada çarp, al sana maliyet bütün KWxsaatxelektrik maliyeti= elektrik maliyeti,

Gaz içinde indim gaz deposunun sayacından çalıştım, sonra ortalama aldım. Gayette beğendi herkes,

Kolay gelsin, o bişi bilmiyo milmiyo diyen arkadaş vardı, evet bilmiyorum ama böyle hesaplarlar güzelim,
bilmediğim işi yapmakta üzerime yoktur.
 
hiiic ' Alıntı:
turgatatik bey.. ben kendim buldum sonucu, makinenin motorları var oralarda KW değerleri yazıyor,
o değerleri kaydet ve makinenin çalışma saati kadar çarp, sonra tedaş dan fiyat iste daha doğrusu şirket muhasebesinden onlar daha iyi biliyor, bazen kesinti felan yapıyorlar, sonra bu fyatlada çarp, al sana maliyet bütün KWxsaatxelektrik maliyeti= elektrik maliyeti,

Gaz içinde indim gaz deposunun sayacından çalıştım, sonra ortalama aldım. Gayette beğendi herkes,

Kolay gelsin, o bişi bilmiyo milmiyo diyen arkadaş vardı, evet bilmiyorum ama böyle hesaplarlar güzelim,
bilmediğim işi yapmakta üzerime yoktur.
Motor üzerinden aldığınız değer tam yükteki çıkış değeridir.Yani yüke göre çekilen akım değerleri farklı olacağından tüketilen enerji de etiket değerinden farklı çıkacaktır.Şöyle bir örnek verirsek daha iyi anlayacaksınız.Bir arnold ve bir de 5 yaşındaki Recep isimli 2 insan düşünün. Etiketlerine baktığınızda ikisinin güçlerinin bir hayli farklı olduğunu hemen farkedeceksiniz.Fakat ikisine de elleriyle bir misketi yuvarlamalarını söyleseniz yaklaşık aynı enerjiyi harcarlar.(Küçükken misket oynamışsınızdır ve ne kadar enerji harcanacağını tahmin edersiniz.) Bu nedenle, bu yolla hesap yapmanız sizi yanlış sonuçlara götürür.Yukarıda bahsedilen yöntemleri kullanmanızı öneririm.
 
Bu firmada elektrik teknisyeni veya teknikeri yokmu?

Bizim ülkemizde çalışanlara görevlerinden alakasız işler veriyorlar. Sonra iş kazaları ortaya çıkıyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,715
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst