yüksek akım da çalıştırılma

memati1970

Üye
Katılım
5 Ağu 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
dostlar selamlar.
bir döküm fabrikasında çalışıyorum ve başımızdaki amir metal eritilen 6500 kw gücünde bir ocağın alt kısmına girerek bu ocağı besleyen 4 adet içinden su geçen kablonun akımlarını maksimum güç te iken ölçmemizi istiyor.bunun için özel bir ölçüm cihazı alınmış.bu osilaskopa bağlanarak değer alınıyor.bunu yaparken yüksek gerilim eldiveni kullanmamız ve her bir kablo etrafına bu cihazı takarak sırayla değer almamız isteniyor.
bu arada kablodan yaklaşık 14000 A akım çekilmektedir.
ben buna itiraz ettim ve bizi oraya girmeye zorlayıp enerji altında ölçüm yaptıramayacaklarını söyledim.onlarda bunu araştıracaklarını söylediler ve öylece beklemede kaldık.
şimdi soruyorum benim bu mevzuda iş kanununa ve teknik yönetmeliklere göre haklarım nelerdir?
şimdiden teşekkürler ve saygılar....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu konu ile ilgili hiçmi resmi bir bilgi yok?yada bir yönetmelik falan.....
 
Madde 79 - Bir işyerinin tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, bu tehlike giderilinceye kadar işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetlemeye yetkili iki müfettiş, bir işçi ve bir işveren temsilcisi ile Bölge Müdüründen oluşan beş kişilik bir komisyon kararıyla, tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri kapatılır. Komisyona kıdemli iş müfettişi başkanlık eder. Komisyonun çalışmaları ile ilgili sekretarya işleri bölge müdürlüğü tarafından yürütülür.

iş kanunun 4857. maddesini iyice inceleyiniz.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1243.html
risk almayın önlem alın.
 
valla iyice inceledim ama bana yol gösterecek herhangi bir dayanak bulamadım.gerekli tedbirler alındıktan sonra bu işi yapmak zorundasın diyorlar.ama yinede tehlikeli diye uzak duruyorum...bir çıkar yol gösterilmesini bekliyorum...saygılar...
 
arkadaşım bence önce iş ve insan güvenliği ilk önce enerjiyi kesip cihazı bağlama ve daha sonra enerji vererek ölçme şansınız yokmu eğer yoksa madem o kadar emniyetli ve araştırılmış o amiriniz girsin o ölçsün de sizdegörün ne kadar emniyetliymiş...kaç voltla besleniyor bu ısıtıcılar....
 
Bu bildiğimiz bir bobin içinden aynı zamanda su dolaşıyor(tabi özel ve iletkenliği azaltılmış bir su).yaklaşık 2500 vdc ye kadar tam güç anında voltaj yükseliyor ve tam güçte bobin yaklaşık 15000 A akım çekiyor.enerjiyi kesip takalım sonra enerji verip ölçelim gibi bir durum yok.
zaten bizim amir sizin dediğiniz gibi gösterdi ama yüksek gerilim eldiveni kullansada ben yinede kendimi pek güvende hissetmedim.
ben bu işi nasıl usulüne uygun redederim onu arıyorum..saygılar...
 
ben olsam hiç bir kaynağı incelemeden o işi yapmam canım herşeyden önce gelir enerji kesilmeden o işi sakın yapma
 
Selamlar
Ocağı besleyen panodan bu kablolar cıkıyorsa oradan ölçebilirsin.Yada pano üzerine bir adet dijital analizör ve akım trafoları bağlayıp bir cok elektrıksel paramatre görebilirsin.
Üstelik bu cıhazlar kayıt tutar pc ye bağlanabilir anlık değerleri bıle görebilrsin.
Üstelik bu cıhazlar son derece uygun fiyatlatla satılıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,438
Mesajlar
917,636
Kullanıcılar
450,365
Son üye
voltajdıbilmemne

Yeni konular

Geri
Üst