Trafoların Elektronik Devreler üzerindeki Manyetik etkisi.

g_tacir

Üye
Katılım
12 Şub 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
58
Merhabalar, elektronik sevgisi ve merakı çok fakat eğitimi olmayınca püf noktalarını bilemeyip sıkıntılar yaşıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

1- Hazır pikap Preamfi devresini metal kutu içerisine yerleştirdim besleme için Transformatör koyduğumda ses çıkışı uğultulu çıkıyor trafoyu devreye yaklaştırdığımda uğultu artıyor metal kutunun kapağını kapattığımda uğultu daha da artıyor. Çare olarak Faraday kafesi yapmak geldi aklıma trafoyu 2mm kalınlığında alüminyum kutuya koydum uğultu çok az azaldı fakat yok olmadı, trafoyu koyduğum alüminyum kutuya şehir Şebeke elektriğinden topraklama yaptım hiç değişiklik olmadı, Preamp besleme ground'undan topraklama yaptım hiç değişiklik olmadı gürültü aynen devam ediyor, trafoyu kutudan 50-60 cm uzaklaştırınca uğultu kesiliyor trafoya ayrı bir kutuya monte edip zemine koymak çare fakat ortam zaten kalabalık her yer kablo, fiş, rca kablolar. preamp devresiyle Trafoyu aynı kutuya koymanın bir yolu var mı.

2- Trafoları alüminyum veya metal kutulara koymak manyetik alanını faraday kafesiyle hapsetmek çalışma performansını, karakteristiğini etkiler mi?

3- SMPS trafoların filtreleme kalitesi Pikap Preamfi beslemesi için uygunmudur normal açık sarım trafo manyetik alanı uğultuya sebep olduğu için aklıma SMPS besleme geldi.

4- SMPS trafoların simetrik çıkışlı olanı var mı? (+24 0 -24) gibi.

kusura bakmayın hayli uzun oldu yanıt verirseniz sevinirim, saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • Smps.jpg
    Smps.jpg
    39.5 KB · Görüntüleme: 7
Preanfinizi ve trafonuzu gorebilir miyiz?

Bu tur preanfi ve guc anfisi devrelerinde gurultu yasamak ve çözüm bulmak bazen cok zordur.

Trafo ile yakınlık konusunda benim bildigim oyle 50 cm uzaklastirinca demek o trafo ya cok kotu bir dizayn ama o kadar yzaga manyetik gurultu gondermez. Sizin sikinti bu manyetik guruldu kablonuzdan gidiyor diye dusunuyorum.

Ekranli kablo denediniz mi?
 
Line giriş çıkış kabloları kulaklık kablosuna benzeyen fakat daha kalın olan versiyonu. Trafodan devreye giden kablolar normal 0.75 elektrik kablosu. RCA şase tip jack lar şu an metal kasayla temas halinde fakat temas etmeyecek şekilde bağlantı yaptığımda da gürültü devam ediyor. onlarca bağlantı versiyonu denedim olmadı artık pes ettim, şu an besleme ve devre monte edilmiş durumda değil
3. foto Trafoyu içine koyduğum alüminyum kutu

Trafolar bunlar, mavi olan EL-KOM marka 2x18v aynı marka 2x12, 2x15 ve 2X24 volt olanı da var onları da denedim sonuç aynı.
 

Ekli dosyalar

  • preamp.jpg
    preamp.jpg
    158.7 KB · Görüntüleme: 14
  • preamp2.jpg
    preamp2.jpg
    130.3 KB · Görüntüleme: 12
  • trafo kutusu.jpg
    trafo kutusu.jpg
    135.6 KB · Görüntüleme: 12
  • Trafolar (1).jpg
    Trafolar (1).jpg
    123.6 KB · Görüntüleme: 12
  • Trafolar (2).jpg
    Trafolar (2).jpg
    151.3 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Sekonder dogrultucu devresinin çıkışına pi tipi ( bobin -kondansatör- bobin den oluşan ) filitre deneyebilirsin.
 
Trafoyu direkt bağlamışsın
Sanırım regüle katı anfi modülünde ama, Doğrultma diyotlarını Göremedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst