Ticari amaçlı üretilecek cnc için setup önerisi

12AX7

Üye
Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar.
Bir arge projesine başladık. Proje hakkında elimde olmayan sebeblerden dolayı fazla detay veremeyeceğim.

Setup birleşenleri
-Yazılım
-Mini itx bilgisayar
-Breakout board
-Step motor sürücüsü

Bu setup'ı oluştururken kriterlerimiz, birbirleriyle en iyi sekilde iletişim kurabilmeleri, azami problemle çalışabilmeri, seri üretimde fiyat olarak uygun olacak olmaları.

Önümüzdeki opsiyonlar.
1- Linux cnc + mesanet breakout board + uygun motor sürücüleri
2- Linux cnc + özel olarak üretilen breakot board(bazı şirketlerle iletişim halindeyiz. 3 ay içinde hazır olabileceğini söylüyorlar) + uygun motor sürücüleri.
3- Mach3 + warp9td ess breakout board + uygun motor sürücüleri
4- kflop yazılım + kmotion breakoutboard + kstep sürücü
5- usb cnc yazılımı + planet cnc breakout board + uygun sürücüler
6- Usb cnc + Eding breakoutboard + Uygun yazılımlar.

Şimdilik masada bunlar var. Kriterleri göz önünde bulunarak yeni setup önerisinde bulunabilirsiniz.

Son olarak buldumcukluk yapıyor dememeniz adına yinelemek isterim. Makine hakkında detay verecek bir konumda ve yetkide değilim.

Edit: Eklemeyi unutmusum makine 5 eksenli olacak.
 
Son düzenleme:
Bir arge projesine başladık. Proje hakkında elimde olmayan sebeblerden dolayı fazla detay veremeyeceğim.

Ne istediğinizi ayrıntılı açıklamazsanız yanıtları almanız da zor olacaktır.

Örneğin, işleme alanı 30x50cm mi 300x500cm mi?
Mobilya için sunta mı yoksa hassas çelik kalıp mı işleyeceksiniz?

Forumdaki makineler genelde Win+Mach3. Linux ve diğerleri için deneyimi olan olmayabilir veya azdır.
 
Ne istediğinizi ayrıntılı açıklamazsanız yanıtları almanız da zor olacaktır.

Örneğin işleme alanı 30x50cm mi 300x500cm mi?
Mobilya için sunta mı yoksa hassas çelik kalıp mı işleyeceksiniz?

Forumdaki makineler genelde Win+Mach3. Linux ve diğerleri için deneyimi olan olmayabilir veya azdır.
İşlenecek malzeme türleri ve makine ölçüleri mekanik konular. Sorumda bahs ettiğim gibi elektronik ve yazılımsal fikirler duymak istiyorum.

Eklemek gerekirse makine alüminyum ve ahşap(kompozit veya doğal) işleyecek. Ölçüler ise max 500 mm olacak( x ve y eksenleri için).
 
LinuxCNC programcılarından biriyle bir kaç yıldır yazışıyorum. Mesanet ürünlerinin çoğunu kendi makinelerinde kullanıyormuş. Bana torna için bir kaç ürün tavsiye etmişti ama 5 eksen farklı. Makinede çok fazla giriş ve çıkışa ihtiyacınız olacak. Bu yüzden ve muhtemelen ethernet tabanlı bir tarafa yöneleceksiniz. Veya birden fazla paralel port kullanacaksınız.

Mach3 ve ESS de olur ama Mach3 2 eksenli torna ve 4 eksenli frezeden fazlasını karşılamada zorlanabilir. Bu yüzden benim oyum 1. seçenekten yana olur. 2. seçenekteki kontrol kartını ürettirme fikri maliyeti belki düşürebilir ama uzun vadede ve maliyetini kurtaracak satış rakamını geçebilirseniz. Gerçi bu bizim değil sizin bileceğiniz bir şey.
 
Hazır modüller, (Mademki ticari, 5 eksenin hoby'simi olur.) kullanabilirisiniz.
 
Linuxcnc bizim içinde çok avantajlı görünüyor. Sebebleri; açık kaynak kodlu olması( makine için özelleştirilmiş arayüz ve yeni bazı fonksiyonlar ekleme açısından), işletim sistemi ve linux cnc nin ücretsiz olması( mach 3 1000 lisans için 119 dolar teklif yaptı. Bide iş ticari olacağı için windows satın almak anlaşma yapmak gibi durumlarda var).

Mesanet ise bizim için soru işareti. Özellikle ethernet çözümleriyle alakalı çok az bilgi ve gözlemlenebilir tecrübe var elimizde.

Sadece tormach değil yurt dışı forumlarında saygı değer çoğu yazar linux cnc kullanıyor. Bu bizi cesaretlendiriyor. Elektronik kısım isi sinmemizi sağlıyor.
 
Ethernetin alternatifleri de var. I/O kartlarına da bakın.
 
Şirketinizde elektroniğe ve yazılıma çok hakim kişiler yoksa yukardaki seçeneklerden hiçbirine bulaşmayın. Ticari bir proje düşünüyorsanız, bu kişilerin sattığınız ürünlerin arkasından kurulum, servis ve teknik destek gibi işler için sürekli lazım olacağını unutmayın.

Her ne kadar açık kaynakta olsalar, yazdığınız değişiklikleri yapmaya veya ilerde olabilecek "yaa şu da olsun", ya da müşteri, şu olursa satın alacağız dediğinde bunları yapabilecek durumda olmanız lazım. Elektronik ve yazılımsal manada.

Kendi devrenizi kendiniz çizip yapabilecek/yaptırabilecek bir durumunuz yoksa, bu konuların tamamından sorumlu olabilecek bir firmayla anlaşın, ya da hazır cnc kontrolör ürünler satılıyor onu alın. Avrupa menşeili olanlar gayet kaliteli ve pahalı iken, çin olanlar gayet iş görür ve ucuz, amatör bir giriş için.

Not: //İmalatcı Elektronikçi, profesyonel yazılımcı (ben) ve 30 yıllık mekanik ustamız olmasına rağmen, çeşitli sebeplerden ötürü 2 yıldır biz kendi ticari makinamızı bitiremiyoruz.

Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst