Super İ/O ve BIOS sorunu hakkında

Umarım ukalalık olarak algılamazsınız ama söylemek istediğim bir kaç şey daha olacak.

Stand-by entegresinin çıkışında voltaj görüyor fakat bios ve diğer entegrede göremediğinizi söylüyorsunuz.

Kendimce şöyle bir varsayımda bulundum. Acaba o entegreler voltajı başka bir yerden mi alıyor ? çünkü entegrelerde kısa devre olsa stand-by entegre çıkışında voltaj çöker ayrıca kontrol entegresi kendisini korumaya alır voltaj üretmez yada arızalanır.

Peki ne yapmak gerekir ? I/O entegresinin etrafındaki kondansatörleri kısa devre olup olmadığı konusunda ölçüm yaptınız mı ?

yada diğer voltaj gelmeyen entegrelerin etrafındaki kondansatörler üzerinden.

Yaptığınızı ve kısa devre bulamadığınızı var sayarak bir de voltaj enjeksiyonu yapmanızı önerebiliyorum lakin güç kaynağınızın akım sınırlamalı güzel bir kaynak olmasına ayrıca örneğin enjeksiyon yapacağınız şüphelendiğiniz bölgenin gerektirdiği voltajın altında ve akımı çok kısıktan başlayarak eğer arızayı bulamazsanız bir miktar daha artırmanız gerekir ve biraz bilmeyen için tehlikelidir diyebilirim. ayrıca youtubede güzel anlatımlı videoları var.

Aslında şema olsa daha detaylı olarak hangi voltaj starttan önce yada sonra geliyor vs bunları da takip edebilirsiniz elbette ama bazı durumlarda starttan sonra voltaj geliyor da olabilir...

Bence ölçüm konusunda biraz daha detaya girip kısa devre kontrolü ve voltaj enjeksiyonu konusuna yoğunlaşıp nerede kesiliyor nerede var takip etmenizde fayda var. Anakart şeması bulunmasa da üzerinde olan komponentlerin datasheetleri mutlaka vardır bir çok bilgiye şemaya oradan da ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Ama Allah kolaylık versin demeden de yazıyı bitirmek istemedim. iyi çalışmalar.
çok teşekkür ediyorum vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı,denicem
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst