Split Klimalar Gaz Basınçları

pens ampermetre ile gaz şarjı nasıl oluyor?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Pens ampermetreyi takarsin komp fazına sogutmada calisirken gaz basmaya baslarsin bastikca cekilen amper set degerine dogru yaklasr aynı degere gelince gazı kesersin...bu

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bu mesaja kadar herkes bir şey yazmış ama tamamen pratik yöntemler yazılmış, bilim yok teorik hiç yok.

Klima olarak adlandırmadan adına soğutma sistemi diyeceğimiz her türlü kapalı soğutma çevriminde (Basınçlar ile ilgili olarak) 4 temel kavram vardır.
1-Evaporasyon sıcaklığı (Buharlaşma)
2-Kondanzasyon sıcaklığı (Yoğuşma)
3-Superheat (Aşırı kızgınlık)
4-Subcooling (Aşırı soğutma)

Evaporasyon;
Likit halde basıncı ani olarak düşürülmüş soğutucu akışkanın kaynama noktasının aşılarak faz değiştirdiği sıcaklıktır.
Örn: R22 için dönüş (Suction) hattı basıncınız 4 kg/cm2 (Bar) ise , evaporasyon sıcaklığınız yaklaşık 0 C derecedir.

Kondanzasyon;
Gaz fazındaki aşırı sıcak ve yüksek basınçlı soğutucu akışkanın basıncı değişmeden faz değiştirerek yoğuşmaya başladığı sıcaklıktır.
Örn: R22 için kompressör basma hattı basıncınız (discharge) 16,3 kg/cm2 (bar) ise, o zaman yoğuşma sıcaklığınız 45,0 C derecedir.

Peki bu ifadeler ne işe yarıyor?
Basit;
Eğer evaporatör tarafında buharlaşma sıcaklığınız 0 derece ise o zaman 0 dereceden daha sıcak bir o odada ısı transferi olabilir ve evaporatörde bulunan soğutucu akışkanı ısıtıp kaynatabilir ve akışkanın fazını sıvı dan buhara çevirebilir.
NOT: Ortamda ki sıcaklık ile buharlaşma sıcaklığı arasında ki fark oda soğudukça kapanır. Bu nedenle buharlaşan gaz miktarı düşer. Dolayısı ile set sıcaklığında ki buharlaşma ile ilk çalışma anında ki buharlaşma sıcaklığı arasında fark olur. Eğer cihazınız INVERTER ise o zaman bu fark görülmez (Enerji tasarrufunu sağlayan nokta)

Peki bu durumda ne olacak?
Bu durumda eğer gaz kaynamış ve buhar fazına geçebilmiş ise ihtiyacı olan ısıyı havadan almış demektir.
Yani?
Yani hava soğudu, gaz ısındı.. SOĞUTMA GERÇEKLEŞTİ.

Bunun sınırı var mı?
Evet. Bu gazı ısıtmanın bir sınırı olmalı. Eğer çok fazla ısınırsa bu gaz, sıcaklığı da artacağından kompresör soğutulamaz (Kompressörler dönen gaz ile soğutulurlar) Hedef buhar fazına geçtikten sonra gazın ekstra yaklaşık 10 kelvin daha ısınıp evaporatörü terk etmesi gerekmektedir.

Teorik olarak 0 derece buharlaşan bir soğutucu akışkan evaporatörden 10 derece olarak çıkıyor ise o zaman SUPER HEAT 10K demektir. Yani gaz aşırı 10 K daha ısıtıldı (SUPERHEAT'i de açıklamış olduk)

Şimdi kondanser tarafına bakalım.
Evaporatörden aşırı 10 derece ısınmış ve buhar fazında ki soğutucu akışkanın tekrar evaporatörden ısı alabilmesi için sıvı fazda olması gerekir. Eğer 10 dereceye ulaşmış ve 4 bar basınç altında bir gaz var ise elimizde onu yoğuşturmak için 0 dereceden daha fazla soğutmamız gerekecek. Bunun yerine basıncını arttırıp sıcaklığını da arttırır isek o zaman atmosferde yoğuşturabilir miyiz?
Bakalım;

Kompresör emdiği gazı aşırı derece sıkıştırarak basınçlanmasını ve ısınmasını sağlar. Hala buhar fazında olan gaz artık 16.3 bar sviyesine ulaşmış ve 85-90 C ler seviyesinde. Bu formda bulunan gaz yoğuşturucuya gönderilerek üzerinden atmosfer sıcaklığı olan 30C lik dış hava geçirildiğinde basınçlandırılan ve dolayısı ile ısınan gaz üzerinden ısı alınmaya ve soğutulmaya başlanır. Bu işlem sürerken gazın sıcaklığı 45.0 derecenin altına düşünce faz değiştirerek sıvıya döner.

Subccoling ise burada anlaşılır. Eğer gazımız 45.0 derecede faz değiştirmiş ama kondanzasyon çıkışı likit hattında 35,0 derece ise o zaman bu sıvı halde ki gaz ekstra 10 kelvin daha soğutulmuş ve SUBCOOLİNG 10 ile ifade edilmektedir.
NOT: Dış hava sıcaklığı ile kondanzasyon sıcaklığı arasında ki fark arttıkça kondanzasyon sıcaklığı da (bağlı olarak basınç ta) artacaktır. Genel üretici mantığı olarak dış hava ile kondanzasyon sıcaklığı arasında 10 derece fark olmaktadır.


Peki bu kadar anlattık, gazı nasıl basacağız :)
Bu yazıdan şu çıkarabilirsiniz.
Gazı bastık 4.0 bar tamam mı? HAYIR
Gazı bastık Akım çok iyi tamam mı? HAYIR
Buzlanma var kesin gazı eksi! HAYIR
Akım düşük, kompresör gitti! HAYIR

Sonuca varmadan önce ön yargınızdan kurutlur, ne yaptığınızı bilirseniz daha kolay çözümler sunabilirsiniz.

Gelelim asıl soruya;
Sadece gaz basıncı ile gaz verilmez. Bu yöntem kabul edilebilir değildir.
Bilmeniz gerekenler;
Çalıştığınız makinenin buharlaşma sıcaklığı (Split klimalar için 5 derece, VRF cihazları için 7 derece, +4 odalar için -1 derece, -18 oadalar için -25 derece, -35 şoklar için -45C -standartlarda- evaporasyon sıcaklığı gereklidir. Tabi ki set değerinde. Eğer ilk defa çalışıyor ise yukarı da olacaktır. Bu veriler rejim verileridir.
Super heat 10 K ise rejimde. Sight glass (Gözetleme camı) full likit ise.
Sorun yok....

Öff yoruldum be.. Biraz mola.. Kolay gelsin..
 
en iyi yol gaz terazisi ile vermektir gaz terazisi olmadığı zamanda pensampermetre ile çektiği akıma göre vermek daha uygun olur.
Çektiği akıma göre vermeyi biraz açıklayabilirmisiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,319
Kullanıcılar
449,853
Son üye
Megaronn

Yeni konular

Geri
Üst