Siz İşveren Olsanız Bu Ücreti Verir miydiniz?

Piyasa şartlarını seninle aynı seviyede çalışan elemanlar belirler.Bu arkadasın teknik öğretmen oldugunu varsayarsak ve özel sektörde çalısmak istediğini dusunursek sunları soyleyebilirim.

- Çalısma saatlerı kanunen belirtilmiş,boyle bir çalısma saatı ve tatil durumu yok.Ancak mesai,zam vs bu konuda pazarlık yapılabilir.
- İşten çıkarılma durumuda performansa bağlı ve bununla ilgili işe girmeden konuşmak çokta mantıklı değil.
- Tatil ve işe gelememe konularında öğretmenler bile kendi karar veremezken özelde böyle bir istekde bulunuldugunu hıc duymadım,konunun abartıldıgını dusunuyorum.

Ancak maasın cokta yuksek oldugunu dusunmuyorum,özel sektorde çalısan mühendislerden farklı bir iş yapılmıyor ve mühendis maaşları ile arasında bu kadar fark olmaması gerektıgını dusunuyorum.Bu muhendislik kompleksinin yaratan teknik öğretmenlerdir ve bu da iş verenlerin işin gelmekte ve bunu kullanmaktadır.

Unutmayanki sağladığınız şartlar çalışanınızın performansını etkileyecek,kafasında bu konuyu sorun olmaktan cıkartıp hakkını aldıgı için maksimum performansını gösterecektir.

Yinede son karar elbette işverenin ancak teknik öğretmenlerin özel sektörde hakkı verilmiyor bu da bir gerçek!
 
İnternette çoğu yerde böyle tartışmalar var bu tartışmaların uzamasının sebebi öğretmen olanlarla yapılan diyalog. Genel olarak her mesleğin çalışma şekilleri farklıdır. Günümüzde artık insanlar 3-5 aşağı yukarı mesleklerin durumunu biliyor. Mühendis olanda, öğretmen olanda. Özel sektörle devlet memurluğunu kıyaslamak ve aradaki çarpıklığı göstermek her zaman uygun olmaz. Yelek 87 kardeşimin yaptığı tespitler doğrudur ama bunun suçu öğretmenler değildir. Lakin öğretmenlerde hak aramak ile pozitif ayrımcılık daha doğrusu kaytarmacılığı karıştırmaktadır. Her bir taraf kendini karşı tarafın yerine koyup düşünse bu sorunlar olmaz. Genel olarak kamu personeli kendi hakkını korumakta özelde çalışandan çok daha fazla iyi durumdadır. Özelde çalışanın nerdeyse hiç bir hakkının kalmamasının sebebide "nitekim" bellidir. Kanatimce bu konunun uzaması kimseye bir fayda getirmeyeceği açıktır.
 
sana sınırsız banka kartı vermesi lazım aslında maaşını sen belirle :d
 
Murat hocam benim yaptığım karşılaştırmalı ironiydi. Ben öğretmenler sabah akşam 1000 liraya çalışsın demiyorum. Bence bırakın sızlanmayı bu şartlarda çalışma yapan kişi kendini şanşlı saymalıdır. Gerektiğinde ek iş yapma şansı vardır. Daha hava kararmadan işten çıkmanın getirdiği psikoloji hiçbişeye benzemez. Haftanın 6 günü çalışan birine desen hafta içi her gün 2 saat fazla mesaiyi yap cumartesi gelme dese tahminim özel bir sebebi olmayan herkes kabul eder. Haftasonu tatiliyle birlikte Şubat tatili, kar tatili vede yaz tatili var. Pek çok meslekte yıllık izin bile problem, öğretmenler dışında her kim olursa ilk yıl iznide yok. Bu tepkinin sebebi; bu şartlarda yaşarken, hala bir kısım insanların diğerlerine göre daha rahat şartlarda çalışmasına rağmen yapılan ajitasyon ve yaptıkları işi abartmanın mide bulandırmasıdır artık.
 
öğrenimi sırasında hiç güçlükle karşılaşmamış. Kar yağdığı zamaz okula bile gitmemiş ki işe gitsin
 
Bu yazıda söylenenleri dile getirebilecek bir insanın aklından zoru olması gerekir. Normal zekaya sahip bir insan bu işlerin böyle yürümeyeceğini az çok tahmin eder. Dolayısı ile gerçek olduğunu zannetmiyorum.


Konu yine amacından sapmış gibi. Lütfen karşılıklı üslubumuza ve hitap şekillerimize dikkat edelim...
 
Bu arkadaş biraz alay etmiş gibi geldi bana ama burada bir parantez açıp demek istiyorum ki bizim ülkemizde çalışanlar çok eziliyor özellikle özel sektörde. Ben Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Mezun olur olmaz bir özel firmada işe başladım. Paraya çok ihtiyacım olduğundan ve ailemden para istememek için bir ay boyunca maaşımı sormadan, bilmeden çalıştım.Bir ay dolduğunda işverenimin(Onları her andığımda tüylerim diken diken oluyo, eminim bir gün bana ve orada çalışan bir çok kişiye yaptıkları haksızlıklar ve kötü muamelenin bedelini bir gün ödeyecekler, kendimi her defasında bunu düşünerek teselli ediyorum...) benimle maaş konusunda konuşmaya hiç mi hiç niyeti yoktu. neyse çok uzatmıyım gidip konuştum, yarım saat filan senden şöyle memnunuz böyle memnunuz dedikten sonra 500TL maaş düşünüyoruz dedi. Önce bi güldüm. Ama o kadar kararlı ve kendinden emindi ki sanki oracıkta kendimi parçalasam dahi bana 500TL den bir kuruş daha fazla para vermeyecek gibiydi.Buna rağmen teklif ettiği bu paranın kabul edilemez olduğunu bu şartlar altında çalışamayacağımı söyledim fakat çok ihtiyacım vardı bir kuruşa bile bu yüzden iş bulamam korkusuyla işten ayrılmadım...İşim çok ağırdı, 120lik 95 lik kabloları öğlen güneşinin altında sırtlayıp kanallara yerleştiriyoduk, aydınlatma direkleri için kazmayla çalışıp harç taşıyoduk, bazen arabalarda uyumak zorunda kalıyoduk, bi çok akşam eve geldiğimde yemek yemeye halim kalmıyodu, zaten akşamları da çok geç geliyorduk işten... Buna rağmen ilk ay paramı vermediler ikinci ayı doldurduktan sonra dayanamayıp işten çıktım. İşten çıkınca kapkara bişey olmuştum , güneş yakmıştı. :) şimdi o kötü günleri anıp gülüyorum. Sağlık olsun yaşayacağımız varmış, yaşadık. Söylemek istediğim çalışanın ne istediğini bilmesi, kendinden emin olması bence son derece önemli bişey (ha burada adam alay etmiş bu tamamen ayrı bi olay)ama işverenler masum değil, adam parasına bakar; işçinin, mühendisin maaşını zamanında vereyim, ulan senede bir haftada tatil yapsın adam, ya da ne bileyim evine zamanında gitsin diye düşünmez işverenler bence. Kurumsal şirketler, devlet vs bunun gibi yerler hariç tabi...
 
Bu ülkeden bir cacık olmaz...Mesela; bu ülkede herkes müslüman ama herkes hırsız, herkes herşeyi çok iyi biliyor ama herkes aslında hiçbirşey bilmiyor, hukuken çok katı cezalar var ama aslında kimse bunları sallamıyor, aslında öğretmenler az çalışıp çok kazanıyor ama aslında onlara göre çok çalışıp az kazanıyorlar, ekonomi gelişiyor ama aslında gelişen devletin vergi oranları, milli tank yapıyoruz ama aslında motoru alman kaputu kopya... Yani bazıları kendini kandırıyor ve kendini avutuyor, Bazıları bunun farkında ve kendi çıkarına bakıyor vs......

AMA BU ÜLKEDEKİ SORUNLARA NERESİNDEN BAKARSANIZ BAKIN SORUNLARIN KAYNAĞINDA MEMURLARIN OLDUĞUNU GÖRÜYORSUNUZ... MALESEF SÖZLÜK ANLAMI; FEDAKARCA ÇALIŞIP HALKA EN İYİ HİZMETİ VERMEK OLMASI GEREKEN MEMURLUK MALESEF BUGÜN ANLAM OLARAK SALLA BAŞINI AL MAAŞINI ANLAMINA GELİYOR VE İŞİN EN ACI TARAFI FİİLİYATTADA BÖYLE OLMASI... FİİLİYATTA BÖYLE OLUNCADA ÜLKE BU HALE GELİYOR...

Özet olarak bu halktan ve bu ülkeden bu güne kadar bir cacık olmadı bundan sonrada olmayacak o yüzden kafanızı olur olmaz şeylere yormak yerine kendi çıkarınıza bakıp, anın tadını yaşamak ve birazda ahirete yatırım yapmak gerekiyor...


Herkese iyi çalışmalar..
 
Son düzenleme:
Memurluğun her alanı böyle nedense mesela hizmetli sabah süpürüyor akşam süpürüyor birde tuvalet temizliği al 1800 lirayı benim gördüklerim öyle yani akşama kadar çay keyfi yapılıyor odalarında :) özel sektörde hizmetlide sensin teknik personelde sensin 1 sn. boş durmicaksın :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,470
Mesajlar
917,812
Kullanıcılar
450,413
Son üye
umut56

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst