Siemens Simatic S7 Graph Programlama Dili

S7 Graph nedir?

S7 Graph Siemensin STEP7 PLC Programlarında kullanılması için geliştirilmiş olan Ardışıl Programlama dilidir. Bu arayüz ile Ardışıl işlemler gerektiren programlar hızlı ve temiz bir şekilde yazımlanabilir. İşlemler Adım adım ilerler ve adımların ilerlemesini o adımın şartları sağlar. Adım şartları oluşursa sonraki adıma geçer ve bu işlem bizim istediğimiz yönlere kaydırılabilir. Örnek verecek olursak bir trafik lambası düşünelim. İşlem başladığında 20 Sn boyunca Kırmızı ışık yansın. 20 Sn den sonra Sarı ışık 5 sn yansın. 5 Sn den sonra Yeşil ışık 30 Sn yansın. Sistem tekrar başa dönsün. Yapılmış olan devresini resimden görebilirsiniz.

S7 Graphın LADDER'a veya STL'e göre avantajları sayılmaya kalkılacak olursa çok fazla komplike olmayan işlemlerde programlama kolaylığı, arıza tespitinde görsel kontrol ve hızlı müdahele, Adım adım ilerleme gerektiren işlemlerde hafıza tasarrufu, kolay kullanıcı arayüzü, ileri kumanda mantığı gerektirmemesi olarak sayılabilir.

S7 Graph editörüne ulaşabilmeniz için Simatic Manager Programında sunulan özelliklere ek olarak opsiyonel olan S7Graph Programming Sequential Control Systems Paketine sahip olmanız gerekir. Graph programları fonksiyon bloklar içerisine oluşturulurlar. Ve bu fonksiyon bloğun gereği üzere data blok kullanmaları gerekir. Ve Bu programlar sadece Graph editörüyle görülebilir.

Graph Komutları:

S: Set Çıkış
R: Reset Çıkış
N: Kesik çalışma (Non-Holding)
D: Hızlı zamanlayıcı. Step aktif olunca gecikmeli aksiyon (Delay)


Resimden de görebileceğiniz gibi programı 6 adımda tamamlamayı başardık. Ama bunu LADDER yada STL ile yapmaya kalksaydık birçok farklı işlem yapmak durumunda kalabilirdik. Garanti ediyorum S7 Graph öğrenirseniz mükemmelliği karşısında, adım adım ilerleyen işlerde, LADDER a bakmak bile istemeyeceksiniz.
merhaba
graph eğitimini en hızlı şekilde nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst