Selenoid vana seçimi.

yilmaz-imr

Üye
Katılım
17 Eki 2010
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
33
9volt pille çalışabilen. iki uçlu. +9volt verdiğimde açılacak. -9 volt verdiğimde kapanacak. (yada her volt verişimde kapanacak yada açılacak. artık nasıl çalışıyorlarsa)

9 volt olmazsa 3 voltla 12 volt arasında çalışan bir selenoid vanada olabilir.

Biraz araştırdım online sitelerdeki vanalar genelde 24 voltla çalışıyor.. 9 voltla çalışanlar beyin kontrollü olanlar. beyin artı vana çok pahalıya geliyor.

Kontrol sistemi olarak, yapacak olduğum devreyle kontrolünü sağlayacağım.


bide bu linkdeki sulama saatini almıştık. ama memnun kalmadım.:( haftada sadece 1 gün ayarlanabiliyor. sulama saati. programlama sorunu.

bu sulama saatindeki selenoid vana hosuma gitmişti, bunun gibi birşey arıyorum. yukarıda dediğim gibi düşük volt ve akımla çalışıyor. kontrol etmside cok basit. buna benzer vana bulup kendi kontrol sistemimle çalıştırmak istiyorum.
 
Selamun aleyküm

Linkten birşey göremedim. 9 voltun yetersiz geldiğinden mi bahsediyorsunuz? Acaba saksı gibi tek bir uygulama mı düşünüyorsunuz? Kalem pilden bahsetmişsiniz de. Küçük bir trafo ile 24 volt veya 12 volt elde edilir. Hazırdaki küçük ucuz adaptörler de 12 volt olması lazım. Belki 24 voltluk selenoidi eğer elektronik ekipman yoksa denenebilir. (elektronik ekipman varsa belki zarar görür) Bunun yanında trafo(transformatör.. dönüştürücü) dediğimiz de adaptör anlamlarında kullanılabilir. Elektrik toptancılarından 24 voltluğu varsa küçük fiyatlara alırsınız.
Bunların yanında 9 volt yeterli olmuyorsa sınırda kalıyorsa kuvvet kolunu uzun bağlarsanız yani vanayı bir ucu sabit bir kola bağlarsanız ve solenoidi vanaya göre daha da uzun bağlarsanız kullanabiilirsiniz.
Rc arabaların bazı kısımlarını hareket ettiren step motorlu kısımlar var.
ayrıca sistemiizi incelemedim ama zaman ayarlı düşük fiyatlara prizler var. 15 dk aralıklarla tüm gün içinde çıkış verip değiştirebiliyorsunuz tabi bu çıkış verme aralıkları değiştirebilir de. Belki kullanırsınız.
Başarılar.
 
Gardena 1825-20 Sulama saati

9 volt la ilgili sorunum yok. bendeki cihaz yada ona benzer cihazlar, komple işletim ünitesiyle birlikde 9 voltla çalışıyor ve 1 yıl boyunca idare edebiliyormus.

cihazı arsada kullanacağım. sadece su alındı. elektrik yok.

bi sorun daha var elimdeki sulama saatinin işletim ünitesini çıkarıp kendim +9 volt verdiğimde açılıyor ama -9 volt verince kapanmıyor. dengesiz çalışıyor. 3-4 denemede kapanıyor. sanırım işletim ünitesi çalışması için farklı gerilim uyguluyor.


24 voltluk selenoid vanalar hakkında bilginiz varmı? su geçişini izin vermek istediğimde devamlı 24 voltmu vermem gerekiyor yoksa açılıncaya kadar kısa bir süreliğinemi 24 volt vermem gerek. bide bazı vanaların 3 bacakları var.
 
Piyasadaki ürünler hakkında ve nelerin olup olmadığı hakkıda bilgim yok. Bahsettiğiniz cihaz kapalı bir sistemmiş. Solenoid diye konuşulunca sadece manyetik kısmını düşündüm. Esasında Pic programlama vb elektroniğin alanında bir sorun sizinki ama elinizdeki malzemelerle ne yapabilirsiniz incelemek lazım. Bu arada çamaşır makinalarında su açıp kapatan valfler 220Volt mudur bilmiyorum , yerine göre kullanılabilir. Pic li uygulama yapsanız sifonlardaki kapama mekanizması kullanılabilir.
Yine bu konuda bilgisi olanlar size daha uygun çözümler sunabilir. İmkanlarınızdan bahsederseniz belki daha yardıcı olunur.
Hayırlı akşamlar.
 
iyi akşamlar.

kontrol kısmı.. pic16f876 lı çiçek sulama devresi olarak geçiyor. Ferhay Yol adlı bir arkadaş devreyi ve yazlımını tasarlamış. gayet başarılı menusu var ve çok güzel.
eger bu devre olmazsa elimde masterclear priz zamanlayıcısıda var. picli devre için elimde malzemeler olduğundan ve devrelerle ugrasmayı sevdiğim için onu tercih ediyorum.

kapalı sistemdeki vananın adı ne bilmiyorum. yanlış ifade ettiysem kusura bakmayın. kapalı sitemdeki vana açılacağı zaman 1 sn lik kısa zamanlı elektrik vererek su basıncı sayesinde açılıyor ve devamlı elektrik çekmiyor. şimdi bu 24 volluklarda bu şekilde çalışıyorsa bi şekilde devreyi ona göre tasarlarım.

Elimde çamaşır makinasının valfide var. su gecireceği zaman devamlı akım çekiyor. mesela 1 saat sulama yaptıracak olursam 1 saat boyunca akım cekecek. buda benim zararıma.
 
yilmaz, ben mevcut cihazının Zamanlayıcısıyla birlikte kullanmanı tavsiye ederim. bence hiç alternatif bir ürün arama. Ben bizim bayisi olduğumuz Japon-SMC nin, ve bu konuda iyi olan diğer markalarında ürünlerini iyi biliyorum. 3,5,6,12,24vdc şeklinde ürünlerimiz var fakat çektikleri akım fazla(3W), direk çektirmeli tip kullanman gerektiğinden vanayı açmak için 9V luk pilin akımı yetmeyecektir. Bu tip selenoid vanaların çoğu Gerilim Uygulandığında Açılır ve akışkan geçişi başlar, gerilim kesildiği an Vana kapanır, çalışmaları bu şekildedir. Bazı ürünlerde Kalmalı tip (Latching veya Pulse) bobin kullanılır, bu tip valflerde gerilim her uygulandığında valf yön değiştirir. Açıksa kapanır, kapalıysa açılır. Vanaların bobinlerinde gördüğün 3.bacak şasedir, topraklama hattına bağlayabilirsin(AC Gerilimle Çalışanlar İçin).
 
skysea, gardena marka sulama saatine 140 lira verdik. açıklamalarında günde 3 saate kadar sulama diyor ama hiç haftada sadece 1 gün için geçerli olduğunu belirtmiyor. benmi yapamadım anlamadım. kullanım klavuzunda türkçeyi geçtim ingilizce dahi yok. Neyse onu geçtim artık o cihazı dağdaki zeytinliğe taktım.

gidip bi daha 140 lira vereceğime 40-50 liraya kendim yaparım dedim. üstelik istediğim her gün ve farklı saatlerde. onun için böyl bir işe kalkıştım. üstelik elimde malzemeler var. sadece suyu açıp kapayacak vana lazım.

Kalmalı tip dediğiniz (Latching veya Pulse) 9 voltla çalışan kapalı sisteme benziyor. doğrumudur.
 
Merhaba
Sistemi tanımıyorum fakat size şöyle bir bilgi verebilirim.Kullanacağınız vananın ölçüsü nedir?1/8-1/4-1/2-3/4 bu vana çıkış ölçüleri kadar kontrol edeceğiniz hava veya suyun basıncı da önemlidir.Şöyleki ben 1/4 parmak vana ve 6 atmosfer basıncı kontrol edebilmek için 12 volt DC ile 1,5 amper gerekti.Wattlı bir diyot kullanmak da şarttır(ters voltaj için)
 
Size de hayırlı akşamlar.
Solenoidlerin kalkışta çektikleri akımla beklemede çektikleri aynı değil. Çamaşır makineleri için de bunu düşünmelidir. Tabi kalite farkları da bunu değiştirir. Bu durum trafoların boşta akım çekmemesi gibi. Kalite zayıflarsa boşta çekilen akım artar.

Uygun fiyatlı ise hazır ürünler işinizi çözebilir. Ama 9 Volta sınırlı kalırsanız çözüm için kısıntılı olunabilir. Mesela araba aküsü koysanız çok daha uzun zaman kullanırsınız. Eğer su basınçlı su ise küçük bir türbinle elektrik depolatırsanız pil derdi kalmayabilir. Veya mekanik zamanlayıcı ile zaten basınçlı olan su yine kendi enerjisi ile kontrol edilebilir.

Ama 9 Voltu kapamadaki bahsettiğiniz zorlanma için kondansatörlü bir devre ile kullansanız nasıl olur incelemek lazım. Rc arabaların step motorlu oynatıcı kısımlarından bahsetmiştim. Bunlar bildiğimiz küresel vanalara bağlanırsa işinizi çok rahat çözebilir. Ama bu motorlar vanayı açıp kapatabilir mi güç.kuvvet yönünden bilmiyorum, ama sistem uyarsa direk çözüm sunabilir.
Başarılar dilerim.
 
Merhaba
Sistemi tanımıyorum fakat size şöyle bir bilgi verebilirim.Kullanacağınız vananın ölçüsü nedir?1/8-1/4-1/2-3/4 bu vana çıkış ölçüleri kadar kontrol edeceğiniz hava veya suyun basıncı da önemlidir.Şöyleki ben 1/4 parmak vana ve 6 atmosfer basıncı kontrol edebilmek için 12 volt DC ile 1,5 amper gerekti.Wattlı bir diyot kullanmak da şarttır(ters voltaj için)


Kullanacağım vana 1/2
basınç olarak. şehir Şebeke suyu max 8 bar vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,833
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst