Sıradan bir midi fırını, quartz ısıtıcılar kullanarak reflow fırınına dönüştürme

Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar,

Birkaç aydır bazı elektronik devreler üzerinde çalışmaktayım. Bunları küçük adetler ile üretme niyetindeyim. Bunun için bir reflow fırını yapmam gerekiyor.

Yurtdışında bir çok kullanıcının mikroişlemci, termokuplör, SSR kullanarak, istenen ısı/zaman eğrisini sağlayacak bir elektronik altyapı kurup, bunu da hızlı ısınabilen toaster oven olarak geçen quartz ısıtıcılı mini fırınlarda kullandıklarını, gayet iyi sonuç aldıklarını gördüm.

Buradaki püf nokta hızlı ısınabilme, rezistans kapatıldığında da fırın sıcaklık artışının mümkün olduğunca devam etmemesi... Bunun için hızlı ısınıp soğuyan rezistanslara ihtiyaç var. Quartz ısıtıcılar da bu konuda iyi. Problem şu ki, Türkiye'de quartz ısıtıcılı mini fırın bulamadım. Ama normal rezistanslı midi fırınlar oldukça ucuz. Test amaçlı 60TL'ye bir tane aldım.

Bu fırının tabanına ve tavanına şuna benzer kasetlerden takmayı planlıyorum:
https://www.e-bym.com/index.php?say...am%A0Kaset%A0Rezistans%A0245x120mm%A00052.023

Fırını içten seramik elyafla yalıtmayı planlıyorum. Amacım ısınma/soğuma eğilimine girecek kütleyi azaltmak. Fırının iç metalleri ne kadar az sıcaklık görürse, fırın o kadar hızlı ısınacak ve hızlı soğuyacaktır. Böylece rezistanslar kapandığında fırının ısınmaya devam etmesi veya geç ısınma gibi sorunları azaltmayı planlıyorum. Ek olarak, fırın içi hacmi azaltarak daha da hızlı ısınma sağlamayı planlıyorum.

Şunu da not edeyim, kaset ısıtıcıyı özel üretim yaptıracağım. 245mm'ye, 200mm gibi bir kaset, quartz ısıtıcılar arasında da küçük boşluklar hayal edin. Aşağı yukarı bu kadarlık bir alana eşit ısıtma yapabilmek istiyorum.

Bu tarz bir proje ile ilgili söyleyebileceğiniz, ekleyebileceğiniz bir şey var mı? Bir yerde eksiğim, hatam var mı? Varsa söylerseniz çok memnun olurum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,559
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst