Sürücü ile sürdüğüm bir motoru şebekeye atma

smbbb

Üye
Katılım
30 Eyl 2020
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar;
Size bir sorum olacak. ACQ580 ile pid çoklu pompa kontrolü yapmayı düşünüyorum. Basınç transmitterinden gelen değere göre sürdüğü pompayı şebekeye atarak ikinci pompaya start vererek sürmeye başlayacak. Sürücünün röleleri ile harici röleleri kontrol ediyorum. harici rölelerin NO su, pompayı şebekeye atmak için kullanılan kontaktörü, NC si ise sürücünün motoru kontrolü için kullanılan kontaktörü çekiyor. Sorum şu; Harici röleler NC'den NO'ya geçerken(Röle çekerken), yani pompayı sürücüden şebekeye atarken, harici röledeki o anlık, milisaniyelik boşluğu nasıl tölere ederim? nasıl bir bağlantı yapmam gerekir? Çünkü o arada pompa anlık bir kapanıp açılma yapacak sanırım ve bu pompaya zarar verebilir diye düşünüyorum. Konu ile ilgili bilgili arkadaşlar ve abilerim; yardımlarınızı bekliyorum.
 
Şimdi kumanda fazı ortak ise motor şebekeye geçmesi için gerekli senaryo başladında geçiş yapıldıktan sonra çıksın zaman rölesi ile yani şebekeye geçsin ama sürücü devrede kalsın Şebeke devreye girdikten 1 sn sonra sürücü devreden çıksın burda dikkat edilmesi gereken sürücü bu çalışma koşullarında arızaya düşermi sıkıntı yaşanır mı bunları araştırmak lazım
 
Şimdi kumanda fazı ortak ise motor şebekeye geçmesi için gerekli senaryo başladında geçiş yapıldıktan sonra çıksın zaman rölesi ile yani şebekeye geçsin ama sürücü devrede kalsın şebeke devreye girdikten 1 sn sonra sürücü devreden çıksın burda dikkat edilmesi gereken sürücü bu çalışma koşullarında arızaya düşermi sıkıntı yaşanır mı bunları araştırmak lazım
Sürücü zaten o anda kendi rölesi ile o motorun kontaktörünü kontrol eden harici röleyi çekmiş olacak ve kontaktör bırakmış olacak. yani sürücünün verdiği enerji kesilmiş, şebekeden gelen enerjiye geçmiş olacak ama o geçiş sürecinde kısacık bir süre enerjisiz kalacak. zaman rölesini düşündüm ama harici rölede nereye bağlayacağıma karar veremedim. zaman rölesi ile harici rölenin NO ve NC sini dediğiniz gibi 1 sn kısa devre yapsam, bu defa sürücünün verdiği enerji ile şebekeden gelen enerji çakışması yaşanabilir. söylediğiniz durum burada geçerli işte arızaya düşebilir. dolayısıyla karar veremedim :(
Neden motoru surucuden ayırmak istiyorsunuz
pompalarımın her birisi 4 kw, sürücüm de 4 kw. birisinin devrini buldurup basınç yetersiz ise onu şebekeye atmak zorunda ki ikinci pompayı devreye sokabilsin.
 
Bu sistemi profesyonel hidroforlarda gordum uygulaniyor.

Ancak semasini ve kontrol teknigini hic incelemedim. Bir cihaz ornek alinip şeması incelenebilir.
 
Böyle bir uygulamada iki risk daha var diye düşünüyorum o da şu ki hali hazırda 50 hz sürücü ile çalışan bir motorunuz var ve bunu şebekeye attınız ve duran motoru sürücü üzerine aldınız bu durumda yüksek akımdan dolayı sürücünüz hataya geçecektir. İlk motoru şebekeye attığınızda sürücünün durması gerekebilir. İkinci bir hususta şebekedeki motoru sürücü üzerine nasıl geri döndüreceksiniz. 50 hz şebekede çalışan bir motor var ve siz bunu sürücü üzerine alırken belki sürücünün frekansı 20 hz olacak.
 
50 hz e cikan motoru sebekeye verdikten sonra ikinci motor yine 0 hz den 50 hz e dogru yavas sekilde kalkacak. Tum bu islemler esnasinda tabiki basinca bakilacak.

Ikinci motorda 50 hz e kadar kalkti ve basinc hala set degerini yakalamadi ayni sekilde 2. Motor sebeke kontaktoru ile devredilip surucu bosa cikacak.

Bosa cikan surucu 3. Motoru devreye alacak. Kurgu bu sekilde.

Diyelimki 4. Motorda set basinci yakalandi. Motor 30 hz de sabit. Bu sekilde surucu frekans yukseltmeden devam edecek.

Su ihtiyaci azaldi. Benim fikrim burada tikaniyor. Ama mantiken soyle olmali.

Su kullanimi azaldi ve surucu set edilen minimum frekansa kadar dustu ama hala basinc yuksek. Surucu durus yapip motordan ayriliyor. Olmasi gereken surucu cikis frekansini 50 hz yapip sebekedeki motoru uzerine almali ve aldiktan sonra onunda frekansini dusurmeli.

Kurgu bu sekilde istenen basinci tutturana kadar devam edecek.

Ben olmasi gerekenin bu sekilde oldugunu dusunuyorum. Motor uzerine alırken anlik akim yukselmesi olacaktir. Bunlari tolore edecek parametreler olabilir.

Bu konuları arastirmak gerekiyor.
 
Bu konuyu ABB teknik destek ile de inceledik. parametrik olarak herşey tamam ama teknik destek ekibi sürcünün, motorları üzerine alma ve üzerinden atma olaylarına karışmıyor. Bu konuda pek bilgileri de yok sanırım ya da risk almak istemiyorlar. Hikaye @serkan_48 'in de dediği şekilde. ama üzerine alıp üzerinden atarken o kontaktör değişiminde kısa süre enerjinin kesilmemesini nasıl engelleyebilirim orada takıldım.
Fikrini belirten arkadaşlara teşekkür ederim. halen yardımlarınızı bekliyorum
 
yumuşak yolverici kullanıp motorları bypass kontaktörlerine devretmek ve ince ayar için de sürücü frekansından yararlanmak daha bi kolay daha bi uygulanabilir sanki.
 
Soyle bir durum var.

Bir surucu cikisi ile sebeke senkron olursa iki cikis ayni anda paralel baglanip motorda kesinti olmadan gecis sağlanabilir.

Ama bunun detayını bilmiyorum.

Yukarda senaryosunu yazdigim calisma grundfoss marka sistemde gormustum. Detay hakkında bilgim yok.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,481
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst