Radyo tamiri hakkinda

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan burakgenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

burakgenc

Üye
Merhabalar

Elimde Sony FH-85 müzik seti mevcut, 41 yıllık cihaz. Potansları temzileyince cihazdan çok iyi ses almaya başladım aux RCA girişinden hires muzik çalar bağlayınca.

Radyo ile ilgili şoyle bir problem var. FM 94 sonrası kanalları çok iyi çekiyor. Stereo yayın da yakalıyor ve çok kaliteli ses veriyor. Ancak 94 öncesine gelince sadece hışırtı çıkıyor ve hiçbir yayını yakalayamiyor. Aslidna çok büyük bir sorun değil ama TRT 3 o tarafta oldugu için dinleyeni yorum. 94 ustu frekansları yerinde ve guzel yakalıyor. Sorun anten değil. Bunda sorun ne olabilir? Nereye yaptırabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sony fh 85 sanırım anolog bir radyo bölümü var servis manuelinde fm ayarlarını gösteren hangi ayarın hangi osilatörden yapılacağını gösteren sayfadan bakarak yapabilirsiniz karmaşık ve karışık bir iş tecrübeniz yok ise ellemeyin dinlediğiniz frekanslarda kaybolabilir . Bende çok radyo meraklısıyım servis manuelinde yazan model radyoların ayarını yapıyorum ama bazı marka modellerde servis manuel bulunmaz ise işte ozaman ustalık gerekiyor tecrübeli arkdaşlar yardımcı olacaktır radyonun içini gösteren bir kaç net resim atarsanız arkadaşlar daha kolay yorum yapacaktır. Dediğim gibi tecrübeniz yoksa sakın ellemeyin bir ustaya götürün derim

Koray bey cevabınız için çok teşekkür ederim. Hiçbir deneyimim yok maalesef.

Genelde TRT 3 ve radio Voyage dinliyorum. Dün deneme yaptım. Radio Voyage'i çok iyi yakaladı. Stereo lambasını da yaktı. 94 sonrası tüm yayınları yakaladı stereo olarak.

94 öncesi hiç ses yok. Bazı yerlerde çok az alıyor yayın ama duyulmuyor.

Cihazdan çok güzel ses alıyorum. Manevi değeri de var. Çocukluğum ve gençliğim bu setle geçti. Müziği bununla tanıdım.

İstanbul Avrupa yakasında bildiğiniz biri var mıdır yardımcı olabilecek. Herhangi birine de yaptırmak istemiyorum.

Konuyu araştırırken sitenizi buldum. Gerçekten çok kaliteli insanların bulunduğu bir forum.

Yarın radyonun içini açıp fotoğraflarını ceker yollarım.

Çok teşekkür ederim

Çok teşekkür ederim

Dediğim gibi Radyo ayar işi meşekatli ve tecrübe isteyen bir iş bende kendi çabalarımla amatör olarak öğrendim. ama çoğu radyoyu yine yapamam elizideki cihaz güzel bir takım bende benzer bir modelini kullandım Belki basit bir arıza vardır buradaki daha tecrübeli arkadaşlar mesajınızı gördüğünde yardımcı olacaktır. 94 mhz önce yayın yok diyorsunuz büyük ihtimal ayarları bozulmuş olabilir bilen biri için aslında çok basit bir kaç işlem ile eski haline gelebilir . Varyabl bozulmuş olabilir tecrübeli bir ustanın görmesi gerekli İstanbulda bu İşleri yapan ustaları bulmanız daha kolay olacaktır.

Şimdi böyle bir şema buldum ama konudan hiç anlamadığım için sizinle paylaşıyorum

Ekli dosyalar

Şemaya baktım, FM ara frekans katında seramik rezenatör var.,(Ayarları kaymaz).
Ve 1 adet ara frekabs bobini var.
Bu tür işler için yapılmış tornavida kullanın (metal ıçlu plastik)
Trimer kondansatörler en fazla 180 derece çevrilir milimetrik ayar yapılır

1. Önce varyabl kondansatör üzerinde CT001 (Yeşil daire) trimer kondansatörü ayarlayacaksaınız
Az sinyal gelen (94Mhz) bir yayını iyileştirin ve diğer yayınları hala alabiliyormusunuz, kontrol edin
Düzelme olmazsa yazın.

2. Osilatör kısmındaki CT002 (Kırmızı daire) trimere dokunmayın, istasyonların yeri kayar.

3 Arafrekans bobinini şimdilik ayarlamayın, yöntem iraz uzun
Kolay gelsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…