PSU Patladı, Onarımı Mümkün müdür?

arkadaşlar aradan biraz zaman geçti ve psu hala elimde.. tamir etmeye çalışıyorum ama olmuyor. sigorta sağlam, köprü diyot sağlam. patlayan varistörün yanındaki direnç yanmış. onu değiştirdim tekrar denedim ama sonuç olumsuz yine. önerisi olan var mı?
 
arkadaşlar güç kaynağını çalıştırmayı başardım sonunda.. ancak bir iki kez aç kapa yapıyorum. illaki ikinci kez sigortayı attırıyor. anahtar sorun yapıyor olabilir mi? aksi durumda çalışmaya devam ediyor çünkü.. aç kapa yaparken atıyor genellikle.
 
2011 ekim ayından 2012 mart ayına kadar bu kadar uğraşacağına en kötü ihtimal öğrenciysen para toplayıp 600 lük bi psu bile alabilirdin umarım psu yu çalıştırmayı denerken kısa devre yaparak yapmışsındır kasadaki parçalarla birlkte denediysen ve parçalara zarar vermediysen çok şanslısın diyorum kolay gelsin :)
 
Thermaltake purepower 480W modeli bir power supply kullanıyordum. Bilgisayar çalışırken elektrikler gitti. Elektrikler geldikten yarım saat kadar sonra bilgisayarı çalıştırmayı denedim. Ama açılmadı. Arkasından yarımyamalak gördüğüm açma kapama düğmesine bastım. yine değişen bişey olmadı. düğmenin yanında bi çentik vardı. sigorta gibi bişeydir dedim ve çektim.. o anda gümmm dedi. 220-110 volt seçeneğiymiş.. ve yüksek voltaj vermiş oldum.

İÇİNİ AÇTIM. mercimek kondansatör deniliyormuş galiba onlardan biri patlamıştı. yerinden güzelce söktüm. ankara konya sokakta biyere gittim o parçadan aldım. gerçi üstünde yazan birebir aynı değil ama.. adam güç kaynağından çıktı deyince bu senin işini görür zaten sigorta görevi yapıyor dedi ve çok benzeyen bi parça verdi. Evde yerine düzgünce lehimledim ama değişen bişey olmadı.. cihaz çalışmadı. SİZCE NE YAPILABİLİR? çöpe atmak istemiyorum....

resmini yarın ekleyecem.

genelde girişte sigorta , köprü diyot ,veya switching tranzistör arızalanır. fakat çalışırken dikkatli olmanı tavsiye ederim.çünki dc barada 311 v civarı gerilim 5 dk. civarında deşarj olabiliyor denemeler sırasında acele etme.
 
arkadaşlar cihazda iki tane varistör var.. biri patlamıştı değiştirmiştim. ikisi farklı olduğu için problem oluyormuş. aynısından bulamamıştım. internet yoluyla bi arkadaştan yardım alarak farkına vardım. son eklediğimi çıkarınca sigorta atması filan kalktı ortadan. ama çıkardığımın yerinede tabi yenisini takacam aynısından bulursam.. bulamazsamda ikisi aynı olacak şekilde başka alıp takacam.

2011 ekim ayından 2012 mart ayına kadar bu kadar uğraşacağına en kötü ihtimal öğrenciysen para toplayıp 600 lük bi psu bile alabilirdin umarım psu yu çalıştırmayı denerken kısa devre yaparak yapmışsındır kasadaki parçalarla birlkte denediysen ve parçalara zarar vermediysen çok şanslısın diyorum kolay gelsin :)

sizede şunu söyleyim, ben burada elimdeki arızalı bi ürünü değerlendirmeye çalışıyorum. yani atıyım çöp mü olsun! ilk denememde yapamadım öylece bekliyordu. son zamanlarda denk geldi ve tekrar uğraştım.
evet şanslıymışım biraz, psu patlama anında hiçbirşeye zarar vermedi hatta kendine de çok fazla zarar vermemiş. 1 TL varistör için ve 25 kuruşta 5 tane direnç için vermiştim, ikisini kullandım.
 
Arkadaşım bence 30 tl bir şey için bu kadar uğraşma zaten parça parasına yenisini alırsın hiç sağlığını riske atma.
 
Merhaba ,

Eski bir konuyu hortlatıyorum ama benim de benzer bir sıkıntım var...

PSU'nun fanı ses yapıyordu. Ben de fanı açarak içini yağladım. Fişe taktığımda çalıştı. Sonra fişten çekip bilgisayarın tüm bağlantılarını yaptım. Daha sonra açtığımda patlama sesiyle evin sigortasını attırdı. İçini açtığımda sigortasının patladığını gördüm. Ertesi gün sorunun sadece sigortadan kaynaklandığını düşünerek değiştirdim ama yine sigorta patladı. PSU'yu tamamen bilgisayardan ayırdım. Fanı kurcalamış olduğum için ondan şüphelendim ve fanı da ayırdım. Tekrar denedim ama tekrar sigorta patladı. Bu sefer ntc termistörün patladığını fark ettim. Fakat termistör en baştan beri patlak mıydı yoksa sonraki denemelerimde mi patladı emin değilim.

Termistör patladığında kısa devre yapıp sigortayı yakabilir mi? Yoksa başka bir sıkıntıdan dolayı mı termistör ve sigorta patlamıştır. Yani demek istediğim termistörü değiştirince sorun çözülür mü? Daha farklı sıkıntılar varsa açıkçası uğraşmaya cesaret edemiyorum. Ama sadece termistörse değiştirebilirim. Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,151
Kullanıcılar
450,263
Son üye
gerdani

Yeni konular

Geri
Üst