Projeksiyona led mod yaptım görüşlerinizi bekliyorum

usaglam

Üye
Katılım
3 Tem 2019
Mesajlar
33
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar elimdeki lambası bitik Epson EMP-S4 model projeksiyonu çöpe atmaktansa led mod yapiyim dedim.Bu konuda hiçbir tecrübem yoktu ama çalışmazsa bile eğlenceli olur diye bu işe giriştim.Öncelikle LED aramaya başladım.İnternette 50W olduğu iddia edilen büyük ledler vardı (COB LED).

469841385_tn30_0.jpg


Bende bunlardan birini aldım.Direkt 220 volt ile çalışıyordu.Ucuna fiş lehimledim.Fişe takınca çalışıyordu.Sonra bu ledin arkasına eski amd işlemci soğutucusunun heatsinkini taktım(termal yapıştırıcı ile yapıştırdım).Ama tabiki fansız bir şekilde yoksa sığmazdı :D projeksiyonun içinde zaten bir fan vardı o yüzden.


cm-old-dp5-series.jpg


Projeksiyonun görüntüsü :


58079


Tabi bunları yapmak yetmiyordu.Projeksiyon makinesi üzerinde bazı modifiyeler yaptım.Makine üzerine lamba takılı değilse çalışmıyordu.bunun için türkçe hiçbir kaynak bulamadım (en azından EMP-S4 için).En sonunda karşıma ispanyolca bir video çıktı ve videodaki çok çok basit işlemi uygulayınca sonunda projeksiyonu orjinal lambası olmadan çalıştırabildim.(Eğer isteyen olursa bu kolay işlemin nasıl yapıldığını anlatabilirim gerçekten çok basit)Bunun haricinde lamba kapağının açık olup olmadığını algılayan bir switch vardı.onun uçlarını anakarttan kısa devre ettirdim ki kapak açıkken de projeksiyon çalışsın.Sonuç olarak....

58078


Evet görüntü aldım.Hatta fotoğraftakinden daha güzel bir görüntü(telefonum biraz dandik).Işık homojen bir şekilde dağılmıştı.Ancak parlaklık az.Herhangi bir mercek kullanmadığım için mi bilmiyorum ama parlaklığı 50W led kullanmama rağmen gerçekten az.Görüntü netliği olarak gayet iyi ancak renkler çok patlak ve parlaklık az.Renk işini projeksiyon ayarlarından bir nebze olsun toparladım.Ama parlaklık sorununu çözmek için yapmalıyım? parlaklığı arttırmak için daha yüksek wattlı led alabilirim ama değer mi? Birde led bir süre çalıştıktan sonra ısınıyor.Yani el değimicek gibi değil ama ısınıyor.Projeksiyonun içindeki fan da direkt olarak soğutucuya bakıyor.Ama soğutucuya hava üflemiyor.havayı kendine çekiyor.Sizce bundan olabilir mi?

Peki neler eklenebilir? Normalde ben ledi direkt fişinden açıp kapatıyorum ama 12 voltluk bir röleyle fan çalıştığında çalışmasını sağlayabilirim.Ama önce parlaklık sorununu çözmeliyim.Fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,176
Kullanıcılar
449,825
Son üye
yasargokdemir

Yeni konular

Geri
Üst