Merhaba sevgili dostlar.
Bilindiği üzere halojen free kabloların akım taşıma kapasitesi biraz daha fazladır. Örneğin 3x1,5 mm² NHXMH kablo 22 A taşır. Bu durumda 16 A sigorta ile beraber priz linyesi için bu kabloyu kullanmak yönetmeliğe uygun mudur yoksa aykırı mıdır?
Merhaba sevgili dostlar.
Bilindiği üzere halojen free kabloların akım taşıma kapasitesi biraz daha fazladır. Örneğin 3x1,5 mm² NHXMH kablo 22 A taşır. Bu durumda 16 A sigorta ile beraber priz linyesi için bu kabloyu kullanmak yönetmeliğe uygun mudur yoksa aykırı mıdır?
Merhaba sevgili dostlar.
güzel insan, ben AC özürlüyüm, kablo işinden de pek anlamam. halojen free 1,5mm2 kablonun 22 amper çektiği nerede, hangi yerde yazıyor? en azından beni aydınlat.
güzel insan, ben AC özürlüyüm, kablo işinden de pek anlamam. halojen free 1,5mm2 kablonun 22 amper çektiği nerede, hangi yerde yazıyor? en azından beni aydınlat.
Halojen free kablo akım taşıma kapasitesi daha yüksek değildir.
İlk mesajımda Halojen free kavramının farkına dair dikkatinizi çekmeye çalışmıştım.
Bahsettiginiz amper değeri "havada" tesis seçeneğidir.
Priz linyesi için "en az" 2.5 mm2 bakır kablo zorunludur.
Halojen free kablo akım taşıma kapasitesi daha yüksek değildir.
İlk mesajımda Halojen free kavramının farkına dair dikkatinizi çekmeye çalışmıştım.
Bahsettiginiz amper değeri "havada" tesis seçeneğidir.
Priz linyesi için "en az" 2.5 mm2 bakır kablo zorunludur.
NYY - N2XH veya NYM - NHXMH karsilastirmasi yaptigimizda kablo kataloglarında halojen free özellikteki kablonun daha fazla ampere dayanabildigi gözükmektedir. EMO teknik veriler sayfasindan da akım tasima kapasitelerini karşılaştırabilirsiniz . Sorduğum soruda tesisatın boru içinden değil, bir endüstriyel tesiste havadan geçtiğini varsayiniz.
Halojen free kablo nedir ?
1 . Dış izolasyonu malzemesi özel oldugundan dolayı mi ? söylenmiş .
2 . Halojen free kablo bakırı normal kablo bakırı ile aynı mı ?
Yoksa özelliği alaşımı güçlendirilmiş bakırmı kullanılmış bilmek gerekir diye düşünüyorum.
mucizelerle karşılaştım, nerdeyse 1,5mm2 olan bütün kablolar 22 amper civarı. ben de yüksek özellikli alaşımlı bir kablo sanmıştım. bu arada sizin hesaplamalarınız doğrudur. bizden olur almanıza gerek yok.
Cok tellı bir kablo kesidi, aynı kesitdeki tek damarlı (tek tellı/NYA) kablodan fazla akım ceker.
Halogen vs olmasından değil; akımın iletkenin dış yüzeyinden akmasından dolayıdır. Çok telli kabloda çok mıktarda iletken olacagından daha fazla akım taşır..
Cok tellı bir kablo kesidi, aynı kesitdeki tek damarlı (tek tellı/NYA) kablodan fazla akım ceker.
Halogen vs olmasından değil; akımın iletkenin dış yüzeyinden akmasından dolayıdır. Çok telli kabloda çok mıktarda iletken olacagından daha fazla akım taşır..
NYY - N2XH veya NYM - NHXMH karsilastirmasi yaptigimizda kablo kataloglarında halojen free özellikteki kablonun daha fazla ampere dayanabildigi gözükmektedir. EMO teknik veriler sayfasindan da akım tasima kapasitelerini karşılaştırabilirsiniz . Sorduğum soruda tesisatın boru içinden değil, bir endüstriyel tesiste havadan geçtiğini varsayisin
Şimdi baktım da aynı bakır yapısına sahip nym ile NHXMH aynı 22 A akım taşır iken, yine aynı bakır yapısına sahip n2xh, NYY den daha fazla akım taşıyor. 1*240 n2xh 607 A , 1*240 NYY 485 A ( havada üçgen formasyon). Konu biraz dağıldı , yönetmelik olarak akım taşıma kapasitesi yeterli ama yine de 2,5 kullanmak zorunlu mudur diye sormuştum