PLC'ye Analog sensör Bağlantısı ?

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,067
Puanları
156
Yaş
39
Herkese günaydın hayırlı sabahlar dilerim.

Değerli ustalarım diyelim ki elimde herhangi bir plc var siemens yada delta fark etmez.Ben bu PLC ye örneğin 1 tane PT100 Bağlamak istiyorum.

Birkaç link okudum ama yeterli açık değildi o yüzden sorma ihtiyacı duydum.

PLC nin analog girişlerini düşünürsek elimizde 3 telli bir pt100 olduğunu var sayalım, 3 Telli PT100 ün iki teli bildiğim kadarı ile kablonun mesafesi ve direncini de hesaba katma amaçlı PT100 içinde birbirine kısa devre edilmiş durumda ve diğer kablo ise direncin diğer ucunda diye biliyorum.

Buna göre PT100 bir analog girişe nasıl bağlanmalıdır ? Devre şeması ile ve mümkünse birer örnek ile açıklayabilir misiniz ?

Aslında sorunun özü şu analog girişlere analog sensörler nasıl bağlanır iki telli yada üç telli fark etmez bu sensörlere besleme gerilimi nasıl verilir ? +24 volt olarak mı yoksa özel bir besleme çıkışı mı mevcut ? Burada görülüyor ki bu soruyu soran ben hiç analog modul ile çalışmamışım ve görmemişim :D


Yazılımsal olarak epeyce yol kat ettim fakat şimdi de donanımsal olarak aksaklıklar oluyor onları da siz değerli ustalarımız sayesinde aşmayı planlıyorum.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Şimdi Analog kartların birkaç çeşidi olur. Öncelikle bağlayacağınız sensör bu girişle uyumlu olmalıdır. Yani 4-20mA ya da 0-10V Analog giriş kullanıyorsanız sensörleriniz de buna uygun olmalıdır. Aynı şekilde pt100 ya da thermocouple ile ısı ölçecekseniz girişleriniz bunlara uygun olmalıdır. Deltayı bilmiyorum ama S7 300 için üretilen Analog kartların yan tarafında küçük bir kare şeklinde plastik kapak vardır. Bu kapağın altında konfigürasyon kontakları var. Bu kapağı takma yönüne göre girişlerin hangisi 0-10V hangisi 4-20mA olacak konfigüre edebiliyorsunuz. Daha ayrıntılı bilgi için kullanacağınız plc nin Analog kartı ile ilgili dokümanları incelemelisiniz.

Sent from my SM-N915F using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Kullanmak istediğin plc veya modülün kullanım kilavuzunda baglanti şeması vardir onlara bakmalisin. Genelde pt100 iki ucu analog girişe diğeri toprağa bağlanır, Tc modül gibi. 4-20 ma veya 0-10 volt cikis veren sensorlerin de çıkışını direk + + ya - - ye modulun girişine bagliyosun. Besleme varsa onu da ayrıca baglarsin​
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst