PID Kontrölde Formüllerin Anlamları?

İnsan beyni çok güzel PID kontrol yapar ama biz farkında degiliz, mesela;
Sabit 100km/saat le bir arabayı sürmek istersek, düz bir yolda 0 dan 100km/h çıkarmak için uygun viteste gaza arttırarak ayagımızı basarız(Oransal kontrol), ibre 100km/h ı gösterdiğinde artık ayagımızı o konumda sabitleriz(Set deger istediğimiz değere geldi, oraya kadar gelirken ayagımızın aldıgı yolu beynimiz biliyor ve orda tutuyor (integal sistemde artık etkili, oransal etki yok hata yok çünkü, istediğimiz hızdayız)
Daha sonra yukarı eğimli bir yola geldiğimizde aktuel(mevcut) değer yani ibre hızla aşağı düşer beyin hemen mevcut sistemin ataletine bakarak gaza daha fazla basma komutunu verir( Hızda değişim ani oldugundan burda beynin verdiği tepki türevin göstergesidir, integral ve oransal etkide toplamda elini taşın altına koyar fakat türev daha etkilidir).

PID kontrol hakkında pek bilgim yok, konu hakkında araştırma yaparken bulduğum bütün anlatımlar, benim gibi pek bilmeyenler için anlaşılmaz anlatımlar idi, karşıma çıkanlar. Fakat sizin buradaki anlatımınız, o kadar sade ve basit bir örnek vererek anlatmışsınız ki, anlamamak imkansız olmuş. Süper örnekleme olmuş, keşke benim gibi bilgisi olmayanlara anlatımlar, sizin anlatımınız gibi sade ve anlaşılır olsa çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Teşekkürler sayın elektronikmuh,
 
Benim sıkıntım ındramat servo motorumda sıkıntı var. sıkıntı enkodur degiştikten sonra haraket halinde aşırı ses ve duraklama yapıyor motor birsaga birsola dönmeye çalışıyor.çok aşırı gürültü çıkarıyor.yardımcı olursanız sevinirim.
 
Arkadaşlar elimde pid kontrolle yazılmış bir arduino çizgi izleyen var fakat kp kd değerlerini doğru yazamıyorum. nasıl hesaplanacağı hakkında basit bir açıklaması olan yazabilirmi acaba ?;)
 
process value ile output valueyi tam anlayamadım process value ne output value ne bir de integral kontrolün etkisini tam anlayamadım kalıcı hal hatalarını gidermek için kullanılıyo demişsiniz burda kasıt ne bir de güzel bir örnekle integral kontrolünü anlatabilirseniz sevinirim.
 
Merhaba, kontrol uygulamaları için yeni çıkan bir kitap var. Aç-kapa kontrol, PID, kayan mod ve bulanık mantık kontrol yöntemlerini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor ve uygulamalarını da vermiş. Kitabın adı "PIC mikrodenetleyiciler, konu anlatımı, laboratuvar notları ve kontrol uygulamaları". PIC mikrodenetleyici kullanmıyorsan bile kitap işine yarar çünkü kontrol yöntemlerinin temel mantığı ve algoritmaları anlatılmış. Kitap, Ekin Kitabevinden çıktı. Tavsiye ederim, iyi bir Türkçe kaynak.
 
PID ve bulanık matık uygualmaları için yeni çıkan bir kitabı tavsiye ederim. Kitapta, Aç-kapa kontrol, PID, kayan mod ve bulanık mantık kontrol yöntemleri ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor ve uygulamaları da verilmiş. Kitabın adı "PIC mikrodenetleyiciler, konu anlatımı, laboratuvar notları ve kontrol uygulamaları". PIC mikrodenetleyici kullanmıyorsan bile kitap işine yarar çünkü kontrol yöntemlerinin temel mantığı ve algoritmaları anlatılmış. Kitap, Ekin Kitabevinden çıktı. İyi bir Türkçe kaynak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst