PIC serisi mikro için PICBASIC Programlama dersleri türkçe

okarli

Üye
Katılım
8 Eyl 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Sayın ETE'nin hazırlağı picbasic programla dersleri 11 bölümden oluşmaktadır. Pic assembly dili benim için çok zor diyenler için bu dersler kaçırılmaz bir kaynak olacaktır. her bir bölümde önce ders ms word dosyası ile anlatılmış ve uygulamasıda proteus programı ile yapılması için gerekli dosyalar da içerisindedir. (proteus dosyası+hex dosyası+picbasic dosyası+ms word anlatım dosyası)
Basic bilenler ise dersleri takip ederlerse bazı enteresan programlama teknikleri öğrenebilirler. Zira Basic dili her ne kadar üniversal bir dil olsa da bazı komutlar akıllıca kullanılarak programlamada karşılaşılan zorluklar kolaylıkla aşılabilir. Bu çok ustaca hazırlanmış dersleri mutlaka incelemenizi öneriyorum. kısaca ders içerikleri aşağıdadır.


1**İlk projemiz, 16F84A işlemcinin Tüm bacaklarını çıkış olarak ayarlamak ve bu çıkışlara bağlanacak LED lerin değişik aralıklar ile yanmasını gösteren bir program olacaktır. aynı dersde bir röle nin sürülmesi, birden fazla çıkışı kontrol etme v.b.

2**Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz.

3**Yazığımız programlardan elde edeceğimiz neticeleri görsel olarak takip edebilmek amacı ile Pic’lere muhtelif büyüklüklerde LCD ekranlar bağlandığını biliyorsunuz. Şimdi Pic ile LCD kullanımı konusunda detaylı bir uygulama yapacağız ve LCD kullanımını her yönü ile öğreneceğiz.

4**Bu bölümde bir program yazılırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi bilgi nerede verilmeli bunları öğreneceğiz. Ayrıca program oluşturmak için kullanacağımız yazılımlara bir göz atacağız.
Daha sonrada oluşturduğumuz programı derleyip Hex file (Hex Dosyası) haline getirip Pic’e yüklemeyi öğreneceğiz.

Basic programları yazılırken bir editör programından yararlanılır. Bu herhangi bir editör programı olabileceği gibi BASIC ler için yaratılmış özel editör programları da olabilir. Tabii ki özel editörlerin görsellik ve program takibi açısından büyük avantajları vardır. Bu nedenle bizde Özel editör programlarından olan Micro Code Studio programını kullanacağız.

5**Günlük hayatta kullandığımız cihazlar genelde Analog ve Dijital olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Sayısal sistemle çalışan tüm cihazlar Dijital olarak nitelendirilmekte bunun dışındakiler ise Analog cihazlar olarak nitelendirilmektedirler. Mikroişlemcilerin tamamı dijital cihazlardır. Zaman zaman mikroişlemci bazlı bazı cihazların Analog cihazları kontrol etmesi istenir. Zaman zamanda Analog sinyallerin işlenip değerlendirilmesi için bu sinyallerin dijital sinyaller haline getirilmesi gerekir.

İşte bu gibi durumlarda Analog – Digital çeviriciler kullanılır. Yalnızca A/D çevirici olarak üretilmiş entegreler olduğu gibi bazı Pic’ler de bu çeviriciler seçimli olarak hazır bulunurlar. Burada A/D çeviricisi bulunan Pic’ler incelenecek ve kullanımları konusunda örnekler verilecektir.

6**Kesme Interrupt kullanımı.Tüm bilgisayarlar ve mikroislemci sistemlerinde kullanılan bir özelliktir. Basitçe açıklamak gerekirse, bir mikroislemciye kesme anında neler yapması gerektigi bir program bölümü seklinde verilir. Açıkçası mikro islemci kesme olustugu anda yaptıgı isi tamamen bırakarak kesme bölümüne gider ve orada gösterilen isleri yapar. Kesme bölümünün sonunda tekrar geriye dön komutunu alır ve önceden yaptıgı ise kaldıgı yerden devam etmek üzere döner.

7**Bu dersimizin konusu Seri haberleşma iletişim protokolü oluşturmak.

8**Bu dersimizde Pic mikro islemcilere dısarıdan baglanan aletleri inceleyecegiz. tuş takımı+Led display + Port Çogullayıcılar

9**Bu dersimizde Pic ile birlikte dısarıdan baglı hafıza ünitelerinin kullanılmalarını inceleyecegiz. Ayrıca pic ile birlikte
kullanabilecegimiz bazı sensörler ’in haberlesme sistemlerini inceleyecegiz.

10**Bu son dersimizde program örnekleri görecegiz.

11**PWM kullanımı Bir peryodun süresi sabit kalmak şartı ile high yada low seviyelerinin değiştirilmesi işlemine PWM (Pals Width Modulation) denilmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • BASIC-DERS.rar
    1.7 MB · Görüntüleme: 8
konu olarak bulamadım acilen pic derleyici lazım yardımları için tessekürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst