pic ile efekt yaptıktan sonra kullanılan ırfz 44ü kısa devreden koruma

sensizimx

Üye
Katılım
16 Şub 2009
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
38
merhaba arkadaşlar ben led aydınlatma sektöründe çalışıyorum bazen tabelalara efektler isteniyor yapmasına yapıyorum fakat çıkışta kullandığım mosfetlerde herhangi bir kısa devre koruması yok özellikle yükte çalışırken herhangi bir durumda drain ve +24v ucu kısa devre ederse mosfet bozuluyor ben bağlantı yaparken dikkat ederim ama her zaman ben yapmıyorum kullandığım mosfet ırfz 44 gate ucunu 4.7k ile besliyorum ve 12-15-24 gibi voltajları kullanıyorum (bu voltajlar drain ve kullandığım voltajlardır) gate i zaten pic bacaklarınddan alıyorum. biliyorum çok yazdım fakat açıklayıcı olabilmek için. bu konuda yardımcı olabilcek arkadaşlar varsa çok sevinirim. herkese şimdiden teşekkürler.:)
 
bu basit bir sorun arkadaşlar yardım edebilecek bir kişi yok mu?
 
Sayın sensizimx;
mosfetlerin bozulmaması için bikaç noktada önlem alırsanız sorununuz çözülür.
1...Güç hattına ledlerinin durumuna bağlı olarak 5 amperlik pcb tipi bi sigorta takın.
2...Yine güç hattına bi akım sınırlama direncide ilave edebilirsiniz mesela 1 ohm luk yeterli ama akım durumuna görede gücünü belirleyin.Mesela 1 Amper geçiyorsa 12 voltta maksimim 10 W gibi olması gerekir bu direncin.Bu akım sınırı yaparkende üzerinde belli bi gerilim düşecektir bunu da hesaba katın.
Bu önlemleri alırsanız mosferleriniz bi daha yanmaz.
Kolaygelsin.
 
sn eyüpbakan ilginiz için teşekkür ederim direnç olayı mantıklı geldi bana sanki en kısa zamanda deneyeceğim fakat her kısa devrede sigorta değiştirirsem batarım çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Sigorta bu tür devrelerde olmazsa olmazlardan 10 kuruş değerinde ama sistemini koruyacak ne mosfetin yanacak nede beslemendeki elemanlar.Peofesyonel birisi sigorta koymadan bu tür kartları yapmaz neticesinde para kazanıyorsunuz ve müşterilerinizde sistemin güvenli olmasını ister artık gerisi size kalmış.
 
IRFZ44 60 Voltluktur.
Yanma sebebi olasılıkla üzerinde harcanan güç ile ilgilidir.
umarım soruyu yanlış anlamadım.
 
Sayın elek;
arkadaşın sorusu mosfetlerin kısa devre olmasıyla ilgilidir çalışma voltajlarının üzerine çıkılmamaktadır.
 
Gate surme ve sondurme islemini direk pic ile mi yapiyorsunuz? Driver kisminizin semasini eklerseniz, uzerinde daha saglikli konusmak mumkun olur?
 
sn eyüpbakan bahsettiğimiz sigorta cam içinde olan telli sigorta değil mi? tabiiki profesyonel kartlarda sigorta ve emniyetler olmazsa olmazı işin fakat montaj sırasında elemanlar cihaz çalışırken üzerine yük bağlamayı çok seviyor montaj sırasında sigorta yandı hadi uğraş değiştir gibi şeylerle uğraştırmak istemiyorum benim kafamdaki sistemi kısa devre anında emniyete alan herhangi bir malzeme değişimine götürmeyecek bir devre yada sistem direnç gibi. aslında bugün aklıma gelen bi şey seri olarak bir ptc bağlamak ne kadar faydalı olur bilmiyorum. verdiğiniz fikirler için çok teşekkür ederim sayın eyüp bey.
 
sn katana gte sürme için sadece picin pini ile gate arasına 4.7k direnç kullanıyorum source direkt eksiye bağlanıyor drain ise yüke giden eksi yükün artısıda güç hattının artısıdır. teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,962
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst