PELTİER KULLANARAK TELEFON ŞARJ (TERMOENERJİYE GİRİŞ)

mtlaktrk

Üye
Katılım
26 Eki 2014
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba arkadaşlar.Okuduğum üniversitede yürütmekte olduğum bir projem var fakat bir noktada takıldık sizin yardımlarınıza ihtiyacımız var.Öncelikle peltierler hakkında çok araştırma yaptım.Birde sizin görüşlerinizi almak istedim.Elektrik üretme konusunda verimlerinin düşük olduğunu biliyorum.Proje de peltier kullanmamız zorunlu.Sorunumuz şu:
--Uygun peltieri kullanarak vücut ısımızla telefon şarj etmemiz gerekiyor.Bir tane peltier kullanırsak işimizi görür mü yoksa birden fazla peltieri seri bağlarsak halledebilir miyiz.Yükselteç devreleriyle de peltierde oluşacak gerilimi yükseltmeyi planlıyoruz.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler hoşcakalın
 
Akü kullanmak serbest mi? Serbest ise birkaç peltieri akım gerilim hesabı yaparak seri paralel bağlayın. Gerekirse peltier sayısını yukseltin. Bununla 6v bir aküyü şarj edin buradan da şarj gerilimi elde edin. Akü yerine powerbank benzeri bir sistem de olabilir. Yüksek mAh değeri olan piller gibi.
 
Yükselteç kullanırsanız şöyle bir sıkıntı da olacak. Yükselteci neyle besleyeceksiniz. Onun için de ayrı bir besleme gerekecektir.
 
Selam,

Açıkçası peltierlerin üreteceği voltaj düşük olacaktır. Nedeni vücut sıcaklığı ile atmosfer sıcaklığı arasındaki farkın düşük olması nedeniyle.

Siz eğer yapabiliyorsanız bir kaç peltieri seri yada paralel bağlayınız. Peltieri ısıtmayı mumla yapınız. Ürettiğiniz voltajı dc to dc çevirici devresi ile yükseltiniz. Bu şekilde daha mantıklı olur. Elinizde peltier var mı bilmiyorum bende olacaktı. Uygun bir zamanda vücut sıcaklığı ile test edip ne kadar voltaj ürettiğini ölçebilirim yada sizin elinizde peltier var ise sizde deneyiniz sonuçta bir ledi anca zar zor yaktığını videolarda görmüştüm.

Elektriği depolamayıda bir süper kapasitörde yada en az 2 adet 1 faradlık kondansatörde biriktirip dc çeviriciye girebilirsiniz düşüncesindeyim.
 
bu projeyi bilim fuarında askeri bir okul yapmıştı toprak ısısı ve yüzey ısısı aradaki ısı farkı çok yüksek hatırladığım kadarıyla 30-40'' olmalıymış ki verim alınsın o da doğal yoldan üretmek sıkıntılı sadece teorik yani
 
Google bilim fuarında 12-14 yaşındaki kız bu projeyle katılmıştı bir kaç yıl önce, başarılar dilerim.
 
By lent video yu izlerken aklıma geldi yapmak istediğimiz proje aşamasında dünyada bu proje yapılmış mı yapılanın üzerine bir tuğla koymadıysan amacına ulaşmamış sadece kendini geliştirmiş olursun.Bence doğa prototip vermiş LED içinde vücut ısısıyla elektrik içinde yıllardır ateş böcekleri bunu yapıyorlar.Bu böceklerdeki enerji oluşumu üzerinde kafa yormalı ışığın dalga boyu tayfı nasıl oluştuğu hepsi mucize gibi hemde kçücük bir şey içinde bu doğrultuda düşününce olay entomoloji ye giriyor fakat o bilim insanaları elektronik bilmiyorsa onlar için sadece inceleme alanı olur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,954
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst