Osiloskop arızası üzerine tartışmalar.

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
4,487
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
Hurdadan 250TL gibi ücretle almış olduğum osiloskopum bozulmuştur.
Bir osiloskopun tamir veya kalibrasyonu basit ölçüm aletleri ile yapılamasa da, sırf fikir alışverişi için bu konuyu açmış bulunmaktayım.
  • MARKA. PINTEK PS200. 20MHz
  • ARIZA . Horizontal tarama yarıya kadar yapılmaktadır ve horizontal amplifierin çıkışındaki dirençlerin yanması.
  • Daha önce amplifier'in diğer çıkışı aynı arızayı yapmış, transistörleri ve dirençleri değiştirmiştim. Şu an diğer amplifier de arızalanmış durumdadır.
Genel görüntüler.
Horizontal trigger ve amplifier kartı.
IMG_1194.JPG


Horizontal amplifier çıkış transistörleri ve devresi.
IMG_1196.JPG

IMG_1197.JPG

Cihazın sökülmüş olduğu genel durumu.
IMG_1199.JPG


Arızanın olası sebepleri.
Tüp arızalanmış veya kaçırmaktadır. Bu sebeple horizontal devresi yanmaktadır.
Cihazda bilinmeyen osilasyonlar vardır. (Ölçümü mümkün görünmemektedir)
Cihazın detaylı servis manuali ne yazık ki temin edilememektedir. Bulabildiğim tek döküman blok şemadır.
ARIZA.png


Konunun amacı cihazın tamirinden ziyade, bu gibi arızalarda tecrübeli arkadaşlardan fikir alışverişi yapmaktır. Her türlü bilimsel görüşler paylaşılabilinir.
 
Ben olsam öncelikle horizontan çıkıştaki testere dişi sinyali kontrol ederdim, ama bunun için de bir osiloskop gerekiyor :D Ve bu osiloskobun oradaki yüksek plaka voltajlarının skopu yakmaması için bir 100x prob veya diferansiyel prob da gerekir.

Eğer testere dişi varsa, belki genliği düşmüş olabilir. Ama sanırım o blok diyagramda referans dalga şekillerini ve değerleri vermiyor ...

Bir diğer ihtimal de, plakaların üzeri kaplanmış ve dolayısıyla elektronları cezbetme özelliğini yitirmiş olabilir. Eskiden tüplü televizyonlarda bu durumda olan tüplere "şoklama" yapılıyordu :D
 
Soruna soyle bakiyorum.

Horizantal amplifier transistorlerinin yanmasi yada kisa devre olmasi sorunun o devrrden asiri akim cekmesi olarak dusunuyorum. Bu tip olcu aletleri tuplu tvler gibi uzun sureler calismadigi icin plakalarin kaplanması durumunun olasılığını dusuk goruyorum. Kaplansa idi akim artmaktan ziyade azalacaktir diye dusunuyorum.

Internette semasini arastirdim ama bulamadim. Kismet olurda Ankaraya gelirsem beraber bakariz artik.
 
Benim aklıma tüpte olası bir kaçak sözkonusu.
Çünkü emisyondan düşmüş tüplerde aşırı akım sözkonusu olur mu bilemiyorum.
Osiloskop tüpleri bilindik TV tüpleri veya LAMBA' lar gibi olsalar da, sanırım bazı farklılıkları bulunur.
Şimdilik aklıma gelen, iç horizontal osilatörde anormallik veya aşırı osilosyon var.
Belki benzer konularda tecrübesi olan arkadaşların, önerileri ışık tutabilir.
 
Yapılan son testlerde tüpün kesinlikle bozuk olmadığı anlaşılmıştır.
Yatay çıkışları birbiri ile yer değiştirdiğimde, X eksenindeki sapma da yer değiştirmiş olup, tüpün diğer bölümünün de çalışmakta olduğu kesinlikle anlaşılmıştır.
Tüm yatay saptırma amplifikatörleri içeriğinde bulunan transistirler ve diğer elemanlar teker teker ölçülmüş olup, herhangi bir anormallik görülmemiştir.
Üstelik ölçüm, sadece arıza tespiti şeklinde değil, transistörlerin kazançlarını ölçmek şeklinde de test edilmiştir.
Bazı kondansatörler de devreden sökülerek, hem kısa devre hem de değer ölçümü ile kontrol edilmişlerdir.
 
Selamlar Mr_YAMYAM Abi saptirmalar plaka şeklinde mi yoksa bobin mi, TV tamirinde zaman zaman saptırma sargısı kısa devresine denk gelirdim, dikkatlice boyundan çıkarıp kontrol eder olası yalıtkan zafiyetini giderir çalıştırırdık. Geçmiş olsun.
 
Plaka şeklinde hocam. Yani tüpün içerisinde.
Saptırmalarda herhangi bir sorun yok. Saptırma uçlarını değiştirdim X ekseni de değişti. Yani X- normal ise, değiştirdimde X+ ekseni çalışmaya başladı.
Muhtemelen horizontal amplifier arızalı. 200MHz te çalışabilen bir ampli. Ama input değerlerini ölçemediğim için testere dişi sinyallerde de sorun olma ihtimali var.
Cihazın açık şemasını temin edebilseydim, bir nebze daha çözüme yaklaşabilirdim. Ne yazık ki firmanın sitesine bile ulaşılamıyor.
Birkaç gün önce besleme kartı ve osilatörlerin olduğu kartı da çıkarttım. Komple silip yıkadım. Uygun ölçümleri ve özellikle bir ihtimal soketlerde gevşeme ihtimallerini değerlendirdim. Soketler dahil her yeri silip temizledim. Sonuç değişmedi. İlla yatay amplifikatörde ihtimaller yoğunlaşıyor.
Mübarek yatay amplifikatörde de kanal başı sadece 4-5 adet transistör var o kadar.
Zaten hepsini kontrol etmiştim.
Yarın için planlarım şu.
Her bir transistörün adı ve soyadı ile PDF dökümanları indireceğim. Olası bir tolerans farkı bile var ise değerlendireceğim.
 
Yatay amp'deki elektrolitik kondansatörlerde ESR ölçümü de yaptınız mı?

Belki yaptınız, ama bilmeyenler için burada hatırlatalım: Bir elektrolitik kondansatörün kapasite değeri normal olabilir, ama "eşdeğer seri direnç" (equivalent series resistance, ESR) değeri çok yükseldiği için görevini iyi yapamaz duruma gelir. ESR ölçümü için LCR metre gerekir. Özel test devresi, sinyal jeneratörü ve osiloskop ile de yapılabilir, ama en kolayı LCR metre.
 
Bir osiloskop tamir edebilmek icin yine bir osiloskoba ihtiyac olunca insan kendini kotu hissediyor.

Kolay gelsin.
 
Bir diğer ihtimal de şu: O yatay amp'teki transistörler yüksek voltaj transistörleri muhtemelen. Belki kristal yapılarındaki kötüleşme nedeniyle belli bir voltajdan sonra çöküyordur. Eğer böyle bir durum varsa, o transistörü dışarıda sağlam olarak ölçersiniz, ama 150V veya neyse o yüksek voltajı yiyince çöktüğü için görev yapamıyordur.

Belki de yatak amp'deki bütün elektrolitik ve transistörleri toptan değiştirmeyi düşünebilirsiniz :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,619
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst