Nasıl bir kablo kullanmalıyım?

eoztrk

Üye
Katılım
28 Şub 2014
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba, apartman girişinde bulunan prizden, çatıya (30 metrelik bir mesafeden) elektrik taşımam gerekiyor.

Taşıdığım elektrik kablosunun ucuna 4 lü bir priz bağlayıp bu prizlere de, 4 adet 12v luk adaptör takmak istiyorum. (kamera ve merkezi uydu sistemi adaptörleri toplamda 4 adet).

Bunun için nasıl bir kablo almalıyım?
2 li kablolar işimi görür mü? yani topraklamaya ihtiyaç var mı? (adaptörlerin hiçbirinde toprak kısmı yok 4 ü de 2 telli).

Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Eger baska bir sey hic takmam diyorsaniz toprak ucu olmayan fisnicin prizde topraga ihtiyac yok ebette. 2x kablo yeterli olacaktir. Ama ileride baska cihaz takabilirim derseniz 3x kablo cekin. Az bir maliyet farkı olur ama ileriye donuk yatirim olur. 4 cihaz icin kablo kesitini ise cihazların akimini bilmek lazim. Belki cok ince kablo bile isini gorebilir.
Benim gorusum, hesapladiktan sonra 1.5 ve asagisi yeterli ciksa dahi 3x2.5 cekin derim. Daha fazla cikarsa da yine 3x olursa geleceği olur. Ayrica yine 4 yerine 5 priz koyarsaniz yedek kalir
 
kullanılan cihaz topraklı olsun olmasın tüm prizler topraklı priz olmak zorundadır.
Omur boyu ihtiyac duymayacagi kabloya neden para versin. Tamam yonetmelik diyor ama cekecegi kablonun ne projesi olacak ne baska seyi. Cekecegi toprak kablosunu cihaza baglayacak olsa tamam ama kablo prizden milim ote gecemeyecek. Prize kadar gelecek ve orda oylece bekleyecek.

Mesele yonetmelikte gecmesi ise cekecegi kabloyu priz projeye de isletmeli yonetmelige gore.
 
Topraklamaya her zaman ihtiyaç vardır. konu maliyet değildir. can güvenliğinin maliyet hesabı yapılamaz.
 
hocam ilginiz için teşekkürler, bahsettiğim kabloya başka hiçbir şey bağlanmayacak yalnızca 4 adet 12 voltluk 1 ve 2 amperlik adaptörler.
 
Sen hiçbirşey bağlamayacak olsan bile 30 metre 3x2.5 kablo al çek gitsin :) toprağıda ver belki lazım olur
 
Sac kurutma makineleri gibi sinif 2 korumaya sahip cihazlarda da gerek olmadigi icin toprak kablosu olmuyor. Iki olayi kiyaslamiyorum elbette. Fakat sunu vurgulamaya calisiyorum, hicbir zaman kullanilmayacak kablonun tesisata eklenmedigi gorulmekte
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,184
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst