EK BİLGİ:
Motor tarafında kapasitör ile companzasyon önerilmemektedir. Çünkü sürücü devresi elektronik bir devredir. Bu tür devrelerin karakteristiği, yük durumuna göre zaten belirlenir ve tasarlanırlar. Gerekirse en uygun malzemeler kullanılarak bir motoru kontrol etmek için ideal komponentler seçilir.
ANCAK...
Rectifier (şebeke giriş tarafı) SMPS yapıda ise ve aktif kapasitör esasına göre imal edilmiş ve çalışan bir devre ise, giriş tarafının kapasitif reaktans göstermesi olasıdır.
Forumlarda sıklıkla rastladığımız (KAPASİTİF CEZA) içerikli şikayetler bu doğrultuda incelenebilir.
Rectifier devresinin kapasitif olması durumu tamamen o devrenin tasarımı ile doğrudan ilgilidir diye düşünmekteyim.
Pahalı ve ciddi tasarlanmış tüm ürünlerde zaten, olası kapasitif etkiler hesaplanmakta ve en uygun COSq ye göre ekipmanlar kullanılmaktadır.