Low Voltage Directive LVD Testleri ( Elektriksel Güvenlik Tesleri ) 60335

a1111111

Üye
Katılım
20 Eki 2008
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
39
İzolasyon Testi
Yüksek Gerilim Testi
Kaçak Akım Testi
Toprak Hattı Süreklilik Testi
Yanma Özelliklerine İlişkin Testler
Fiziksel Dayanım Testleri
IP Toz ve Su Testl

testlerin yapılışı ile ilgili paylaşım.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1- İzolasyon Testi

2- Yüksek Gerilim Testi

3- Kaçak Akım Testi

4- Toprak Hattı Süreklilik Testi


İzolasyon testinin amacı kullanılan malzemenin izolasyonun kontrol edilmesidir. Panodaki faz-nötr ve PE (koruma) iletkenleri arasında gerçekleştirilir. Uygulanan her 500V DC gerilim değeri için ölçülen direnç 1MOmega' dan düşük olmamalıdır.

Yüksek gerilim testinin amacı ise, makina üzerinde normalde gerilim altında bulunan erişilebilir metal kısımların operatör ile temasını engelleyen izolasyon malzemesinin dayanımını test etmektir. Kullanılan deney gerilimi AC 50Hz'lik olmalıdır. Gerilim değerleri 1000-5000V arasında değişir. Panodaki kısa devre edilmiş faz ve nötr iletken ile PE(koruma) iletkeni arasında gerçekleştirilir. Testin yapıldığı cihaz üzerinde ayarlanan limit akım değerine (1mA~500mA arasında değiştirilebilir. ) ulaşıldığında test otomatik olarak durur. Standartlarca belirtilmiş bu akım ile ölçüm yapılan izolasyonun delinmesi engellenir. Bu değer genellikle 5mA' e ayarlanır.

Eğer makina gövdeden topraklanmış ise kaçak akım testine gerek yoktur. Bu gibi durumlarda, toprak hattı iletkeninden geçen akım çok hassas bir akım pensi ile ölçülebilir.

Toprak hattı süreklilik testi, PE(koruma) iletkeni ile erişilebilir metal kısımlar arasında gerçekleştrilir. Amaç, herhangi bir kaçak anında operatörün güvenliğinin sağlanmasıdır.
50Hz-10A akım enjeksiyonu en az 10sn. uygulanır. Ölçülen direnç değeri 0,1 Omega'dan düşük olmalıdır.

Gerçekleştirilen bu testlerde uygulanan test gerilimleri yüksek olduğundan operatörün güvenliği çok önemlidir. Bu nedenle kullanılan cihaz mutlaka CE işareti taşımalı, EN/IEC 61010-1 ve EN 50081-1 standartlarına uygun olmalıdır. CE işareti taşımayan cihazlar, hem kullanıcının can güvenliğini tehlikeye sokmakta; hem de elde edilen sonuçların güvenilirliği sarsılmaktadır.
Prosedürün bir başka boyutu ise raporlamadır. Testler gerçekleştirildikten sonra elde edilen sonuçlar, üretici tarafından mutlaka bir rapor haline getirilmelidir. Bu raporlar gerektiğinde denetçilere ya da müşterilere sunulabilir halde saklanmalıdır.
 
[h=2]IP Koruma Sınıfı Nedir, Nasıl Okunur?[/h]




Aldığımız elektrikle çalışan aletlerin üzerinde belkide şimdiye kadar hiç farketmediğimiz bir bilgi bulunmaktadır: IP koruma derecesi. IP koruma derecesi bir ürünün dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirten koruma sınıfıdır. IP koruma seviyesi standardı Avrupa Elektroteknik Standartlar Komitesi (CENELEC) tarafından geliştirilmiştir. Elektrikle çalışan ürünlerin hangi şartlarda güvenli olarak çalışabileceği bu standarda göre üretici firma tarafından test edilerek belirlenmeli ve ürün üzerine IP derecesi yapıştırlarak kullanıcı bilgilendirilmelidir. IP sınıflandırma genellikle iki basamaklı bir sayıdan oluşmaktadır. Bu sayının ilk basamağı ürünün katı cisimlere karşı dayanıklılığını, ikinci basamak ise sıvı maddelere karşı dayanıklılığını belirtir. Mesela IP32 koruma sınıfı olan bir üründe 3 katı cisimlere karşı olan dayanıklılığı, 2 sıvı maddelere karşı olan dayanıklılığı belirtir. sayıların karşılıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bazı ürünlerin üzerinde IP koruma standardının 3 basamaklı olduğu görülebilir. Üç basamaklı koruma derecelerinde üçüncü basamak ürünün mekanik etkilere karşı koruma sınıfını belirtir.

İlk RakamAçıklama
0Herhangi bir koruma yok
1Çapı 50 mm’den büyük cisimlere karşı korumalı
2Çapı 12 mm’den büyük cisimlere karşı korumalı
3Çapı 2.5 mm’den büyük cisimlere karşı korumalı
4Çapı 1 mm’den büyük cisimlere karşı korumalı
5Toza karşı sınırlı korumalı
6Toz geçirmez
İkinci RakamAçıklama
0Herhangi bir koruma yok
1Dikey olarak damlayan su damlalarına karşı korumalı
215 derece açıyla cihazın yüzeyine gelen su damlalarına karşı korumalı
360 dereceye kadar olan açıyla gelen suya karşı korumalı
4Her yönden ve açıdan sıçrayan suya karşı korumalı
5Her yönden ve açıdan fışkıran suya karşı korumalı
6Her yönden ve açıdan güçlü su püskürmesine karşı dayanıklı
7Cihaz 1 metre mesafeye kadar suya geçici olarak batırılmaya karşı dayanıklı
8Su altında uzun süre kalmaya karşı dayanıklı
Üçüncü RakamAçıklama
0Koruma yok
10.225 J (joule)’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı
20.375 J’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı
30.5 J’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı
42 J’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı
56 J’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı
620 J’lük bir mekanik zorlanmaya karşı dayanıklı




 
Arkadaşlar süreklilik testi ve RCD testinin uygulanması ile ilgili biraz detaya inebilir misiniz ? Testlerin uygulama aşamaları ile ilgili .
 
merhaba,

süreklilik testi dediğiniz toprak sürekliliği testidir. mesela bir elektrik panosunda yada elektrik ile çalışan bir makinede toprak iletkeni ile bu iletkene en uzak mesafe arasında bir iletim olması ve bu iletimin sürekli olarak devam etmesi istenir. ister pano kapağında, isterse makine gövdesinde muhtemel bir elektriksel kaçak anında operatör güvenliği için bu kaçağın toprak iletkenine akıp gitmesi istenir. bunun içinde yapılması gereken toprak iletkeni ile en uzak mesafe arasında 10 amper sabit akım verilip, buradaki gerilim düşümü ölçülür. daha sonrada ohm kanununa göre buradaki direnç hesaplanır. direnç 0,1 ohm dan düşük olmalıdır.
RCD testi ile ilgili bilgim yoktur. ama eğer açılımını veya bu testin nerede yazdığını belirtirsen yardımcı olmaya çalışırım.
www.abelgelendirme.com
 
LVD direktifi kapsamında yapılan elektriksel güvenlik testlerinin temel amacı elektrik şokuna ve yanıgına karşı koruma sağlamaktır. LVD Testleri diyince sadece Toprak Devamlılığı,İzolasyon Direnci,Dielektrik testleri akla gelmemelidir. LVD Testleri ürüne uygun olan standard altında ,standardın yönlendirilmesiyle yapılır. Standard ve ürüne göre uygulanan testler değişmekle beraber genel olarak LVD testlerini şu şekilde özetleyebiliriz;
  • Toprak Devamlılığı,
  • İzolasyon Direnci,
  • Yüksek Gerilim (Voltaj)
  • Güç ölçümü
  • Etiket Dayanımı,
  • Kaçak Akım Deneyi
  • Sıcaklık Artışı, Isınma Deneyi
  • Yalıtma aralıkları, yüzeysel kaçak yolu uzunlukları ve yalıtımdan geçen uzaklıklar
  • IP (Sıvı ve Katı Cisimlerin Girişine Karşı Koruma) Deneyler
  • Kızaran Tel Deneyi
  • İğne Alevi Deneyi
  • Bilya Basınç Deneyi
  • İklimlendirme Deneyi
  • Nemlendirme Deneyleri
  • Mekanik Deneyler
  • Olağan Dışı Çalışma
  • Hata Koşulları
 
Yeni LVD Yönetmeliği
(LVD)Alçak Gerilim Yönetmeliği 2006/95/EC adapte edilmeden önce marketteki en eski yönetmelikti.
Bu yönetmelik 26 Aralık 2005 yılında kabul edilmiş ve yaklaşık olarak 20 gün içinde 16 Ocak 2007
yılında yürürlüğe girmiştir.Aynı tarihte eski LVD Yönetmeliği olan 73/23/EEC kaldırılmıştır.

29 Mart
2014 tarihi ile Alçak Gerilim Direktifi yeniden şekillendirilmiş ve L 96 numarası altında AB Resmi
Gazetesinde yayımlanmıştır.20 Nisan 2016’ya kadar geçiş süreci vardır,bu tarihten itibaren 2014/35/EU geçerli olacaktır.

Nisan 2016’dan önce markette olan ürünler, eski 2006/95/EC LVD Yönetmeliği , Nisan 2016’dan sonra
markete giren ürünler ise yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliğine göre değerlendirilecekler. Yeni LVD yönetmeliği/direktifi
eskisine kıyasla üreticileri ve ekonomik aktörleri Avrupa Marketlerinde bir dizi değişiklikle karşı karşıya bırakıyor.



Yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliğinde Temel Değişiklikler
  • Yeni LVD Yönetmeliği emniyet kapsamı evcil hayvanları içerecek şekilde genişletildi.
  • Teknik dosyada ürüne ait risk analizi ve değerledirmesi bulunacak.
  • Piyasa gözetimi prosedürleri eklenerek,market denetimi daha güçlü hale gelecek.
  • Onaylanmış kuruluş gerekliliği tamamen Yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliği ile birlikte kaldırılacak.
  • Kimyasal,mekanik,gürültü,titreşim ve ergonamik risklerde yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliğikapsamında değerlendirmeye alınacak.
  • CE işaretlemesinin teknik dokümantasyonu ve AT Uygunluk Beyanının yayınlanması sorumluluğu tamamen üreticinin olacak.
  • Yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliği CE teknik dokumantasyonu ürün pazara sürüldükten sonra 10 yıl süreyle saklamak zorunluluğu getiriliyor.
  • Ürünlerde tip,parti ve seri numarası taşıması zorunluluğu olacak.
  • Yeni 2014/35/EU LVD Yönetmeliği ile ürüne uygun harmonize standart bulunmuyorsa, uygun yerel standartlar veya IEC standartları kullanılabilecek.
 
LVD TESTİ
Hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen teknoloji ile birlikte hızla gelişen elektrikli cihazlar ürün güvenliği konusunu kritik öneme taşımaktadır. Test edilmemiş , onaysız cihazlar sebebi ile her yıl yüzlerce insan elektriksel şoka maruz kalmakta, yada yangın tehlikeleri ile yüzleşmektedir.

PAT-Testing.jpg


Bu hususta elektrikli ve elektronik cihazların ürün güvenliğini sağlama hususundaki en kritik adımlardan biri ülkemizin kabul edip uymak zorunda olduğu Avrupa Standartları kapsamında Elektriksek Güvenlik Test (LVD Testi )ve incelemeleridir.
Son kullanıcıyı korumaya yönelik yapılan bu deney ve incelemeler LVD Testi olarak bilinir.LVD Testi tabiri (Low Voltage Directive) kısaltmasından kaynaklı olarak kullanılmaktadır.

LVD Testinin temel mantığı kullanıcıyı elektriksel şok ve yangın tehlikesinden korumaktır.

Olası Tehlikeler:

Elektrik Çarpması: Elektrik akımının insan vücudundan geçmesidir. Miliamperler mertebesindeki bir akım bile insan sağlığını tehlikeye sokabilir.
Ürün tasarımından kaynaklı tehlikeli elektrik çarpmalarını engellemek için ürünler tehlikeli gerilimli noktalarına ulaşım olmayacak şekilde tasarlanırlar. Bunu sağlamak adına, ulaşılabilir yerler ile tehlikeli gerilimli bölgeler arasına yalıtım mesafesi, yalıtım maddesi ve koruyucu toprak bağlantısı gibi tedbirler uygulanır. Eğer bir yalıtım mesafesi veya yalıtım maddesi uygulanmışsa, yalıtımın maruz kaldığı çalışma gerilimine göre belirlenen mesafe, kalınlık, dielektrik dayanımı ve yalıtım direnci gibi gereklilikler sağlanmalıdır.

iStock-478516389-V1.jpg


Patlamalar: Ürünler, televizyon tüpleri gibi patladığında yaralanmalara sebep olabilecek durumlara karşı korumalı olaracak şekilde tasarlanmalıdır.

Mekanik Zararlar: Ürün tasarımları, gerekli mekanik dayanım ve kararlılık şartlarına uygun yapılmalı ve keskin kenarlı olmak gibi tehlikeli durumlara izin vermeyecek şekilde olmalıdır. Böylece mekanik tasarımların yetersizliğinden kaynaklı cihazın devrilmesi, düşmesi veya kesmesi gibi olumsuz durumlar engellenmiş olur.

Yangın: Elektronik malzemelerde oluşabilecek hatalar, kötü bağlantılar, aşırı yüklemeler ve yalıtımın delinmesi gibi durumlarda oluşabilecek aşırı sıcaklıklar veya arklar sebebiyle ürünler yangına sebep olabilir. Üründen kaynaklı bu yangınların çıkmalarını ve yayılmalarını engellemek için tasarımlarda mekanik ve elektriksel birtakım gereklilikler yerine getirilir.

2014/35/AB ALÇAK GERİLİM YÖNETMELİĞİ
Bu Yönetmeliğin amacı, iç pazarın işleyişini sağlarken piyasadaki elektrikli ekipmanların, insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini üst düzeyde koruyan gerekliliklere sahip olmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmelik, Ek-II’de listelenen ekipman ve durumlar dışında, alternatif akım için 50 V – 1000 V, doğru akım için 75 V – 1500 V arasındaki gerilimlerde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli ekipmanları kapsar.

resmi-gazete1-640x360.jpg


LVD TESTLERİ
  • Toprak Devamlılığı,
  • İzolasyon Direnci,
  • Yüksek Gerilim (Voltaj)
  • Güç ölçümü
  • Etiket Dayanımı,
  • Kaçak Akım Deneyi
  • Sıcaklık Artışı, Isınma Deneyi
  • Yalıtma aralıkları, yüzeysel kaçak yolu uzunlukları ve yalıtımdan geçen uzaklıklar
  • IP (Sıvı ve Katı Cisimlerin Girişine Karşı Koruma) Deneyler
  • Kızaran Tel Deneyi
  • İğne Alevi Deneyi
  • Bilya Basınç Deneyi
  • İklimlendirme Deneyi
  • Nemlendirme Deneyleri
  • Mekanik Deneyler
  • Olağan Dışı Çalışma
  • Hata Koşulları
LVD STANDARTLARI
  • TS EN 60950-1 Bilgi Teknolojisi Cihazları; Güvenlik Bölüm 1: Genel Kurallar
  • TS EN 60065 Güvenlik Kuralları; Ses, Görüntü ve Benzeri Elektronik Cihazlar
  • TS EN 60335-1 Güvenlik Kuralları; Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar için; Bölüm 1: Genel Kurallar
  • TS EN 60204-1 Makinalarda Güvenlik; Makinaların Elektrik Donanımı; Bölüm 1: Genel Kurallar
  • TS EN 61010-1 Ölçme, Kontrol ve Laboratuarda Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Özellikleri; Bölüm 1: Genel Özellikler
  • TS EN 62031 LED modülleri; Genel aydınlatma için güvenlik ile ilgili özellikler
  • TS EN 62560 Lambalar; Kendinden balastlı LED lambaları; Gerilimi 50 V’dan büyük olan genel aydınlatmada kullanılan güvenlik özellikleri
  • TS EN 62040-1 Kesintisiz Güç Sistemleri; Bölüm 1: KGS için
  • TS EN 60598-1 Aydınlatma Armatürleri; Bölüm 1: Genel Kurallar ve Deneyler
  • TS EN 60598-2-1 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2: Özel kurallar – Kısım bir: Genel amaçlı, sabit
  • TS EN 60598-2-2 Aydınlatma armatürleri- Bölüm 2: Özel kurallar kısım 2: Gömme armatürler
  • TS EN 60598-2-3 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2-3: Belirli özellikler – Yol ve cadde aydınlatması için
  • TS EN 60598-2-4 Aydınlatma armatürleri-Bölüm 2:Özel kurallar-Kısım 4:Genel amaçlı, taşınabilir
  • TS EN 60598-2-5 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2: Özel kurallar – Kısım 5: Projektörler.
  • TS EN 60598-2-6 Aydınlatma armatürleri- Bölüm 2: Özel kurallar kısım 6: Fılamanlı lambalar için gömme transformatörlü
  • TS EN 60598-2-7 Aydınlatma armatürleri-Bölüm 2: Özel kurallar-Kısım 7:Bahçecilikte kullanılan, taşınabilir
  • TS EN 60598-2-8 Aydınlatma armatürleri- Bölüm 2: İlgili özellikler- Kısım 8: Elektrikli el lambaları
  • genel kurallar ve güvenlik kuralları
  • TS EN 60335-2-2 : Elektrik Süpürgeleri,
  • TS EN 60335-2-3 : Ütüler,
  • TS EN 60335-2-4 : Çamaşır Makineleri,
  • TS EN 60335-2-5 : Bulaşık Makineleri,
  • TS EN 60335-2-6 : Fırınlar,
  • TS EN 60335-2-8 : Elektrikli Traş Makineleri
  • TS EN 60335-2-9 : Tost Makineleri Barbeküler, Mini Fırınlar, Elektrikli Pişiriciler
  • TS EN 60335-2-12 : Elektrikli Isıtma Kapları, Tabakları
  • TS EN 60335-2-13 : Elektrikli Yağlı Kızartıcılar
  • TS EN 60335-2-14 : Mutfak Robotları, Mutfak Malzemeleri
  • TS EN 60335-2-15 : Elektrikli Kettle ve Çay Makineleri
  • TS EN 60335-2-21 : Depolu Su Isıtıcılar
  • TS EN 60335-2-23 : Deri ya da Saç Bakım Cihazları
  • TS EN 60335-2-24 : Dondurma Makineleri
  • TS EN 60335-2-26 : Saatler
  • TS EN 60335-2-28 : Dikiş Makineleri
  • TS EN 60335-2-29 : Batarya Doldurma Cihazları
  • TS EN 60335-2-30 : Oda Isıtıcıları
  • TS EN 60335-2-31 : Davlumbazlar
  • TS EN 60335-2-34 : Motor Kompresörleri
  • TS EN 60335-2-35 : Ani Su Isıtıcıları, Şohbenler
  • TS EN 60335-2-36 : Ticari Tip Ocaklar, Fırınlar
  • TS EN 60335-2-37 : Ticari Tip Fritözler
  • TS EN 60335-2-38 : Ticari Tip Izgaralar
  • TS EN 60335-2-39 : Ticari Tip Pişirme Tavaları
  • TS EN 60335-2-41 : Pompalar
  • TS EN 60335-2-42 : Ticari Tip Konveksiyonlu Fırınlar
  • TS EN 60335-2-43 : Çamaşır Kurutucular
  • TS EN 60335-2-44 : Ütü Makineleri
  • TS EN 60335-2-45 : Taşınabilir Isıtıcılar
  • TS EN 60335-2-47 : Ticari Amaçlı Kaynatma Tavaları
  • TS EN 60335-2-49 : Ticari Amaçlı Sıcak Dolaplar
  • TS EN 60335-2-50 : Ticari Amaçlı Benmariler
  • TS EN 60335-2-51 : Isıtma Pompaları
  • TS EN 60335-2-52 : Ağız Sağlığı Cihazları
  • TS EN 60335-2-54 : Sıvı ya da Buharlı Yüzey Temizleyciler
  • TS EN 60335-2-55 : Akvaryum ya da Bahçe Havuzlarında Kullanılan Elektrikli Cihazlar
  • TS EN 60335-2-56 : Projeksiyon Cihazları
  • TS EN 60035-2-57 : Motor Kompresörlerle Kullanılan Dondurma Cihazları
  • TS EN 60335-2-58 : Ticari Amaçlı Bulaşık Makineleri
  • TS EN 60335-2-59 : Böcek Öldürücüler
  • TS EN 60335-2-60 : Girdaplı Banyolar
  • TS EN 60335-2-61 : Isıl Depolamalı Oda Isıtıcılar
  • TS EN 60335-2-62 : Ticari Amaçlı Durulama Cihazları
  • TS EN 60335-2-63 : Ticari Amaçlı Su Kaynatıcılar
  • TS EN 60335-2-64 : Ticari Amaçlı Mutfak Cihazları
  • TS EN 60335-2-68 : Ticari Amaçlı Püskürtücü Emici Cihazlar
  • TS EN 60335-2-69 : Ticari Amaçlı Elektrikli Süpürgeler
  • TS EN 60335-2-70 : Süt Sağma Cihazları
  • TS EN 60335-2-73 : Sabit Daldırma Tipi Isıtıcılar
  • TS EN 60335-2-74 : Taşınabilen Daldırma Tipi Isıtıcılar
  • TS EN 60335-2-79 : Buharlı Temizleyiciler
  • TS EN 60335-2-80 : Vantilatörler
  • TS EN 60335-2-89 : Ticari Amaçlı Buzdolapları
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst