Linkmaster (OPC server'lar arası bağlantı kurma)

salihgokk

Üye
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
Hazırlayanlar,
Burak BALCI, Elektrik-Elektronik Müh.([email protected] )
Salih Gök, İTÜ Kontrol Mühendisliği


LinkMaster
Endüstriyel otomasyon piyasasının geniş bir kısmında kabul görmüş OPC standardına göre, cihazlar ile HMI(Human Machine Interface) uygulamaları arasında bir bağ olan OPC server(sunucu)’ların kullanımı artmaya devam ediyor. Öte yandan, OPC DA server’lardan dinamik verilerin diğer OPC server’lara nasıl aktarılacağı pek bilinmiyor. LinkMaster bu problemi çözmenin en kolay yollarından biridir... LinkMaster, OPC server’lar arasında paylaşım veya “link” yoluyla veri aktarımını güvenli bir şekilde sağlayan ve bu alanda kendini kanıtlamış bir bilgisayar yazılımıdır.

Nasıl çalışır?
OPC teknolojisi, endüstriyel Client/Server(İstemci/Sunucu) mimari kullanımlarında geniş bir uygulama yelpazesi sunar. Genel olarak, endüstriyel cihazlardan HMI ve rapor oluşturma uygulamalarına ulaşmayı sağlar. Bunlar bütün OPC server’ların en temel işlevidir. Peki, OPC server’lar arasında veri transferine ihtiyaç duyulan uygulamalar nasıl yapılır?İki veya daha fazla OPC server’ı birbirine bağlamanın herhangi belirlenmiş bir yolu yoktur. Uygulama farklı üreticiler tarafından geliştirilmişse bu daha da karışık bir hal alır. Bu sanki elmayla portakalı birbirine bağlamaya benzemektedir.

İhtiyaç duyulan şey, yegâne bir bilgisayar yazılımı yani iki veya daha fazla OPC server’ı birbirine bağlayabilen gelişmiş bir client uygulamasıdır. Bu özelleştirilmiş OPC client, OPC server’lar arasında verilerin bağlanması için kolay bir yolu desteklemelidir. İki OPC server arasındaki ham veri öğelerini kontrol izni verilen gelişmiş özellikler üzerinden taşınmasını sağlamalıdır. Bu yazılım Kepware’in server’dan server’a bağlantı çözümü olan LinkMaster’dır.

Server’dan server’a bağlama
LinkMaster için en temel işlev, iki veya daha fazla OPC server arasında veri transferi sağlamaktır.

Bağlanma Adımları
• LinkMaster’ı indir ve yükle
• Bir LinkGroup eklemek için tıkla, sonra Güncelleme Hızını belirle
• LinkGroup giriş öğelerini tanımlamak için OPC server i browse et
• LinkGroup çıkış öğelerini tanımlamak için OPC server i browse et
• Giriş ve Çıkış Tag lerini tanımla

Uygulamayı optimize etmek
• Server güncelleme hızlarının avantajlarını incele
• Çoklu bağlanabilirlik için çoklu LinkGroup’u kullan
• OPC client’dan _Enabled etiketini kontrol et
• Varsayılan Write Optimization ayarlarını gözden geçir
• Varsayılan Auto Reconnect ayarlarını gözden geçir

Link Master ile, iki OPC bağlantısında, verilerin ne zaman ve hangi oranda gönderileceği denetlenir ve isteğe bağlı oalrak sınırlandırılabilir. Yani LinkMaster’ın bağlama yöntemleri size bağımsız “LinkGroup”lar oluşturmanızı sağlar. Kullanıcı tarafından düzenlenebilen LinkGroup’lardaki veriler bir OPC server’dan diğerine transfer edilir. Her LinkGroup kendine has güncelleme hızı içerir ve bağımsız olarak aç/kapa yapılabilir.

Birden fazla LinkGroup anlamlıdır. Mesela hızlı bir geri dönüş bilgisine ihtiyaç duyulan Tag (Etiket) lerin bulunduğu linkin hızı arttırabilinirken; aynı uygulama içerisinde yavaş geri dönüş bilgisine ihtiyaç duyulan Tag lerin bulunduğu link hızı daha yavaş ayarlanabilir.

Bağlantı parçalarını biçimlendirme basit TUT/BIRAK yöntemiyle yapılabilir. Büyük ölçekli projelerde, önceden oluşturulan CSV uzantlı bir dosya import/export yöntemiyle Link Master projelerine eklenebilir.

PC adına veya IP’ye göre “browse etmek”
Tüm yerel ve uzak PC’lerde bulunan OPC server’lara bağlanmada yardımcı olması amacıyla, LinkMaster OPC server’ları makine adına veya IP adresine göre arayıp listeler. Kullanıcı, üzerinde Windows ağ arama motoru bulunmayan makinelerin ağ arama hiyerarşisini basitleştirmek için herhangi bir şekilde bu girişleri “Custom Remote Machines” bölümüne ekleyebilir.


Test ve Quick Client
Kurgulanan yapıyı test etmek için, LinkMaster demo modunda iki saat çalıştırılabilir. Uygulama her restart edildiğinde, kullanıcıya iki saat daha çalışma izni verilecektir. OPC Client kullanılarak, bir OPC server’dan bilgilerin okunduğu diğer bir OPC server’a yazıldığı görüntülenebir. Çünkü ücretsiz bir OPC Quick Client uygulaması yazılım paketine eklenmiştir.

Detaylı yardım
Kepware, ürünlerinin daha kolay kullanımı için çalışmalar yapmaktadır ama yine de kullanıcı herhangi bir sorunla karşılaştığında ona yardım edecek birinci sınıf bir dökümantasyona sahiptir. LinkMaster’ın hertürlü detaylarını ayrıntılı yardım dosyamızda bulabilirsiniz.

Özellikleri

OPC client & OPC server
Kullanıcılar genelde LinkMaster’ı OPC server’lar arasında veri bağı kurmak için kullandıklarından Link Master in OPC DA client’larına veri sunmak için de güçlü bir OPC server uygulaması içerdiğinden habersizdirler.


Toplayıcı veya Gateway

LinkMaster, ayrıca OPC server’lardan verileri toplayıp, tek bir OPC server gibi kullanıcıya basitlikve kolaylık da sunabilir. Bu yaklaşım LinkMaster’ın aynı anda hem client hem server gibi davranabilme kapasitesini göstermektedir.


_System Tagları (LinkGroup Enabled/Disabled)

İlgili link grubunun aktif veya pasif durumu, OPC Client uygulaması kullanılarak _Enabled etiketinden görüntülenebilir. Birden fazla link gruplarına sahip bir uygulamada ilgili linke ait Update Rate değiştirilebilir.

Desteklenen COM ve DCOM’lar

LinkMaster farlı bilgisayarlar arası, "server to server" iletişimlerinin bütün COM ve DCOM ayarlarını desteklemektedir. LinkMaster OPC verilerine ulaşmada esnekliği sağlamak amacıyla, uzak server’ların makine adıyla veya IP adresiyle iletişim kurmasını destekler.

NT işletim sisteminde çalışma

LinkMaster Windows NT/2000/Server 2003/XP işletim sistemlerinde çalışmayı destekler. İşletim sistemine bağlı işlemler, Tools>Options menüsünden, kullanıcı tarafından değiştirilebilir bir yapıya sahiptir.

Veri Ölçeklenmesi

LinkMaster bağlantı öğelerinin ölçeklenmesini destekler. Bünyesinde standart olarak bulunan ölçekleme, ham verinin OPC Client uygulamaları için anlaşılabilir hale dönüştürülmesine izin verir.

Oto server& Bağlantı Yenileme

LinkMaster herhangi bir iletişim kaybı olduğunda otomatik olarak bütün OPC server’larla olan bağlantı sorunlarını algılar ve baglantının koptugu zamanlarda otomatik olarak linki yeniler.


Uygulama Destekleri

• OPC Data Access Version 1.0a, 2.05a, 3.0
• DDE Format CF_Text
• DDE Format XL_Table
• DDE Format Advanced DDE


Performans (Server güncelleme hızı )

LinkMaster’da güncelleme hızı LinkGroup özellikleri kısmından kolaylıkla düzenlenebilir. Tavsiye edilen güncelleme hızlarını ayarlamak için ilgili LinkGroup üzerine sağ tıklanıp ayarlamalar yapılabilir. LinkMaster’da çoklu LinkGroup’lar oluşturulabilir ve her bir Group kendine has güncelleme hızına sahiptir.

Çok Ağlı 32-bit Uygulamalar

LinkMaster, her bir LinkGroup’un uygulama içinde kendi görevini çalıştırdığı çok parçalı bir uygulamadır. Veriyi birçok parçaya dağıtarak, maksimum akışı sağlar. Veri akışını arttırmak için çoklu görevin kullanımı doğrudan doğruya host PC’deki potansiyel negatif etkileri arttırabilir. LinkMaster gerçek dünyada, büyük ölçekli birçok uygulamada denendi ve host PC’lerin CPU ve hafıza kullanımında ciddi etkileri olmadığı gözlendi.

Yazma Optimizasyonu

Veri yazma OPC server’lar üzerinde büyük zahmetlere yol açabilir. LinkMaster, OPC etiket verinin ne kadar sıklıkla bir OPC server’a yazıldığını belirlemede kullanmak için birçok “Write Optimization” ayarları sağlar. Bu OPC server üzerindeki yüklenmeleri azaltır ve sistem performansını arttırır.

Daha ayrıntılı destek için: ASP Otomasyon Ltd. Sti.

Makalenin pdf hali için; OPC ÜRÜNLERI
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
müthiş bir yazı olmuş, elinize sağlık..
teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,528
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst