Kombinasyon Prizi Güç Hesabı Hakkında Yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elifesma
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

elifesma

Üye
Bir sanayi tesisi için her birinde şu ekipmanlar bulunan kombinasyon priz kutuları tasarlıyorum:
  • 2 adet trifaze 63A priz
  • 2 adet trifaze 32A priz
  • 1 adet monofaze 16A priz
  • 1 adet 24VDC çıkış
Bu kutular üretim alanına dağılacak ve toplamda 24 adet olacak. Elektrik projesine yük tayini yaparken bu kombinasyon kutularının her biri için kabaca 147 A akım çekiyormuş gibi hesaplıyorum (eş zamanlılık ve çeşitlilik faktörüyle birlikte). Ancak bu durumda güç 70–80 kW civarına geliyor gibi görünüyor.
Sormak istediğim bu şekilde bir kombinasyon priz kutusunun projeye girerken kaç kW’lık yük olarak yazılması uygun olur?
Hepsi aynı anda çalışmayacağı için eş zamanlılık faktörünü nasıl ve neye göre uygulamalıyım? Bu tip hesaplamalarda pratikte nasıl bir yol izliyorsunuz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• resim_2025-07-25_155033387.webp
    resim_2025-07-25_155033387.webp
    154.7 KB · Görüntüleme: 19
İç Tesisat Yönetmeliği Madde 52:
xii) ( Değişik fıkra : RG 25/10/1996- 22798)Bir priz linyesine bağlanacak sorti sayısı, priz güçleri bir fazlı priz
için en az 300W (konutlarda müstakil linyeden beslenen priz güçleri hariç), üç fazlı priz için en az 600 W olmak üzere
ihtiyaca göre belirlenecektir.

ben bu maddeye göre gücü belli olmayan bir priz için projede gösterebileceğim değerler bunlar.
İç tesisat yönetmeliğinde sorularınızın cevabı var aslında.

Bir sanayi tesisi için her birinde şu ekipmanlar bulunan kombinasyon priz kutuları tasarlıyorum:
  • 2 adet trifaze 63A priz
  • 2 adet trifaze 32A priz
  • 1 adet monofaze 16A priz
  • 1 adet 24VDC çıkış
Bu kutular üretim alanına dağılacak ve toplamda 24 adet olacak. Elektrik projesine yük tayini yaparken bu kombinasyon kutularının her biri için kabaca 147 A akım çekiyormuş gibi hesaplıyorum (eş zamanlılık ve çeşitlilik faktörüyle birlikte). Ancak bu durumda güç 70–80 kW civarına geliyor gibi görünüyor.
Sormak istediğim bu şekilde bir kombinasyon priz kutusunun projeye girerken kaç kW’lık yük olarak yazılması uygun olur?
Hepsi aynı anda çalışmayacağı için eş zamanlılık faktörünü nasıl ve neye göre uygulamalıyım? Bu tip hesaplamalarda pratikte nasıl bir yol izliyorsunuz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
İşletmenın ne amaçlı kurulacağı ve mekanik yüklerinin ne olduğunu sormanız/bilmeniz gerekir.. Aksı halde her türlü kombinasyon hatalı olacaktır. 147A çok ciddi bır yük..

Ben olsam, doğru değerler sonrası ana pano üzerinde kı talep faktörünü de çok düşürmez ve 1 e yakın tutardım. Sonuçta projeyi de bı onay a sunacaksınız birazda onay makamı sorumluluk altına girer ve çözulur..

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri