KBWS-25D PWM sürücüsünün bir bileşeni yandı

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
47
Merhaba,

Tornamdaki DC motoru sürmek için kullandığım KBWS-25D PWM sürücüsü bu akşam patladı. Sürücüye yakından bakınca "12n60c3d" kodlu parçanın kızardığını görüyorum. Aramalarda transistor olduğunu anladım. Bu bileşen bizim elektronikçilerde bulunur mu, bulunmazsa kullanabileceğim bir muadili var mı?

Cevaplarınıza göre yarın Konya sokağa gidip bakacağım. İnşallah gerekli parçayı bulabilirim.

Bu arada transistör giderken yanında başka bileşenleri de götürmüş olma ihtimali nedir?

Teşekkürlerimle,
Suat
 
Geçmiş olsun.

Yanan parça mosfet.

http://www.direnc.net/12n60-mosfet-plastik

http://www.kartalotomasyon.com.tr/12N60-Mosfet,PR-54284.html

İki linkte satışını görebilirsiniz. Kartı önce alkol ile ve fırça ile temizleyip pcb de başka malzeme yanmışmı kontrol etmeniz gerekiyor. Ayrıca mosfetin anahtarladığı her neyse ( bobin yada yük ) kontrol etmekte fayda var. Bri kısa devre filan mı olduda yandı acaba. Yada buradan bir bobin yada motorumu sürüyor bu mosfet. Belki soğutucusu yada fanı ( varsa ) durmuş ondan dolayıda arızaya neden olmuş olabilir.

Dediğiniz gibi elektronikçilerde bulabilirsiniz. Yukarıdaki siteleri fikir olsun diye ekledim. En azından fiyat bilgisi olmuş olur.

Kolay gelsin.
 
Merhaba Serkan,

Görünürde bir şey yok gibi.
 
Merhabalar Suat ,

Evet görünürde deforme olmuş bir yan eleman yok gibi görünüyor.

Aslında sanki sorun mosfetin bacaklarının çok uzun olacak şekilde lehimlenmesinden gibi. Eğer bu mosfet montaj esnasında biraz ileri geri oynatıldıysa bacaktaki iletken çatlamış olabilir. Isı ilede birleşince anlık enerji çekilmek istendiğinde en zayıf noktadan patlak vermiş gibi görünüyor.

Yani kısacası mosfetin bacak bağlantı yerinden patlamış gibi.

Yenisini monte ederken mümkünse daha kısa olacak şekilde monte etmekte fayda var gibi görünüyor.
 
Motora aşırı yük bindiyse çekilen aşırı akımdan kaynaklanmış olabilir. Motorun sargısını ölçü aletinin buzzer kademesinde ölçerek sargılarda kısa devre olup olmadığını da kontrol edin. Normal şartlarda biraz da olsa direnç olmalı.Birde yeni mosfete uygun bir soğutucu monte ederek ısınma problemi varsa onu da ortadan kaldırabilirsiniz.
 
Geçmiş olsun çok ömürlü olmadı sanki. Maalesef ben burda çok iyimser değilim, fırçalarken dikkat etmek gerek çöpleri atmadıysan Suat Abi bir kontrol et eksik eleman var, diğerleri ölçülmeli! Sürücü df vardı sanki elinde ona bir göz at elemanlar hakkında ayrıntı var mı, tamirci yolu veya yeni kart görünüyor gibi ...
IMG_20161022_010037.jpg
 
Evet gözden kaçırmışım. sayın @by lent inde yönlendirdiği soldaki iki parca dan üstteki yerinde yok. Alttaki yerinde ama yanmış gibi üzeri atmış. Sağdaki 470 yazan sağlam gibi avometre ile ölçerek 470 değerini veriyormu görmek lazım. 47 ohm sanırım kontrol etmek lazım.
 
Evet 12n60 lehimledim ama calismadi.

Peki o eksik parcalar da bulunabilir mi? 1 tanesi kayip, 1 tanesi okunmuyor. Numaralari ne olabilir sizce?

d96284612d5fe76f305c9e24944ddfdb.jpg
 
Olmayan direnci bilmek zor.
Önce alttakini ölçüp kaç ohm olduğuna bakalım. Üzerindeki yazısı bacak patlayınca yanmışta olabilir kendisi yanarkende yazı gitmiş olabilir.

Yerinde olmayan direnç mosfeti seri süren GATE ucuna bağlı direnç. Yerinde olmayınca gate sinyali mosfete ulaşamadığı için malesef çalışmıyor.

Bu karttan başkasında varsa bu iki direncin değerlerini bize söylerse iş daha kolay olur.

Yada şimdi kartın modeli ile görsellerde araştırayım biraz sizlerde araştırın net bir görsel yakalarsak şansımıza değeri okuyabiliriz.

IMG_20161022_010037.jpg
 
Kartın ilk görselinde ki resime baktım da orada da parça görünmüyor. Yanma olurken o parça yerinden fırlamış gibi cihazın kutusunun içine bakar mısın içinde böyle pulcuk gibi direnç parçası var mı yada söktüğün masaya filan bakar mısın?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,493
Kullanıcılar
449,897
Son üye
alcaponee

Yeni konular

Geri
Üst